KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Nisan 2024 Çarşamba
15 °C Açık

Zazalar kimsenin boyunduruğu altında değildir

Zazalar ve Zazaca hakkındaki değerlendirmesini ' Bir yalana zamanında müdahale edilmezse, gün gelir o yalana siz de inanırsınız. Zazaların içinde bulunduğu durum da kısmen böyle... ' sözüyle özetleyen Federasyon Başkanı Bukan; Vurgulamak isterim ki, siyasi ve ırkçılıkla bizim işimiz olmaz. Kimsenin dini de, inancı da bizi ilgilendirmiyor. Dilimiz ve kültürümüzü korumak için bir şeyler yapabilmenin çabasındayız.

Zazalar kimsenin boyunduruğu altında değildir
20 TEMMUZ 2018 CUMA 18:39
28
30496
29
AA aa

2017'de Ankara'daki 19 Şubat Dünya Dil Günü kapsamında Ankara'da Murat Bukan ve Bingöl Zazana-Der Başkanı Mesut Kovalar tarafından düzenlenen etkinlik sonrası bir araya gelen Zaza dernekleri, alınan kararla federasyon çatısı altında birleşti. Yakın geçmişte kurulan ve merkezi Ankara'da bulunan Zaza Dernekleri Federasyonu'nun başkanı Murat Bukan, beraberindeki Bingöl Zazana-Der Başkanı Mesut Kovalar ve Avrupa temsilcisi Ali Keskin ile Bingöl Online Gazetesi'ni ziyaret ettiler.

Burada Federasyon çalışmalarından bahseden Bukan, hedeflerini, yürütülen algı operasyonları ve Zaza halkının bunlardan etkilenişini de irdeledi.

Yöneltilen soruları içtenlikle yanıtlayan Bukan, Zazalara “Dilimize ve kültürümüze sahip çıkalım” çağrısında da bulundu.

İşte, o röportajın öne çıkan başlık ve konuları…

Zaza Dernekleri Federasyonu ne zaman kuruldu? Amacı ve hedefi nedir?

Zaza Dernekleri Federasyonu,  13 Nisan 2018 günü kurulmuştur. Merkezi Ankara'dadır. Kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan Zaza dilinin yaşatılması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere en doğru ve güncel haliyle aktarılmasını sağlamayı temel amaç edinen federasyonumuz, Zaza halkının taleplerini de dile getirmek ve bu uğurda çözüm odaklı mücadele vermekte de kararlılık gösterecektir.

Hedefler noktasında belirlenen huşular bulunmaktadır. Öncelikler Anadilimiz Zazaca'nın anayasal güvence altına alınması, TRT bünyesinde tümüyle Zazaca yayın yapan bir kanalın açılması, üniversitelerden mezun olan Zaza Dili öğretmenlerinin daha fazla sayıda atanmasının sağlanması, Dil alanında çeşitliliğin ortaya çıkarılması ve yörelere bağlı kalmak yerine ortak bir yazım dilinin oluşturulması çalışmalarına katkıda bulunmak, Zazalar hakkında gerekli bilgi ve dokümanların bir araya getirilerek tarihsel ve kültürel bir kaynağın oluşturulması gibi birçok hedefimiz bulunmaktadır.

Hangi illerde dernekleşme çalışmalarınız oldu?

Bingöl, Elazığ, Tunceli (Dersim), Adıyaman Gerger, Ankara, İstanbul Anadolu Yakası ve İstanbul Avrupa Yakası derneklerimiz şuanda aktif ve federasyonumuz üyesi derneklerdir. Bunun yanı sıra Adana, Mersin, Antalya, Diyarbakır, Konya, Şanlıurfa Siverek, Osmaniye, Bursa, Bitlis, Muş, İzmir ve Manisa ve benzeri birkaç ilimizde daha dernekleşme çalışmamız bulunmaktadır. İnşallah yakın zaman da bu derneklerimiz de federasyon bünyemize katılacaktır. Bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum. Bingöl'deki üye derneğimiz Zazana-Der derneğidir. Başkanımız da Sayın Mesut Kovalar'dır.

Federasyon yapılanması yurtdışında da olacak mı?

Tabi ki. Şuanda Almanya'nın Hannover şehrinde temsilcimiz Ali Keskin başkanlığında dernek kurma çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki yakın zamanda oradaki derneğimiz faaliyete girecek inşallah. Akabinde Almanya'nın farklı şehirlerinde derneklerimiz açılacaktır. Almanya ile sınırlı kalmayıp, dünyanın birçok ülkesinde dernekleşme faaliyetimiz sürecek. Yavaş ama istikrarlı adımlarla ilerlemeye çalışıyoruz. Zazalar kendi diline ve kültürüne sahip çıktıkça, bizler elimizden gelen gayreti sürdüreceğiz.

Zazalar adına bazı sivil oluşumlar, hatta siyasi oluşumlar var. Sizin bunlarla ne gibi bir bağınız var? Ya da olacak mı?

Zazalar adına çeşitli dernekler, platformlar, hatta siyasi partiler bulunmaktadır. Zaza Dernekleri Federasyonu'nun bu yapılarla organik veya inorganik hiçbir bağlantısı yoktur, olmayacaktır da. Bizler dil ve kültür odaklı bir oluşumuz. Bunu da özellikle vurgulamış olalım.

Güzel ve geniş bir yelpazeden bahsettiniz ancak bu alandaki çalışmalar genelde siyasi konularla bağdaştırılmakta. Federasyonunuzun siyasi herhangi bir duruşu olacak mıdır?

Bizler, siyaset yapılması veya Zazalar için siyasi bir zeminin oluşturulması için yola çıkmış bir yapılanma değiliz. Kimsenin siyasi fikriyle ilgilenmiyoruz. Kim hangi siyasi partiyi desteklerse desteklesin veya hangi inanca veya mezhebe sahip olursa olsun, bu bizim ilgi alanımız olmayacaktır. Ortak paydamız Zaza dilimizdir. Bizler dilimizin kaybolmaması için mücadele vermeye çalışacağız. Herkesin siyasi fikri kendisini bağlar. Bizim siyasetle işimiz olmayacak.  Zaza Dernekleri Federasyonu, siyaset üstü bir kurumdur. Tabi ki, siyasetle bağdaştırmaya çalışanlar olacaktır. Birilerinin arka bahçesi gösterme gayretinde bulunanları da göreceğiz. Ama buradan bir kez daha paylaşmak isteriz ki, federasyonumuzun hiçbir siyasi parti veya oluşumla legal veya illegal bir bağı yoktur, olmayacaktır da.

Zaman zaman “Zazalar Kürt'tür, bu şekilde ayrıştırmaya gidiyorlar. Kürtleri bölmeye çalışıyorlar?” eleştirilerini işitiyoruz. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

M.Ö 522 ve 486 yılları arasında hüküm sürmüş 1. Dara (Büyük Kral Darius) kendi aile soyağacını, hüküm sürdüğü toprakları, boyunduruğu altına aldığı krallar ve bölgesi üzerinde oluşan isyanları anlattığı bir kitabe ve anıt yaptırmıştır. Bu anıt, bugün itibariyle İran'da Kirmanşah bölgesi içinde yer alan Behistun Köyü'nde yer almaktadır. Yazıt, Sir Henry Rawlinson tarafından 1835-1839 tarihleri arasında çözümlenmiştir.

Zazaca birçok kelimeyi kapsayan yazıtında, Fırat havzasından Zazana Bölgesi diye bahseder. Bu da gösteriyor ki, Zazaların milattan önce Fırat havzasında yaşadıklarını göstermektedir.

Buradan yola çıkarsak şunu söyleyebiliriz; Zazaları Kürt, Türk veya Ermeni göstermek, tamamen siyasi bir yaklaşımdır. Zazaların bağımsız ve başlı başına bir halk olduğu Türk, Kürt ve Ermenilerle yıllara dayanan komşuluk, hatta evliliklerden doğan akrabalık bağı olduğunu söyleyebiliriz. Bizler, bütün halkları, dilleri, kültürleri bir zenginliğimiz olarak kabul ediyor ve hepsinin korunup yaşatılmasını istiyoruz. Zazalar bir halktır ve Zaza Dili, başta UNESCO ve Avrupa'daki bağımsız birçok dil bilimci tarafından müstakil bir dil olarak kabul edilmektedir. Zaza halkının, başka bir halkın kolu, Zaza dilini de başka bir dilin lehçesi göstermek tamamen siyasi bir karardır. Zaza dilini lehçe saymak, Zazaca'nın zaman içerisinde farklılaştırılarak yok edilmesi anlamına gelmektedir.

Zazaların başka bir halkın kolu olduğu birçok Zaza tarafından da kabuk görmekte. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Zaza halkının yıllardır, siyasi söylemlerle, kahve köşelerinde Zazalar ve Zaza Dili üzerinde psikolojik baskılarla halka kendi öz benliğini kaybettirmeye çalıştılar. Zaza halkı, maalesef hiçbir araştırma yapmadan, birileri tarafından geliştirilen söylemleri belge ve kesin bilgi kabul ederek buna inanmışlar. Ama bugün, gerçekler gün yüzüne çıkmış, araştırmaya başlayan Zazalar sayesinde halkımız, kendi öz değerlerine sahip çıkmaya, yeniden hayat vermeye başlamıştır. Demin de bahsettiğim üzere, geçmişte belirli siyasi ideolojiler üzerinden yürütülen propagandaların bir sonucu olarak bahsettiğiniz kitle yaratıldı.

Zazaca'nın müstakil dil olduğunu neye göre söylüyorsunuz?

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2008 senesini “Beynelmilel Lisanlar Senesi” ilan etmiş ve “Tehlikedeki Diller Atlası” (Atlas of the World's Languages in Danger) yayımlamıştı. Dünya üzerinde mevcut olan 67 Bin lisandan 2 Bin 400'ünün yok olma tehdidi altında olduğu ifade edilerek, Türkiye'de de 18 dilin kaybolma tehlikesi yaşadığı iddia belirtiliyordu.

UNESCO ve 33 dilbilimcinin katkısıyla oluşturulan atlasta Adığece, Çerkesçe (Kabartayca) ve Zazaca Türkiye'de “güvende değil” olarak nitelendirilen diller. Burada görülmesi gereken en önemli husus, UNESCO'nun da Zazaca'yı bir dil olarak kabul etmesi ve kaybolma tehlikesi bulunduğunu belirtmesidir.

Kürdolojinin babası olarak kabul edilen Sovyet V. F. Minorsky ve Kürtler tarihinin önemli kaynak olarak gösterilen Şerefname'de de belirtildiği üzere Zaza Dili'nin Kürtçe ile bir ilgisinin olmadığı görülmektedir.

Başta Dünyaca ünlü dil bilimciler Oscar Mann ve Karl Hadank ve Prof. Dr. Joyce Blau olmak üzere, Avrupa'da birçok bağımsız dil bilimci, Zaza Dili'ni dünyanın en eski, en geniş ve kendi başına müstakil bir dil olduğunu beyan etmekteler.

“Bir yalana zamanında müdahale edilmezse, gün gelir o yalana siz de inanırsınız” denir ya… Zazaların içinde bulunduğu durum da kısmen böyle…

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Kendimizi ifade etme şansı tanıdığınız için şahsınızda Bingöl Online Gazetesi'ne teşekkür ediyoruz. Buradan Zaza kardeşlerime seslenmek istiyorum. Dilimizin ve kültürümüzün korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için lütfen herkes hassasiyet göstersin. Sessiz kalarak, birileri tarafından ortaya atılan iftira kampanyalarına kanarak uzak durmakla bu iftira sahiplerinin kirli emellerine hizmet edileceğinin bilincinde olalım. Tekrar ediyorum, siyasi ve ırkçılıkla bizim işimiz olmaz. Kimsenin dini de, inancı da bizi ilgilendirmiyor. Dilimiz ve kültürümüzü korumak için bir şeyler yapabilmenin çabasındayız. Zazalardan isteğimiz, siyasi kaygılar ya da söylemlerle yolumuza taş koymaya çalışanlara fırsat vermemeleridir. Tüm Zazaları Federasyonumuz bünyesinde kenetlenmeye davet ediyorum.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_48770)
16 Ağustos 2019 Cuma 10:48
Zazalar ve kürtler asırlardır aynı coğrafyada dillerde etkilenme olmasına rağmen İspanyolca ve İtalyanca kadar bile benzer degildir. Ortak bir bayramlaşma cümleleri dahi yoktur ortak bir dilde anlaşılır. .. Zaza dili tarihi kurtlerden daha kokludur
Misafir Kullanıcı (@Misafir_30214)
23 Temmuz 2018 Pazartesi 10:30
Ez zi zaf merak ken in başkan şima zazaki zun ? qıjun xud zazaki qısey ken ?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_30211)
23 Temmuz 2018 Pazartesi 07:54
Zazaca konuşan biri Kurmanci konuşan birini tam olmasa da anlar.Zaten anlamasaydı ikisi de farklı dil olurlardı.Zazaca ile Kurmancinin birbirinden farklı olduğunu savunanlar lütfen Türkçenin Çuvaşça lehçesiyle olan yakınlığına baksınlar ve şu cümlennin ne anlama geldiğini söylesinler.
Min akatin sawna vıratin.Öyle atıp tutmak yok!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_30205)
22 Temmuz 2018 Pazar 20:15
Benim bir tarafım Kürt bir tarafım Zazadır. Her iki dilde değerlidir. Yanlız yıllardır karşılaştığım büyük ölçüde hep Kürtler aşağlanır Bingölde oysa bingöl bu çoğrafyada en muhafazakar şehirlerimizdendir. Hani sürekli camilerde hutbelerde peygamber efendimizin S.A.V hadisi Şerif'inde buyurduğu gibi ırk ayrımı yapanlar bizden deyildir. Hadisine kulak veripte hala yapanlara ne demeli bilmiyorum. Gerçekten çok özücü öncelikler bu ayrmı yapanları aydınlatmak Laz'ım yoksa kimse kimsenin dilini ırkını sorgulama haddine sahip değildir. Allah kullarını ırk ırk renk renk yararmıştır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_30197)
22 Temmuz 2018 Pazar 10:55
ZAZALAR SİZİNDE BOYUNDURLUĞUNUZUN ALTINA GİRMEYECEKLER.NOKTA
Venge Zazau (@Misafir_30196)
22 Temmuz 2018 Pazar 01:10
Ma zonéxu nusén.
Çıqa ma destra omi Homâ'zi bıwaz ma nusén.

In rıpelıd sér zonimara holiya çoyo xıravi çoy niéna qıskerdış. Ğayé ma nuştış zonio Zazaki'wo.

Davéma nivinbayışé zoné Zazaki'wo. Adawara ma itia dest nuştiş zonéxu kerd.

Bı noméy Homé Zazaki yena nuştış.
Ma qayil merdum zonéxu Zazaki bınus.
Venge Zazau (@Misafir_30195)
22 Temmuz 2018 Pazar 01:04
Zaza TV kurulursa dilimiz, kültürümüz, kimliğimiz, coğrafyamız kazanacak, halkların kardeşliği, demokrasi kazanacak. Zaza müziği, kültürü, halkımızın geleceği, kültürümüzün geleceğe aktarılması kazanacak.. Sanatçılarımız kazanacak, Zazaca dersler verilecek, okuma yazma dersleri verilecek, herkes okuyup yazabilecek Zazacayı. Zazaca çıkan kitaplar tanıtılacak, yazarlarımız çoğalacak. Başka TVler bizim dili yayınlayacak mı yayınlamayacak mı, onların eline bakmayacağız.
Venge Zazau (@Misafir_30194)
22 Temmuz 2018 Pazar 01:01
hirvatca=Sol
izlandaca=Salt
katalanca=Sal
korsikaca=Sali
iskoçca=Salainn
polonyaca=Sól
letonca=S
Venge Zazau (@Misafir_30193)
22 Temmuz 2018 Pazar 01:01
Latince'de örnek:
Zazaca= Est(Türkçe=Var)
Latince =Est

isveçce örnek :
Zazaca= Hak(Türkçe=Yumurta)
isveçce =ägg

Zazaca= Verg(Türkçe=Kurt)
isveçce =Varg

Bosnakca örnek:
Zazaca =Bıde Mı
Bosnakca =daje mi

ingilizce örnek:
Zazaca= Lete
ingilizce =little

ingilizce örnek:
Zazaca= Pırtle
ingilizce =partly

Zazaca =Sali/Sole ------------------kürtce=xwê
ingilizce=Salt
almanca=Salz
fransizca=Sel
irlandaca=Salann
latince=Salis
ispanyolca=Sal
norveçce=Salt
isveçce=Salt
italyanca=Sale
portekizce=Sal
fince=Suolaa
bosnakca=So
çekce=S
Venge Zazau (@Misafir_30192)
22 Temmuz 2018 Pazar 01:00
Zazaca = Germ/Garm(Türkçe=Sıcak)
Almanca = Warm
ingilizce = Warm

Zazaca = Astare/Stare(Türkçe=Yıldız)
Almanca = Stern
ingilizce = Star

Zazaca =Newe/Neu(Türkçe=Yeni)
Almanca = Neu
ingilizce = New

daha yüzlerce kelime var.

Sadece Almanca degil Hollandaca,Ingilizce,Izlandaca,Fransizca,Ispanyolca,Yogoslavca...vs dillerde
16.04.2024
14:49
Hedef, Bingöl`ü sosyal hizmet şehri yapmak
Hedef, Bingöl'ü sosyal hizmet şehri yapmak
Birçok birimi farklı noktalarda hizmet veren ve müdürlük binası bulunmayan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, yatırım programına alınan projelerinde bu yıl kazma vurmayı hedefliyor. Proje kapsamında müdürlük binası, gündüz bakım evi, kadın konuk evi ve sosyal hizmet merkezi ile konferans salonu inşa edilecek.
16.04.2024
14:46
Bingöl`de bir günde 219 hasta randevusuna gitmedi
Bingöl'de bir günde 219 hasta randevusuna gitmedi
Bingöl Devlet Hastanesi, 15 Nisan'da MRHS üzerinden randevu alan 219 hastanın randevularına gelmediğini bildirdi. Randevulara gelmeyen hastaların, iptal başvurusunda bulunmaması nedeniyle mağduriyet yaşandığı aktarıldı.
16.04.2024
13:11
Bingöl`de aranan 19 kişi tutuklandı
Bingöl'de aranan 19 kişi tutuklandı
Bingöl'de 1-14 Nisan tarihleri arasında aranan şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 19 kişi yakalanarak tutuklandı.
16.04.2024
13:10
Hesarek ile ilgili karar resmî gazetede yayımlandı
Hesarek ile ilgili karar resmî gazetede yayımlandı
Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTKGB) ilan edildi.
16.04.2024
13:08
Halkoyunları Bingöl il birincileri belirlendi
Halkoyunları Bingöl il birincileri belirlendi
Kupaları takdim edilen kulüpler, önümüzdeki aylarda yapılacak grup finalinde Bingöl'ü temsil edecekler.
16.04.2024
13:07
Zikte Sürkap`tan zekâ testi tepkisi!
Zikte Sürkap'tan zekâ testi tepkisi!
Açıklamada; 'Maksatlı ve kaynağı belli olmayan ve her Bingöllü gibi bizi derin bir öfke ve üzüntüye sevk eden bu anketin niçin ve nasıl bir yöntemle yapıldığını bilmiyoruz. Ama amacını ve sahiplerini merak ediyoruz' denildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın