KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Suikastı başbakan'a sordu

HDP’li Baluken: “9 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen iki olaya ilişkin görülen duruşmada gizlilik kararı verilmesinin gerekçesi iki olayda ele geçirilen silahların ve kurşunların balistik incelemelerinin birbirini tutmaması mıdır?”

Suikastı başbakan`a sordu
15 EKİM 2014 ÇARŞAMBA 06:54
0
1955
4
AA aa

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Emniyet Müdürü Atalay Ürker ve beraberindekilere yönelik düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi.

Sorularının Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplandırılmasını isteyen Baluken, suikastı gerçekleştiren ekip ile Genç yolunda öldürülen ekibin farklı olduğu ileri sürdü.

Olayın ardından resmi makamlarca yapılan açıklamalarda çelişkilerin olduğunu ifade eden Baluken, olayla ilgisi olduğu şüphesiyle gözaltına alınların ise işkence gördüğünü iddia etti.

DOSYADAKİ GİZLİLİK KARARI

Saldırının ardından dosyaya konan gizlilik kararını soran Baluken: “9 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen iki olaya ilişkin görülen duruşmada gizlilik kararı verilmesinin gerekçesi iki olayda ele geçirilen silahların ve kurşunların balistik incelemelerinin birbirini tutmaması mıdır? Gizlilik kararı, valilik ve hükümet yetkililerinin olaylar arasında bağlantı olduğu yalanını örtmek için mi alınmıştır? İçerisinde yargısız infaz, işkence gibi gerçeklerin bulunduğu bu karanlık olay gizlilik kararı ile kapatılmak mı istenmektedir?” diye sordu.

Soru önergesinde balistik inceleme sonuçlarının kamuoyundan gizlendiğini ifade eden Baluken, Başbakan Davutoğlu'na çözüm sürecini bitirmek isteyen, iki olay arasında bağlantı kurmak isteyen güçlerin kimler olduğunu sordu.

HDP'li Baluken, önergesinde Başbakan Ahmet Davutoğu tarafından cevaplandırılmasıyla istemiyle şu sorulara yer verdi;

“Bu iki olayın birbirinden bağımsız olaylar olduğu ortada iken, şahsınıza ait ‘sorumlular cezalandırılmıştır' ifadesi için bir düzeltme yapmayı düşünüyor musunuz? Şahsınızın ve yetkili Bakanlarınızın bu olaylarla ilgili yanıltıldığını düşünüyor musunuz? Bu durumda cezalandırma yöntemi olarak yargısız infazı meşrulaştırma pozisyonunda olmanız hasebiyle hukuk devletinin uygulamalarının geçersiz olduğu uygulamalara ortak olduğunu düşünüyor musunuz? Herhangi bir olayda cezalandırma yetkisi yargı mercileri yerine devlet ve hükümet yetkilileri tarafından mı yapılmaktadır? Bu durumda hukuk devleti ilkelerinin rafa kaldırıldığı Bingöl'de yeni provokasyon ve katliamlara yol açabilecek cezalandırma yöntemlerinize devam edecek misiniz?

Gözaltındaki işkence nedeniyle yüz ve göz kemikleri kırıldığı için hastanede bulunan Umut Koçyiğit'in üç gün boyunca Savcılık ve Emniyet'in koordineli uygulaması ve işbirliğiyle avukatı ile görüştürülmesinin engellenmesinin izahı nedir? Umut Koçyiğit 13.09.2014 tarihinde gözaltında gördüğü işkencelerden ötürü ameliyat edilmiştir. Aynı gün doktorlarının onayı olmamasına rağmen zorla hastaneden alınarak mahkemeye çıkarılmıştır. Koçyiğit'i doktor onayı olmadan, hukuksuz bir şekilde mahkemeye götüren polisler ve talimatı veren savcılık hakkında soruşturma açılmış mıdır?

Olayların olduğu gece Bingöl merkezde gözaltına alınan yedi yurttaşımız ağır işkencelerden geçirilmiştir. Bu kişilerin gözaltına alınma gerekçeleri nedir? Bu kişilere işkence yapan polisler hakkında soruşturma açılacak mıdır? Gözaltında olan yedi yurttaşımızın iki gün boyunca avukatları ile görüştürülmemesinin gerekçesi nedir? Bu hukuksuzluğu yapan savcı ve polisler hakkında soruşturma açılmış mıdır?

Genç'te taranan aracın hemen arkasındaki araçta bulunan ve tarama sonucu yaralanan kişinin açıkladığına göre araç arama noktasında durmuş olmasına rağmen taranmıştır. Elazığ Adli Tıp Kurumu'nda gördüğümüz yaşamını yitiren yurttaşlarımızın vücutlarına bakıldığında öldürücü bölgelere bilinçli bir şekilde kurşunlar sıkıldığı şahsımca teşhis edilmiştir. Taranan araçta yargısız infaz edilme olayına ilişkin olay yerinde bulunan kamu görevlileri ve talimatı veren amirleri hakkında soruşturma açılmış mıdır?

Bingöl'de gerçekleşen iki olayın etkin ve tarafsız araştırılması için hangi mekanizmalar işletilecektir? Bu mekanizmaların sağlıklı işleyebilmesi için kamuoyuna yaptığı her açıklama çelişki ve yanlışlarla dolu olan kamu amirlerini görevden uzaklaştıracak mısınız? İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı tarafından Bingöl'deki olaylara ilişkin araştırma yapmak üzere teftiş görevlendirmesi yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu teftiş çalışmaları ne aşamadadır?” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
has bingöl (@Misafir_17932)
16 Ekim 2014 Perşembe 12:50
....Baluken bu terörü sen getirdin. Sen eline taş alıp bu ilin esnafını taşladın sokaklara çocuklarla döküldün seninle katledilmeye başlandı askerler polisler. En ufak eylem olursa istifa ederim diyordun seçilmeden önce beyanatların var hani nerede? Adamsan dürüstsen erkeksen sözünde dursana! Memleketi kana buladınız 4 yılda yapmadıgınız pislik kalmadı şimdi kalkıp biz yapmadık diyebilecek kadar .....
cewlik zaza (@Misafir_17927)
16 Ekim 2014 Perşembe 00:26
Sayin idris baluken senin gibi bir vekil ne bingole geldi nede gelecek bingöl halkina uc kagitci 5 yilda zengin olacak dolandirici vekil lazim senin gibi degerli insan yok bu halk akillanmaz 90 li yillarda kac insan devlet tarafindan olduruldu yani MiT tarafindan 33 asker bilgolde kim oldurdu her sey ortaya cikti benim öz babam polisler tarafindan iskence yapildi tirnaklari cekildi ne cabuk o gunleri unuttunuz polisleri de yine devlet oldurdu bu arada sayin bakanimiz cevdet beyde cok degerli biri
bingöllü zaza (@Misafir_17923)
15 Ekim 2014 Çarşamba 11:52
önergeyi veremez çünkü onlar yaptı. yalanları ancak meclise taşır gerçekleri değil. hani bimgölde kan akarsa istifa edecekti. bidaha asla oy vermen size böyle bilin
meçhul (@Misafir_17922)
15 Ekim 2014 Çarşamba 10:56
baluken herşeyi mecliste önerge olarak veriyor.soruyorum baluken Karlıovada da bir vatandaş pkk tarafında vuruldu oy vermedi diye.peki bunun önergesini ne zaman veriyorsun meclise acaba.....
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın