1219 Sayılı Tıp Meslekleri Uygulamalarına Dair Yasa gereği, tıp fakültesi mezunu olmayan, tıp eğitimi görmeyen diyetisyenlerin tek başına muayenehane açması ve çalıştırması yasak. Psikolog, odyolog, fizyoterapist ve çocuk gelişim uzmanı gibi diyetisyenler de ancak bir hekimin açtığı muayenehanede görev yapabiliyorlar; ilaç yazma yetkileri de yok.
BAKANLIK: YETKİLERİ YOKNTVMSNBC'nin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, diyetisyenlerin muayenehane açamayacağını, ilaç yazamayacağını hatırlatma gereği duyduklarını belirterek, “Bu kişilerin mesleklerini tek başına icra etme yetkileri yok ama bununla ilgili mevzuat çalışmaları devam ediyor” dediler. Yetkililer, izinsiz olarak muayene açan diyetisyenlerle ilgili Sanayi ve Sağlık bakanlıklarının işlem başlattığını, ‘kaçak' olduğu belirlenenlerin kapatılacağını kaydettiler.
BANU KAZANÇ: ONCA YIL BOŞUNA MI OKUDUK?Diyetisyen Banu Kazanç ise, “Biz onca yıl boşuna mı okuduk! Bakanlığın bu konuda bir mevzuat çalışması yaptığını biliyorum ve bunun bir an önce tamamlanmasını bekliyorum. Yasal boşluklar bir an önce doldurulmalı ve bu konu netlik kazanmalı” dedi.
Uzun süredir Nişantaşı'ndaki muayenehanesinde tek başına çalıştığını ve bugüne kadar herhangi bir soruşturma ya da inceleme ile karşılaşmadığını belirten Kazanç şöyle devam etti:
 |
Banu Kazanç |
“Normalde bu sektöre artık ev hanımları bile el atabiliyor. Ayrıca bakanlık doktorların tek başına diyet işine girmesini de yasaklıyor. Dediğim gibi sistemde bir oturmamışlık var, yani diyetisyenin ilaç yazma yetkisi kesinlikle yok ama muayene açma konusunda da tam bir netlik sağlanmış değil.”
ZAYIFLAMA HAPLARI İNTERNETTEN BİLE ALINIYORSon günlerde ölümlerle gündeme oturan zayıflama haplarının diyetisyenler tarafından yazıldığı yönündeki iddialara ise Kazanç'ın yorumu şöyle oldu:
“Zayıflama haplarının diyetisyenler tarafından yazıldığına dair haberler bence gerçeği yansıtmıyor. Çünkü bu ilaçların kim tarafından, kime yazıldığı da belli değil. Kaldı ki bu ilaçların mutlaka bir doktor ya da diyetisyen tarafından yazılması da şart değil. İnsanlar ellerini kollarını sallayarak gidip eczanelerden zayıflama ilaçlarını alıyorlar, hatta internetten bile alabiliyorlar. Yani diyetisyenden önce bunları satanları suçlamak lazım, Bakanlık da önce bunların denetimini yapsın.”
BERRİN YİĞİT: ZAYIFLAMA SEKTÖRÜ CİDDİ BİR PAZAR Hızla artan obezite ve ona tezat oluşturan aşırı zayıf olma isteğinin, beslenme ve diyeti ilgi gören bir meslek grubu haline getirdiğini söyleyen Diyetisyen Berrin Yiğit de tartışmaların nedenini zayıflama sektörünün ciddi bir pazar olmasına bağladı:
 |
Berrin Yiğit |
“Diyet fanatizminin yaygınlaşması ve farklı sektörlerin dahi bu alandan rant almaya çalışması maalesef insan sağlığını riske atabilecek vakalar yaşanmasına neden olabilmekte. Şişmanlık tedavisinde multidisipliner ekip çalışması gerekir. Yani bizler, doktorlarla sürekli irtibat halindeyiz, onların değerlendirmelerine göre beslenme ve diyet programları hazırlıyoruz. Ancak şişmanlık tedavisinde kesin çözüm için beslenme davranış değişikliğinin ana merkezde olduğu da unutulmamalı.”
DÖNMEZ: ŞİŞMANLIĞI DİYETİSYEN TEDAVİ EDERAmerikan Diyetisyenler Derneği Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez ise diyetisyenlik mesleğinin giderek popülerleştiğini ve bundan yararlanmak isteyenlerin bulunduğunu söyledi. “Burada iyiniyet sezinlemiyorum, bir karmaşa var. Burada karmaşa sezinlememin nedeni; eğer biz her şeyi bilimsel verilerle yapacaksak niçin bir beslenme uzmanı, beslenme danışmanlığında eğitim veremesin?” diyen Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü:
 |
Selahattin Dönmez |
“Amerikan Diyetisyenler Derneği, bilimsel verilerine göre şişmanlığın tedavisinde iki önemli sağlık personeli var, bunlardan biri hekim diğeri diyetisyen. Amerikan Şişmanlar Birliği ve Amerikan Diyetisyenler Derneği, şişmanlık tedavisinde en önemli kişinin diyetisyenler olduğunu söylüyor. AB kapsamındaki bütün ülkelerde beslenme uzmanları özel beslenme ofislerinde çalışır. Yanlarında doktor olmasına da gerek yok, doktor zaten hastasını diyetisyene gönderir. Yasadaki boşluk, diyetisyenler lehine değiştirilecek. Bakanlığın mevzuat çalışmalarında diyetisyenlik mesleğinin yasası, ekipteki yeri ve özel çalışma haklarının yasalaşmasıyla ilgili süreç devam ediyor.”
MUZAFFER KUŞHAN: DİYETİSYEN DOKTOR YARDIMCISI Ünlülerin zayıflamak için tercih ettiği isimlerden biri olan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Muzaffer Kuşhan ise diyetisyenlerin doktorun yardımcısı olduğunu ancak Türkiye'de bunun suistimal edildiğini söyledi. Kuşhan'a göre dünyadaki bütün kanunlar, kişiyi tedavi etme yetki ve bilgisini yalnızca doktorlara veriyor.
 |
Dr. Muzaffer kuşhan |
Diyetisyenlerin sadece diyete yoğunlaştığını ve tıp fakültesi bitirmedikleri için reçete yazma yetkilerinin olmadığını söyleyen Kuşhan şöyle devam etti:
“Meslek yasaları olmadığı halde diyetisyenlerin şehrin en gözde semtlerinde muayenehane açmaları da bence sağlık otoritelerinin sorumluluğu. Çünkü diyetisyenlerin başında bir mesul müdür olmalı. Hasta önce doktor muayenesinden geçer ve doktor, diyetisyenden uygun bir diyet yazmasını ister, işleyişin böyle olması gerekir. Bir çok diyetisyen muayenehanesinde ise göstermelik mesul müdür yani doktor var, bunlar sakıncalı uygulamalar.”
Ntvmsnbc