KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
19 °C Güneşli

Ümmetin Boğuştuğu Hastalık, Milliyetçilik

Özgür-Der Bingöl Şubesi'nin 2018-2019 yılı seminerler dizisinde bu ay, yönetim kurulu üyesi Aynur Karaman'ın sunduğu Ümmetin Boğuştuğu Hastalık; Milliyetçilik konusu işlendi.

Ümmetin Boğuştuğu Hastalık, Milliyetçilik
20 OCAK 2019 PAZAR 21:38
7
2036
9
AA aa

Özellikle Fransız İhtilalı ile başlayan milliyetçilik fikrinin son süreçlerde tekrardan nüksettiğini belirterek sunumuna başlayan Karaman, gerek ABD gerekse diğer Avrupa ülkelerinde bu fikrin yoğun olarak işlendiğini belirtti. Nükseden bu hastalığın, son süreçte Türkiye'ye yerlilik ve millilik politikalarıyla nüksettiğini söyleyen Karaman, Müslümanlar olarak bu konuda dikkatli olmamız gerektiğini vurguladı.

Sunumunun devamında milliyetçilik akımının batıdaki gelişiminden bahseden Karaman, bu temelin asıl olarak Hıristiyanlık dini ile geliştiğini belirtti. Hıristiyanlığın bilhassa skolastik dönemde kendisini otoriter ve baskın kılması halkta yeni bir arayışa sebebiyet verdiğini vurguladı. Otoriter ve baskıcı yapıya karşı doğan milliyetçiliğin kısa sürede dünyaya yayıldığını belirten Karaman, bu hastalığın her toplumda farklı algılandığını söyledi.

Milliyetçiliğin, İslam dünyasına 19. yüzyıldan itibaren girdiğini belirterek sunumuna devam eden Karaman, bilhassa Osmanlı toplumları üzerinde etkisini gösterdiğini söyledi. Osmanlı toplumuna birçok alanda milliyetçilik fikrinin sokulduğunu söyleyen Karaman, bu yöntemlerden birinin de misyonerlik olduğunu belirtti. Haddizatında eğitim politikalarıyla da milliyetçilik fikrinin işlendiği Osmanlı toplumlarında bunun yabancı okullar vasıtasıyla gerçekleştiğini vurguladı. Böylece milliyetçiliğin İslam dünyasına nüfuz ettiğini belirtti.

Dünyaya yayılma iddiasında olan milliyetçilik fikrinin son yüzyılda emperyalizm ve bu bağlamda sömürgecilik vasıtası ile bu iddiasını gerçekleştirme yönünde çabaladığını söyledi. Çeşitli yerlerde başlayan milliyetçilik akımlarının doğu toplumlarında yoğun bir şekilde işlendiğini söyleyen Karaman, bilhassa Mısır üzerinde bir Arap milliyetçiliği fikrinin oluşturulduğunu aktardı.

Türkiye'de milliyetçilik fikrinin, Yahudilerin etkisiyle, Jön Türkler ile başladığını belirten Karaman; Ahmet Cevdet, Ziya Gökalp, Ali Suavi, Yusuf Akçura gibi isimlerin de bu akımı yaygınlaştırmak için çalıştıklarını vurguladı.

Son olarak Kur'ani anlamda millet kavramına değinen Karaman, “Kendini bilmeyenden başka İbrahim'in dininden(milletinden) kim yüz çevirir? Andolsun, biz İbrahim'i bu dünyada seçkin kıldık. Şüphesiz o ahirette de iyilerdendir.” (Bakara 130) ayetini delil gösterdi. Bu kavramın esasında din anlamında kullanıldığını ve Kuran'ın millet tanımının din, şeriat anlamına geldiğini belirtti. Biz Müslümanlarında eğer bir millet seçeceksek bu milletin İbrahim milleti olması gerektiğini söyledi.

Program soru-cevap faslının ardından sona erdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37398)
22 Ocak 2019 Salı 12:14
Neyin özgür deri allah askina. ! Kadin erkek hala ayri oturuyor.böyle cinsiyetci ümmetcilikmi olur!!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37263)
21 Ocak 2019 Pazartesi 12:08
ben ne türk milliyetçisiyim ne de zaza milliyetçisiyim ne de milliyetçilik yapma çabam var benim tek çabam dürüst bir müslüman olmak rızkımı helal yollardan kazanmak vatanıma milletime faydalı bir insan olmak... insanlarımız kendini kılıftan kılıfa sokuyorlar oysa ki tek kılıflarının kefenleri olduklarını ne yazık ki unutuyorlar vesselam.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37246)
21 Ocak 2019 Pazartesi 09:00
Diyarbakırlı ziya Gökalp ne güzel demiş.
Türklüğün vicdanı bir;
Dîni bir, vatanı bir;
Fakat hepsi ayrılır
Olmazsa lisanı bir.

*
Deme bana Oğuz, Kayı, Osmanlı;
Türk'üm, bu ad her unvandan üstündür...
Yoktur Özbek, Nogay, Kırgız, Kazanlı,
Türk milleti bir bölünmez bütündür...
Abdulaziz Burkay (@soyluzaza)
21 Ocak 2019 Pazartesi 08:55
Evet ben milliyeticiyim, Din Milliyetcisiyim, Ümmet Milliyetcisiyim, Bayrak Milliyetcisiyim, Ülke Milliyetcisiyim, İnsan Olan Herkesin Milliyetcisiyim; Ama ben bunların tacirliğini yapmam, Bunları Ekmek kapısı olarak kullanmam. Ben bunları Gönül kapısı olarak görürüm. Unutulmamalıdırki; Sattığın Şey Senin değildir, Senin olmayan üzerinde söz söyleme hakkında olamaz. Sözümüz anlayana.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37252)
21 Ocak 2019 Pazartesi 10:38
@soyluzaza Ahhh şu bilmişlik taslayan cehalet yok mu ?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37248)
21 Ocak 2019 Pazartesi 09:34
@soyluzaza Tam tüccar kafa...Bu 'soyluzaza'da ne oluyor. Türk irkicilarinin peşine yamalanan tenekeli kuyruk kadar absürdsü be ...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37240)
21 Ocak 2019 Pazartesi 07:55
Katılımcılar baktığımızda vah memleketimin haline, Kuran-ı anlamada millet kavramını bunlarmı yapacak hadi ordan bari bu güzel dini emellerinize alet etmeyin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37222)
20 Ocak 2019 Pazar 23:06
Ümmetçilik deyip İslamiyeti lafla savunanlar kadın erkek bir arada seminer veriyor. Trajikomik
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37215)
20 Ocak 2019 Pazar 22:21
Ben evvela aile milliyetçisiyim sonra akraba milliyetçisiyim sonra memleket milliyetçisiyim sonra ülkemin milliyetçisiyim. Sende Akp milliyetçisisin onu anladık zamanlaman manidar
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
19.04.2024
15:58
İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
Merkez Bankası'nın, piyasa katılımcıları ile yaptığı anketin sonuçlarına göre, piyasanın yıl sonu enflasyon, döviz kuru, politika faizi ve büyüme rakamı tahminleri açıklandı.
19.04.2024
15:30
Dağlık alanda mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı
Dağlık alanda mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı
Bingöl merkeze bağlı bir köyün dağlık alanında mahsur kalan 4 vatandaş, AFAD ekiplerinin çalışması sonucu kurtarıldı.
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın