KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mayıs 2024 Çarşamba
°C

Labirent okul!

Fiziki yapısıyla labirenti andıran TESK Bingöl Anadolu Lisesi, eğitim ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Dar ve basık koridorları, yüksek merdiven basamakları ve karmaşık yapısıyla ‘ucube okul’ diye adlandırılan okulun yıkılması isteniyor!

Labirent okul!
13 OCAK 2017 CUMA 03:46
0
1942
0
AA aa

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) tarafından 1990'lı yıllarda Çıraklık Eğitim Merkezi olarak inşa edilen ve 2003 depreminin ardından onarılarak eğitim yuvasına çevrilen TESK Bingöl Anadolu Lisesi, fiziki yapısıyla eğitimin yüzkarası olarak görülüyor.

Çoğunluğu yatılı olan 250'inin üzerinde öğrencisi bulunan okul, dar ve basık koridorları, yüksek merdiven basamakları ve karmaşık yapısıyla labirenti andırıyor. Son dönemlerde eğitim alanına yapılan yatırımlarla modern okullar inşa edilirken, TESK Anadolu Lisesi yığıntı halinde duruyor.

“YIKIN BU UCUBEYİ”

TESK Bingöl Anadolu Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Eşref Bolat, okulun geleceği hakkında vahim iddialarda bulundu. “Bu okulun akıbeti 1 Mayıs 2003 Bingöl depremindeki Çeltiksuyu YİBO Okulu'nun akıbetine benzememesi için biran evvel yıkılması gerekiyor. Yetkililer şuan bizi dinlemiyor ama zamanı gelince haklı olduğumuzu anlayacaklar. Çok geç olmadan bu ucube derhal yıkılmalı” dedi.

“2. ÇELTİKSUYU VAKASI YAŞANABİLİR”

Bingöl depreminde 84 öğrencinin Çeltiksuyu Okulu'nda hayatını kaybettiğini hatırlatan Bolat, “TESK Anadolu Lisesinin de akıbetinin öyle olmayacağı ne malum. 90'lı yıllarda yapılan bina yaklaşık 10 yıl atıl durumdaydı. 2005 yılında TESK Anadolu Lisesi'ne çevrildi. Okulun depremde hasar gördüğü ve defalarca güçlendirmeye maruz kaldığı herkes tarafından biliniyor. Yaklaşık 1 Buçuk Milyon TL sadece güçlendirmeye verildi. O parayı yeni bir okul yapımına vermiş olsalardı yeterde artarda” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLER HAVASIZ BİR ORTAMDA EĞİTİM GÖRÜYOR”

Bolat, “Okul fiziki anlamda son yıllarda il genelinde yapılan modern yapıda ki okullarla kıyas edildiğinde çok çok geride. Bunun sebebi de yapılış amacından kaynaklanıyor. Okul koridorları bir labirenti andırıyor. Koridorlarda yürüdüğünüzde kendinizi cezaevindeymişsiniz gibi hissediyorsunuz. Öte yandan sınıfların çoğunda pencere diye bir kavram bulunmuyor. Bu sebeple öğrenciler havasız bir ortamda eğitim görüyor. Bu kısa vadede bir sorun teşkil etmiyor gibi görünse de uzun vadede öğrencilerde çeşitli hastalıkların çıkmasına sebebiyet verebilir. Yine okulun kuzey cephesine montalama (ısı yalıtım) yapılmış ancak diğer taraflar olduğu gibi duruyor. Bundan ötürü öğrencilerimiz kış boyu parka ve kabanlarla sınıflarda eğitim görüyor. Yani fiziki yapının böyle geri olduğu bir okulda çocuklarımız eğitim görüyor. Buna rağmen okul akademik ve disiplin anlamında il genelinde iyi yerde bulunuyor. Eminim ki söz konusu sorunlar giderilince bu başarı kat kat artacak. Fiziki yapının öğrenci başarısına olan yüzde 25'lik etkisi göz önünde bulundurulduğunda yaşanan sorun öğrencilerimizin önünde çok büyük bir engel. Öğrencilerimizin başarısının önünde ki bu engelin kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“ATÖLYE VE BANYO'DAN DÖNME SINIFLAR VAR”

Bingöl'de TESK Bingöl Anadolu Lisesi dışındaki tüm okulların depremden sonra yeniden inşa edildiğini aktaran Bolat, “Okulun fiziki yapısı o kadar sorunlu ki atölyeden, duş alma yerlerinden sınıfa çevrilen yerler var. Yine öğretmenler odası da tuvaletten dönme bir yer. Artık varın siz düşünün gerisini. Okul içerisinde bir yere gitmek istediğiniz vakit labirent misali koridorlarda kayboluyorsunuz. Akademik ve Ahlaki başarı yönünden il bazında önemli bir başarıya sahip olan okulun fiziki anlamda bu derece geri durumda olması gerçekten üzüntü verici bir durumdur” ifadelerini kullandı.

“13 YILDIR TAŞIYACAĞIZ DİYORLAR”

Okulun yıkılıp yeniden inşa edilmesi için yetkililere defalarca çağrıda bulunduklarını hatırlatan Bolat: “Yetkililer 13 yıldır okulu taşıyacağız diyor. Bu taşıma bir türlü gerçekleşmedi. Böyle giderse bu okul yıllar boyunca taşınacağız bahaneleriyle eğitime devam edecek. Ta ki Allah korusun ikinci Çeltiksuyu vakası olana kadar” ifadelerini kullandı.

“YEKLİLİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ”

Yetkili ve ilgili kişi veya kurumlardan konuya ilişkin hassasiyet beklediğini belirten Bolat, “Özellikle sayın valimizden konu ile ilgili yardım bekliyoruz. Vali Bey döneminde Bingöl'deki eğitim şartları geçmiş döneme göre çok daha iyi noktalara geldi. Bu konuda da vali beyin desteklerini bekliyoruz” dedi.

ENGİN: “EN KISA ZAMANDA YIKILACAK”

Konuyla ilgili açıklama yapan Bingöl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin ise, okulu kısa sürede yıkmayı planladıklarını söyledi.

TESK Bingöl Anadolu Lisesi'nin çıraklık eğitim merkezi olarak inşa edildiğini anımsatan Engin, şunları söyledi: “90'lı yıllarda çıraklık eğitim merkezi olarak inşa edilen yapı, daha sonra ortaöğretimdeki okul ihtiyacından dolayı onarılarak eğitim yuvasına çevrildi. Bu haliyle ortaöğretim için ihtiyaçlara cevap vermeyen bu okulumuzu bir yıl gibi bir sürede yıkmayı planlıyoruz. Öğrencilerimizi bir süre geçici olarak başka okullara naklederek, yeni bir okul yapmayı hedefliyoruz.” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.05.2024
13:11
İlik nakli bekleyen Çınar Eymen için öğrenciler etkinlik düzenledi
İlik nakli bekleyen Çınar Eymen için öğrenciler etkinlik düzenledi
Bingöl'ün Solhan ilçesinde yaşayan ve birkaç yıldır ilik nakli bekleyen Çınar Eymen Çakar için Solhan Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencileri etkinlik düzenledi.
08.05.2024
13:09
Bingöl`de görenleri şaşırtan devasa mantar
Bingöl'de görenleri şaşırtan devasa mantar
Bingöl'de mantar toplamaya giden vatandaşlar 2 kilogram ağırlığında mantar buldu.
08.05.2024
12:30
'Mahzen-40' operasyonu! 127 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aralarında Bingöl'ün de bulunduğu 49 ilde tefecilere ve dolandırıcılara yönelik düzenlenen 'Mahzen-40' operasyonlarında 127 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
08.05.2024
12:24
DİKKAT! Sağanak yağış geri geliyor
DİKKAT! Sağanak yağış geri geliyor
Türkiye, hafta sonu yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek. Batı bölgelerden başlayarak artan hava sıcaklıkları hafta sonu yeniden mevsim normalleri civarına düşecek. Bingöl'de hafta sonu plan yapacaklar bir daha düşünsün...!
08.05.2024
12:14
Hukuk mesleklerine girişte sınavlı dönem!
Hukuk mesleklerine girişte sınavlı dönem!
Avukatlık stajına başlayabilmek, Hâkim ve Savcı Yardımcılığı Sınavına girebilmek için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavını kazanmak gerekecek. Yeni düzenlemeler Resmî Gazete'de yayınlandı.
07.05.2024
22:59
Arıkan:
Arıkan: 'Master planı çalışmalarına başladık'
Bingöl Deprem Çalıştayı kapanış programında konuşan Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan: 'Master planı konusunda Bingöl Belediyesi olarak çalışmamız başladı. Bu çalıştayın bu anlamda bize çok ciddi anlamda katkı sunacağını, yol göstereceğini ve bizi doğru yönlendireceğini düşünüyorum' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın