KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Mart 2024 Cuma
7 °C Çoğunlukla açık
Hakim Bayraktar
bingolonline@hotmail.com

Niyet sağlamsa, allah yardım eder!

26 AĞUSTOS 2014 SALI 12:16
0
5069
0
AA aa

Bir habere yapılan “Çapakçur'a üst geçit istiyoruz” şeklindeki yorum yüzümde tebessüm açtırmaya yetse de, içten içe buruk bir acıyı da hissettirmişti. Aslında istenen köprüydü ama ne yazık ki, okurumuz meramını anlatamıyordu.

Cümlelerin devamındaki ‘kendince' usta eleştirilere bakınca bu durum, “Daha ne istediğimizi dahi bilmiyoruz!” olarak da yorumlanabilir tabi ki!

Nihayetinde, hangi pencereden baktığınız önemli!

ÇAPAKÇUR KÖPRÜSÜ…

Çapakçur Köprüsü'yle ilgili çokça istek, hatta tepkiyi sıkça işitir olduğumuz bugünlerde, uzun zaman alan etüt çalışmalarında sona gelindiğini de bildirmiş olayım. Daha önce klasik bir köprü olarak tasarlansa da siyasi iradenin müdahalesiyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü andıran, ışıklandırması modernize edilen yeni bir projelendirme yapıldı. Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü ile görüştüğümde, projenin üç boyutlu görsellerinin hazırlanmakta olduğunu, detayların, yakın tarihte Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Bey tarafından açıklanacağı söylendi.

Yapım ihalesinin ise çevre yolunun tamamlanmasıyla doğru orantılı olacağını da vurgulamakta fayda var.

Hadi hayırlısı bakalım.

İnşallah önümüzdeki ilkbaharda ilk kazma vurulmuş ve Bingöl'ün en önemli taleplerinden bir de karşılanmış olur. “Bu bilgileri paylaşarak sizleri süreçten haberdar etmiş olayım” dedim.

KİMİSİ ELİNDE HORTUMLA YOLU SULAR, KİMİSİ İÇECEK SU BULAMAZ!

Ancak asıl meselemiz ve irdelemek istediğim konu, Bingöl'ün içinde bulunduğu susuzluk problemi.

Yılarca “Bingöl'e gelen suyun bir kısmı şebekedeki aksaklıklardan dolayı kayboluyor” denildi. Altyapıyla birlikte bu sorunun aşılması bekleniyorken yeni şebekeye geçişle birlikte su tamamen kayboldu. İnsanlar artık suya hasret kaldılar. Özellikle Yenimahalle sakinlerinin bu konudaki şikâyetleri her geçen gün artıyor. İnsanlar, işten eve döndüklerinde duş alıp temiz bir şekilde sofrasına oturmak istiyorlar ama bu pek de mümkün olmuyor. Kadınlar, sabah temizliği için musluk önüne koyduğu kovayı dolduracak suyu bulamayınca tepkiler de kaçınılmaz oluyor.

Yeterli düzeyde su olmadığını kabul ediyorum. Kürük ve Metan su kaynaklarının normal şartlarda Bingöl'ü beslemesi gerekiyor ancak yine sorunun temelinde insani hatalar yatıyor. Kaçak kullanım yüzünden birçok insan içecek, temizliğini yapacak su bulamıyor. Toplumun yaşadığı bu sıkıntılar alenen ortada iken, bazı kimselerin hortumu takıp bağını bahçesini sulayıp “paramı veriyorum, dilediğim gibi kullanırım” dediğine de şahit olabiliyor zaman zaman.

Aslında bu durum, kent kültüründen yoksun oluşumuzun göstergesidir. Kendi rahatımızın başkalarının rahatsızlığı olup olmadığına bakamama sorunumuzdur. Bu halimizden arındığımızda, inanıyorum ki sorunlar daha asgariye indirilmiş olacak.

Toplumsal paylaşım ve anlayış kadar belediyenin bu konudaki yeni çalışmaları da hayata geçirmesi önemlidir.

ÇOTLA'DAKİ SU BİNGÖL'E GETİRİLMELİ!

Şehir büyüyor, her sezon yüzlerce yeni bina inşa ediliyor. Kürük suyuna ek kaynaklar ilave edilmediği taktirde sıkıntılar, yakın gelecekte daha da büyümüş olacaktır. Bu yüzden acil tedbirler geliştirilmeli. Bunlardan biri, Genç İlçesi'ndeki Çotela (Çotla) dağındaki suyun Bingöl'e getirilmesi olabilir. Bu suyun Bingöl'e getirilmesi ve yine Kürük'teki ek kaynakların aktarımıyla sorun önemli ölçüde giderilmiş olabilir.

Çotla'dan su gelir mi?

Gelir!

Dağlar deliniyor, denizler dolduruluyorsa, bu hayli hayli olur!

Sanırım 70 kilometrelik bir mesafe var. Kürük'ten geliyorsa, Çotla'dan da gelir. Bu suyun bir kısmı Genç'e verip ilçenin ihtiyacı karşılanabilir. Kürük'ten Genç'e verilen su da kesilip tümüyle Bingöl merkeze aktarılır. Çotla'dan Genç'e verilen suyun fazlası da, Genç'e giden Kürük hattından tersine bir yöntemle Bingöl'e aktarılarak hem maliyet düşürülmüş olacak, hem de zamandan tasarruf edilecek.

Bunlara ek olarak, Kürük suyundan yararlanan bazı merkez köyler var. Köylerin içme suyu ihtiyacını İl Özel İdaresi'nin karşılaması gerekiyor. Maalesef bazı köyler ve arada kaçak bağlantı yapanları da hesaba katarsak, hatırı sayılır bir su kaybı söz konusu.

Kürük hattı yapılırken para, Belediyenin kasasından çıkmıyor mu? Evet, çıkıyor.

Köylüler, su parasını kime ödüyor? İl Özel İdaresi'ne!

Yani, İller Bankası parayı belediyen kesiyor. Köylüler ise kullandığı suyun bedelini Özel İdare'ye ödüyor.

Sizce de mantıksız bir durum söz konusu değil mi?

Madem bu işin parası il merkezindeki nüfusa gönderilen belediye payından kesiliyor, o zaman hizmeti de bu insanların alması gerekiyor.

Köylülerimiz susuz kalsın istemeyiz elbet! Ama adaletten bahsediyorsak, o zaman herkes hakkına düşene razı olmalı. İl Özel İdaresi, bu köylerde sondaj çalışması yaparak sıkıntıları giderebilir. Bu sayede hem şehir merkezi, hem de köyler sıhhate varır.

KARTLI SAYAÇ SİSTEMİ…

Hele birde bu çalışmalar, il merkezinde kartlı su sayacı sitemiyle bütünleştirildi mi, işte o zaman sorunlar ortadan önemli ölçüde kalkmış olacak. Edindiğim bilgiye göre, Belediyenin bu konuda bir çalışması var. Maliyetlerin düşürülmesi noktasındaki girişimler devam ediyormuş.

Temennim, kartlı sisteme geçişin sağlanması yönünde. Toplumun da bunu destekleyeceğine inanıyorum. Çünkü kartlı sistemle birlikte sayaç üzerinden yapılan kaçak kullanım ortadan kalkmış olacak. Vatandaş, ne kadar kullanmak istiyorsa parasını verecek, kartına yüklemeyi yapıp suyunu kullanacak. Belediye de sayaç okuma derdinden kurtulacak. Zaten bugünkü şartlarda mevcut abonelerin yüzde 70-75'inin sayacı okunuyor. Bunun da yüzde 40'ı ödeme yapıyor. Gerisi yok!

Birçok kişi, sırf aylık 10-20 lira su parası ödememek için meblağın 200-300 lira olmasını bekliyor, sonra gidip su parası ödüyor. Kartlı sistemle birçok sorun ortadan kalkmış olacağından, susuzluğu son dönemlerde iliklerine kadar hisseden halkın bunu ısrarla bekleyeceğine inanıyorum.

Tüm bu anlattıklarım uzun vadeli görülebilir ama inanıyorum ki, siyasiler ve bürokratlar bir araya geldiği ve bir işbirliği sağlandığı taktirde kısa vadede önemli aşamalar kaydedilmiş olacak.

‘Olmaz!” demeyelim. Daha başlamadan pes etmeyelim! İrdeleyelim, araştıralım ve geleceği de hesaba katarak projelerimizi hazırlayıp yola çıkalım!

Unutmayalım ki, niyet sağlamsa, Allah yardım eder!

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın