KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Paran kadar kürtçe!

SYDV personellerinin kadroya geçirilmesi ve iş haklarının güçlendirilmesi ile Kürt Öğretmen adaylarının istihdam sorunu üzerine TBMM’de bir konuşma yapan HDP’li Baluken: “öğretmenlerinin istihdam sorununu hâlâ çözemediniz, Kürtçeyi de 'Paran kadar Kürtçe.' anlayışı üzerinden özel okullara hapseden bir anlayış ortaya koydunuz” dedi.

Paran kadar kürtçe!
20 TEMMUZ 2014 PAZAR 22:36
0
1097
0
AA aa

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) torba kanunu görüşmeleri sürerken, HDP grubunun verdiği önerge üzerine söz alan Hakların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, SYDV personelinin özlük hakları ve atanamayan Kürtçe öğretmen adaylarının sorunlarını gündeme getirdi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) personelinin içinde bulunduğu duruma değinen Baluken: “Bu personeller işe alınırken de 657'ye tabi memurların bağlı oldukları şartların tamamını yerine getirmek zorundalar, KPSS'ye girmek zorundalar, orada belli bir puan almak zorundalar, yani işe alırken devlet tarafından tamamen kamu görevlisi statüsünde kabul ediliyorlar ama iş güvencesi ve sosyal haklar kısmına gelince, bunlar kamu görevlisi sayılmıyorlar. Bu adaletsizliğin, bu hukuksuzluğun mutlaka ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Aslında, bu torba yasada da yapmamız gereken en önemli işlerin, bu şekilde, muhalefet tarafından getirilen hukuksuzlukların düzeltilmesi açısından bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini buradan tekrar biz ifade etmek istiyoruz. İşe alırken, işi yürütürken, iş şartları ortaya konurken kamu görevlisi olarak kabul edeceksiniz ama iş akdi yapılırken kamu görevlisi statüsü tanımayacaksınız. Bunu değiştirmek hiç de zor değil, bunu değiştirmek sadece bir önergeye ve iktidar partisinin ortaya koyacağı bir iradeye bakıyor. Biz bu mağduriyetin giderilmesi hususunda özellikle AKP'nin grup başkan vekillerine de buradan çağrı yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“KÜRTÇE ÖĞRETMENLERİNİN İSTİHDAM SORUNUNU HÂLÂ ÇÖZEMEDİNİZ”

Konuşmasında Kürtçe öğretmen adaylarının istihdam sorununa da değinen Baluken: “Hatırlarsanız Hükûmetinizin şöyle bir çağrısı olmuştu: Öğretmen olanlara "Kürtçe eğitim alın, pedagojik formasyon alın, biz sizi istihdam edeceğiz." demiştiniz, kamuoyuna da "Biz Kürtçeyi serbest bırakıyoruz, Kürtçe eğitime geçeceğiz." demiştiniz ama çağrınıza kulak asıp düzenini bozan, Kürtçe eğitim için evini taşıyan, çoluğunu çocuğunu bırakıp büyük sıkıntılarla eğitim gören Kürtçe öğretmenlerinin istihdam sorununu hâlâ çözemediniz, Kürtçeyi de ‘Paran kadar Kürtçe.' anlayışı üzerinden özel okullara hapseden bir anlayış ortaya koydunuz. Biz bu durumun ısrarla düzeltilmesi gerektiğini söyledik. Vakit olmadığı için uzun uzun anlatmayacağım ama bu konuda Millî Eğitim Bakanlığıyla da defalarca görüşmelerimiz oldu. Şöyle bir formül önermiştik: Yani her ile belli sayıda norm kadro tahsis edelim, belli sayıda Kürtçe öğretmenliği için norm kadro olsun, o ilde kaç okul varsa bu norm kadro sayısı kadar olan öğretmenler bu okullara gidip ihtiyaç olan derslere girsinler. Aslında Millî Eğitim Bakanı da bu önerinin son derece mantıklı ve yapılabilir olduğunu söylemişti ama maalesef aradan bu kadar süre geçmesine rağmen hâlâ bu öğretmen adayları işsiz olmaya devam ediyorlar” diye konuştu.

Baluken son olarak: “Gelin, en azından bu torba yasada biz bu şekilde sorun yaşayan başta Kürtçe öğretmen adayları olmak üzere bu sorun alanlarını hep beraber çözelim. Bu torba yasada işsizlik ordusundan ne kadar alabilirsek o kadar kârdır diyorum” ifadelerini kullandı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.05.2024
18:06
Üniversite öğrencilerinden Gazze`ye destek
Üniversite öğrencilerinden Gazze'ye destek
Bingöl Üniversitesi öğrencileri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına tepki ve Filistinlilere destek amacıyla kampüste nöbet eylemi başlattı. Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak da öğrencilere destek verdi.
08.05.2024
18:05
Bingöl`de trafik standı açılıp halk bilgilendirildi
Bingöl'de trafik standı açılıp halk bilgilendirildi
Bingöl'de trafik etkinlikleri çerçevesinde jandarma ve polis ekipleri tarafından kurulan trafik stantlarında hem bilgilendirme yapıldı hem öğrencilere çeşitli hediyeler dağıtıldı.
08.05.2024
13:11
İlik nakli bekleyen Çınar Eymen için öğrenciler etkinlik düzenledi
İlik nakli bekleyen Çınar Eymen için öğrenciler etkinlik düzenledi
Bingöl'ün Solhan ilçesinde yaşayan ve birkaç yıldır ilik nakli bekleyen Çınar Eymen Çakar için Solhan Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencileri etkinlik düzenledi.
08.05.2024
13:09
Bingöl`de görenleri şaşırtan devasa mantar
Bingöl'de görenleri şaşırtan devasa mantar
Bingöl'de mantar toplamaya giden vatandaşlar 2 kilogram ağırlığında mantar buldu.
08.05.2024
12:30
'Mahzen-40' operasyonu! 127 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aralarında Bingöl'ün de bulunduğu 49 ilde tefecilere ve dolandırıcılara yönelik düzenlenen 'Mahzen-40' operasyonlarında 127 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
08.05.2024
12:24
DİKKAT! Sağanak yağış geri geliyor
DİKKAT! Sağanak yağış geri geliyor
Türkiye, hafta sonu yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek. Batı bölgelerden başlayarak artan hava sıcaklıkları hafta sonu yeniden mevsim normalleri civarına düşecek. Bingöl'de hafta sonu plan yapacaklar bir daha düşünsün...!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın