KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Temmuz 2025 Cumartesi
°C

Tüp tünelden tek geçiş 3 dolar olacak

Lastik tekerlekli araçların geçişi için İstanbul Boğazı'na yapılacak çift katlı tünel 3 yılda bitirilecek.

Tüp tünelden tek geçiş 3 dolar olacak
16 OCAK 2007 SALI 09:30
0
936
0
AA aa
İstanbul'un iki yakasını, lastik tekerlekli araçların geçişi için denizin altından birbirine bağlayacak yeni tüp tünel projesi için ilk adım atılıyor. 12 Haziran'da yapılacak ihale için dokümanlar bugün verilmeye başlanacak. Tünel inşaatının 3 yıl sürmesi planlanırken, yatırıma talip olan şirketlere 3 dolar araç geçiş ücreti ve iki yönde toplam 25 milyon araç geçiş sayısı garantisi verilecek.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'deki motorlu taşıtlarının dörtte birinden fazlasının, binek araçların ise yüzde 25'inin İstanbul trafiğinde bulunduğunu kaydetti.

Bu araçlarla her gün yaklaşık 10 milyon kişinin yolculuk yaptığını, bu rakamın her yıl yüzde 7.8 oranında arttığını belirten Yıldırım, iki köprüden günlük 350 bin araç geçişi olduğunu vurguladı.

Ağır vasıtaya yasak

Yıldırım, "Bu nedenle özkaynak kullanmadan, yerli ve yabancı yatırımcıların katılımıyla karayolu tüp tüneli inşa edilip işletilmesine karar verdik. Proje yap - işlet - devret modeli ile hayata geçirilecek" dedi.
Yıldırım, yeni tünel projesi ihalesinin, şartları sağlayan tüm yerli ve yabacı yatırımcıların katılımına açık olduğunu bildirdi.

Avrupa yakasında Florya - Sirkeci Sahil Yolu'nun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkiinden başlayacak projenin, Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolu'nun Göztepe Kavşağı mevkiinde biteceğini söyleyen Yıldırım, Boğaz'ın altından geçen tünelli bölümünün iki katlı ve ikişer şeritli olacağını, sadece hafif araçların tünelden geçiş yapabileceğini, ağır vasıtaların tüneli kullanamayacağını kaydetti.

Projenin, denizin altından geçen yaklaşık 3.3 kilometrelik bölümü ile her iki yakadaki mevcut yollara bağlanacak 2.1 kilometrelik bölümü delme tünel olmak üzere toplam 5.4 kilometre uzunluğunda olacağını vurgulayan Yıldırım, proje kapsamında ayrıca, Avrupa ve Anadolu tarafında havalandırma şaftları, Avrupa yakasında ücret toplama gişeleri, tünel işletme binası bulunacağını söyledi.

Yıldırım, Avrupa tarafında yer alacak gişelerden, Florya-Sirkeci Sahil Yolu'nun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkine kadar olan sahil yolunda ve Anadolu tarafında da Koşuyolu ile Göztepe arasındaki mevcut yollarda şerit sayılarının artırılarak iki yönlü 4 şeritli hale getirilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

25 milyon araç garantisi

Yıldırım, ihaleyi kazanan yatırımcının bu yapıların projelendirilmesi için gerekli tüm jeolojik, jeoteknik araştırmaları yapacağını, yapım için gerekli finansmanı temin edeceğini belirtti. Yıldırım, firmanın, teklif ettiği süre zarfında tüneli işleteceğini ve daha sonra tüm tesisleri bakımı yapılmış durumda bakanlığa devredeceğini kaydetti.

İnşaat süresinin, etüt ve proje çalışmaları dahil 3 yıl süreceğini tahmin etmekteyiz" diyen Yıldırım, tekliflerin 12 Haziran 2007'de açılacağını bildirdi. Yıldırım, "Teklif vereceklere ücret ve araç geçiş sayısı garantisi verilecektir. Tek yön için en fazla 3 dolar araç geçiş ücreti garantisi ile her iki yönde toplam 25 milyon araç geçiş sayısı garantisi veriyoruz. Ancak, yıllık 25 milyondan fazla aracın geçiş yapacağı öngörülüyor" dedi.

Plaka önerisi tartışma amaçlı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'a yönelik plaka sınırlaması önerisiyle ilgili olarak, "Başbakan'ın İstanbul ulaşımına yönelik açıklaması bunun tartışılmaya açılmasına yönelikti. Plakanın sınırlandırılması önerisini 'bir müddet' ifadesiyle kullandı. Burada bir kamuoyu değerlendirmesi yapılır, vatandaş değerlendirir" dedi.

Malta Köşkü'nde gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelen Topbaş, İstanbul'un trafik sorununun çözüme kavuşturulması için 15 milyar dolara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Dünyadan örnekler veren Topbaş, şunları söyledi:

"Başbakan'ımızın bahsettiği vize, Osmanlı döneminde de vardı. Paris'te çok insan taksiye binmez, yürür. İstanbul'da yürüme alanı az, çok büyük ve dağınık. İstanbullular bireysel araç kullanımı yerine toplu taşıma araçlarını ve yürümeyi tercih ederse bir rahatlama olur. Ama, coğrafik durumun buna elverişli olduğunu söyleyemeyiz."

DYP Genel Başkan Yardımcısı Binhan Oğuz, Erdoğan'ın İstanbul'a vize ve plaka sayısının dondurulması önerisine değinerek, "Bulabildiğiniz tek çözüm dünyada eşine rastlanmaz yöntemlerle İstanbul'a girişi yasaklamaya çalışmak. Bu insanların ekmeğini yerinde kazanmalarını sağlamak yerine, gündem değiştirip boş lafla oyalamanın ötesinde yine hiçbir gayret yok" dedi. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın da İstanbul'a vize önerisinin insan haklarına, eşit yurttaşlık anlayışına ve yerleşme özgürlüğüne aykırı olduğunu vurguladı.

(Milliyet)
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.07.2025
17:33
Bingöl Belediyesi`nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi'nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi, şehir genelinde haşereyle mücadele çalışmalarını yoğunlaştırdı. İlaçlama faaliyetleri, planlı bir şekilde tüm mahallelerde sürdürülüyor.
04.07.2025
16:55
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yeğeni Şiyar Güneş, Ankara'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Güneş'in cenazesi, 5 Temmuz 2025 Cumartesi tarifeli uçakla Bingöl'e getirilecek.
04.07.2025
16:29
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç`tan şok açıklama!
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç'tan şok açıklama!
Bingöl'de kara paranın TOKİ ve diğer emlak sektörü üzerinden aklandığını savunan Nihat Baraç; 'Kendi şehrimizde yabancı olduk, yaşam artık lüks. Kara para aklayanlar için biz neden eziliyoruz? Devlet kurumlarının sessizliği halkta büyük hayal kırıklığı yaratıyor' dedi.
04.07.2025
16:10
Bingöl`de seyir halindeki tır alev topuna döndü
Bingöl'de seyir halindeki tır alev topuna döndü
Sürücünün inmesinin ardından bir anda alev topuna dönen tır, yanarak kullanılamaz hale geldi.
04.07.2025
15:08
Bingöl`de kamyonla uyuşturucu sevkiyatı! 49 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de kamyonla uyuşturucu sevkiyatı! 49 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda Bingöl'den Ankara'ya uyuşturucu taşıyan kamyonda 49 kilo 600 gram kubar esrar maddesi ele geçirildi.
04.07.2025
15:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın