KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Nisan 2024 Çarşamba
°C

Zirkonyum Diş ile metale son

Diş Hekimi Budunoğlu; Diğer materyaller gibi porselen altından yansımaması ve diş etlerinde renklenmeye sebep olmaması ve korozyona karşı gösterdiği direnç, zirkonyumun kullanımını artırmıştır.

Zirkonyum Diş ile metale son
23 OCAK 2018 SALI 00:17
10
7388
0
AA aa

Bingöl'de özel diş kliniği alanındaki yenilikleriyle öne çıkan Avrupa Dent Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, İmlant uygulamasının yanı sıra zirkonyum diş uygulamasında da başarılı çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

Son yıllarda hastalar tarafından oldukça fazla tercih edilmeye başlanan zirkonyum diş konusunda merak edilenleri Bingöl Online Gazetesi'ne anlatan Avrupa Dent Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği hekimlerinden Ahmet Budunoğlu, estetik açıdan daha şık görünüm sağlayan zirkonyum uygulamasının metal köprü uygulamasını ortadan kaldırdığını vurguladı.

İşte Budunoğlu'nun sorulara yanıtı ve zirkonyum diş uygulamasının avantaj ve yararları…

ZİRKONYUM DİŞ DEYİNCE NE ANLAMALIYIZ?

Doğal dişlere benzer estetik beklentiler ile birlikte ağız içinde özellikle ön bölgelerde kullanılan materyallerin de estetik olmasına özen gösterilmeye başlanmıştır. Uzun yıllardır kullanılan metal destekli porselenler sistemlerde ışık geçirgenliğinin olmamasından kaynaklanan doğal görünümün sağlanamaması ve zaman zaman kişide alerjik vakalara neden olması ile beraber zamanla diş etlerinde grileşmelere neden olmalarından dolayı yeni alternatifler aranmaya başlanmıştır.

Zirkonyum, doku dostu olma özelliği ile diş hekimliğinde de kullanılmaya başlanmıştır. Diş hekimliğinde zirkonyumun kullanılması ile beraber, metal altyapıya yakın sağlamlık sağlanmıştır. Diğer materyaller gibi porselen altından yansımaması ve diş etlerinde renklenmeye sebep olmaması  ve korozyona karşı gösterdiği direnç zirkonyumun kullanımını artırmıştır.

ZİRKONYUM KAPLAMALARIN EN BÜYÜK AVANTAJI NEDİR?

Zirkonyum porselenlerin en önemli avantajı estetik oluşudur. Işık geçirgenlik özellikleri sayesinde doğal dişlerle tam bir uyum sağlanabilmektedir. Bu sayede mükemmel bir estetik sonuç elde edilebilmektedir.

DOĞAL DİŞLERE BENZER Mİ?

Altında metal yansıması olmadığından metal alt yapılı porselenlerde görülen yapay görüntü kesinlikle oluşmaz.  

ZİRKONYUMUN HASTA VE HEKİM AÇISINDAN AVANTAJLARI NELERDİR?

Dişteki estetik görünüş kalitesi yüksek, ışık geçirgenliği fazla olduğundan görünüşü doğal diş görünüşündedir. Kullanılacak porselen bloklar tamamen dijital teknikler ile hazırlandığından hata paylarını minimum düzeye indirmiştir.

ZİRKONYUM PAHALI MIDIR?

Zirkonyum kronun maliyeti metal altyapılı porselenlere oranla  başlangıçta daha pahalıdır. Ancak doku uyumu dayanıklılığı ve estetik olarak üstün oluşları ile uzun dönemde metal altyapılı porselenlerden daha ucuza gelmektedir

FİYATLAR ÇOK DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR UCUZ ZİRKON VAR MIDIR?

Evet, son yıllarda Çin menşeli ucuz bloklar gelmiş ve uygun fiyatlı zirkon kaplamalar piyasaya çıkmıştır. Bunların uyumu, estetiği, kalitesi ve ömrü düşüktür. Bu sebeple fiyatlar değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu tedavide diş hekimi tedavi sürecinde sterilizasyon malzemelerinin kalitesi gibi kriterler ücretlendirmeyi etkileyen unsurlardır. Ucuza kaçmak size daha pahalıya patlayabilir.

İMPLANT ÜSTÜ PORSELENLERDE ZİRKONYUM KULLANILABİLİR Mİ?

Kron köprü çalışmalarının yanı sıra implant üstü protezlerde de kullanılabilir. Zirkonyum materyalinin üstü porselen ve seramikle kapatılır, estetik açıdan başarılı sonuçlar edinilmiştir. Asıl en önemli özelliği ise doku dostu olmasıdır. Çiğneme basıncına göre oldukça dayanıklıdır, diş renginde olduğundan diş etinden gri olarak yansımazlar

ZİRKONYUM METAL ALERJİSİ OLANLARDA KULLANILABİLİR Mİ?

Zirkonyum kaplamalar metal içermez dolayısı ile metal alerjisine de sebep olmaz.

METAL ALTYAPILI PORSELENLERE GÖRE DAHA MI SAĞLIKLIDIR?

%99 doku dostu bir materyal olduğu için alerjik değildir. Metal destekli protezlere göre genel vücut sağlığı açısından daha avantajlıdır.

AĞIZ İÇİNDE TAD DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?

Metal içerikli olmadığından herhangi bir tat değişikliği yaratmaz, kokuya da sebep olmaz.

AĞIZ KOKUSUNA SEBEP OLUR MU?

Diş eti uyumu ve kesilen dişe tam adaptasyonu sayesinde doğal dişe en yakın seçenektir. Koku oluşturmaz.

ZİRKONYUM DİŞLER İLERİDE RENKLENİP SARARMA YAPAR MI?

Cilalı ve pürüzsüz yüzeyi sebebiyle plak birikimine sebep olmaz. Bu sebeple kahve, çay, sigara gibi renklendiricilerden etkilenmez. Rengi sabit kalır.

RENGİ KOYU OLAN DİŞLERDE KAPLAMANIN ALTINDAN YANSIMA YAPAR MI?

Alttan gelen diş rengini maskeleyebilme özelliğine sahip olduğu için çok koyu renkli dişlerde bile mükemmel estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.

ZİRKONYUM KAPLAMALARIN ALTI ÇÜRÜR MÜ NE KADAR SÜREYLE KULLANABİLİRİM?

Oldukça hassas bir çalışma ile üretildiklerinden kesilmiş diş yüzeyine birebir uyum gösterirler. Bu sayede zirkonyum porselen ile diş arasında bakterilerin sızabileceği bir aralık kalmadığı için aradan çürük oluşumuna izin vermez. Kullanım süresi kişiye ve kullanım şartlarına bağlı olarak değişmektedir fakat metal altyapılı protezlere göre daha uzun ömürlüdür. Düzenli kontroller yapıldığında çok uzun yıllar kullanılabilirsiniz.

DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİLDİĞİNDE ÇIKARILIRKEN DİŞİME ZARAR VERİR Mİ?

Zirkonyum kaplamalar kesilerek çıkarıldığından ve herhangi bir rahatsızlık hissetmezsiniz. Dişlerde doku kayıplarına sebep olma

ÖZEL BİR YAPIŞTIRMA GEREKİR Mİ?

Geleneksel olarak uygulanan yapıştırma tekniği kullanılır, ayrıca farklı yapıştırma teknikleri vardır.

ZİRKONYUM KAPLAMALAR NASIL UYGULANIR?

Diş, metal destekli kaplamalarda olduğu gibi bir miktar küçültülür ve diş eti sağlıklı duruma geldiğinde özel ölçü maddeleri ve ağıza uygun kaşıklarla hassas bir ölçü alınır. Laboratuvar ortamında dişe uygun renkte zirkonyum alt yapı ve üzerine porselen üst yapı işlenerek klinik ortamda dişe uyumlandırılır. Son olarak da özel yapıştırıcılar ile dişe daimi adapte edilir. Artık kendi dişinizden ayırt etmeden rahatlıkla kullanabilirsiniz.

İŞLEM SIRASINDA DİŞLERİMDE NE KADAR MADDE KAYBI OLUR?

Madde kaybı porselen laminadan fazladır. Metal destekli porselen kaplamalarla aynıdır. Normal diş yüzeyinizden 1-2mm arasında bir traşlama yapılır.

SICAK-SOĞUK HASSASİYETİ GELİŞİR Mİ?

Zirkonyum Oksitin ısı yalıtıcı özelliği olduğu için sıcak-soğuk hassasiyeti gelişmez.

TEDAVİ SÜRESİNCE ESTETİK AÇIDAN BİR SORUN YAŞAR MIYIM?

Özellikle ön dişlerde yapılan geçici kaplamalar daimi zirkonyum kaplamalarınızla şekil olarak benzer olacaktır. Malzeme olarak akrilikten yapılan bu kaplamalar kuvvete dayanıksızdır ancak renk uyumları ve şekil olarak sizi yeterince tatmin edecektir.

PORSELEN VE METALE GÖRE KIRILGAN MIDIR?

Yüksek dirençleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de güvenle kullanılabilirler. Bu kadar güçlü olmasıyla birlikte ışığı geçirecek kadar da zarif ve estetiktirler. Porselene nazaran kırılganlığı daha azdır. Metalle kıyaslandığında esneme miktarı daha az, kırılganlık daha fazladır. Bu durum porselenin zirkonyuma, metale karşı daha iyi adapte olmasını sağlar. Sonuç olarak da porselen kırıklarını en aza indirir.

KIRILMA VEYA ZİRKONYUM KAPLAMANIN DÜŞMESİ SIK GÖRÜLÜR MÜ?

Ters ve fazla bir kuvvette kırılma çatlama görülebilir ancak bu sağlam dişin kırılma ihtimaliyle neredeyse aynıdır. Klinik ortamda büyük oranda tamiri yapılabilmektedir. Kaplamanın altındaki dişte zamanla çürüme başlayıp madde kaybı oluştuysa düşebilir. Böyle durumlarda diş mümkünse tedavi edilir ve kaplama tekrar yapıştırılır.

DİŞ ETLERİNDE ÇEKİLME OLUR MU?

Yapılan araştırmalarda diş etleri ile uyumu kanıtlanmıştır. Normal süreçte de yaşla birlikte diş eti çekilmesi söz konusu olur, yalnız hazırlanan zirkonyum kaplamalar diş eti ile son derece uyumlu olduklarından bundan kaynaklı bir diş eti çekilmesi ve diş eti iltihabı söz konusu olmaz.

DİŞ ETİ HASTALIĞI OLANLARDA UYGULANABİLİR Mİ?

Öncelikli olarak diş eti hastalığı giderilir. İyileşme sağlandıktan sonra diş etine her bakımdan çok uyumludur, kesim ve yapıştırma işlemleri de başarılı bir şekilde yapıldığında hastaların yüzünü güldüren sonuçlara ulaşılır.

 

Ahmet Budunoğlu Kimdir?

1982 Bingöl Doğumlu. Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden 2007 yılın mezun oldu. 2008 ile 2016 yılları arasında Bingöl Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde görev yaptı. 2016'dan itibaren aynı zamanda kurucu hekim olduğu Avrupa Dent Bingöl'de hekimlik yapmaktadır.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde akraba olan iki aile arasındaki husumet, Kaymakam Muhammet Güzel'in girişimleri sonucu barışla son buldu.
23.04.2024
18:12
Bingöl`de deprem!
Bingöl'de deprem!
ADAD, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde depremin merkez üssünün Karlıova İlçesi olduğunu duyurdu.
23.04.2024
14:19
23 Nisan`da valilik makamına oturan Muhammed, `Bingöl`de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz`
23 Nisan'da valilik makamına oturan Muhammed, 'Bingöl'de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz'
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını temsili olarak 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray'a devretti. 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke, deprem bölgesi Bingöl'de dayanıksız yapılara izin verilmemesini temsili belediye başkanına iletti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın