KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Aktaş; 'Bu, sansür ve otosansür yasasıdır'

CHP Bingöl İl Başkanı Hasan Aktaş, geçtiğimiz günlerde Meclis'te kabul edilen 'dezenformasyon' yasası ile ilgili eleştirilerde bulundu; 'Bu yasa baştan aşağı sansür ve otosansür yasasıdır.'

Aktaş; `Bu, sansür ve otosansür yasasıdır`
17 EKİM 2022 PAZARTESİ 19:50
5
1160
8
AA aa

CHP Bingöl İl Başkanı Hasan Aktaş, geçtiğimiz günlerde mecliste kabul edilen “dezenformasyon” yasası ile ilgili eleştirilerde bulundu.

Aktaş, açıklamasında şu iddialara yer verdi:

“Saray iktidarı, Cumhuriyetimizin ilk yüzyılının son yasama yılını bir sansür ve otosansür yasası ile açtı.

Ülkemizde demokrasinin, hukukun, eşitliğin ve özgürlüğün yeniden tesis edileceği 2023 seçimleri yaklaşırken; demokratik muhalefeti, basını, sivil toplumu ve halkı susturmaya yönelik yeni bir girişimle daha karşı karşıyayız.

Bu sansür yasasının, seçimlere en fazla 8 ay kaldığı bir dönemde Meclis'te kabul edilmesi, seçimler yaklaştıkça iktidarını kaybedeceğini anlayan Saray'ın içinde bulunduğu korku ve acizliğin boyutunu göstermektedir.

İktidarın, 40 maddelik bu yasayla, başta düşünce ve ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin, gazeteciliğin ve basın özgürlüğünün altına son bir dinamit daha koymak istediği açıktır.

Öyle ki, yasanın 29. maddesiyle, “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu” diyerek sınırlarının ve içeriğinin ne olduğu belirsiz yeni bir suç tanımı yapılmaktadır. Muğlak ve ucu açık ifadelerle, Saray yargısına ve iktidar partisinin bürokratlarına hangi bilginin halkı aldatmaya, korku ve endişe yaymaya yönelik olduğunu belirleme yetkisi verilmiştir. Aynı zamanda sosyal medyada yapılan eleştiriler, “dezenformasyon” olarak yaftalanabilecektir.

“Hangi haber halkta korku ve endişe yaratır, hangi paylaşım kamu düzenini tehdit eder” sorusunun yanıtı ise yasa metninde yoktur. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirilen bu muğlak suç tanımının kapsamı, Saray talimatıyla hareket eden yargı mensuplarının ve iktidar partisi bürokratlarının inisiyatifine bırakılmıştır.

Buradan soruyoruz:

- TÜİK'in açıkladığı enflasyonun gerçeği yansıtmadığını, Türkiye'de gerçek enflasyonun çoktan üç hanelere ulaştığını söyleyen bir sosyal medya kullanıcısı dezenformasyon mu yapmış olacaktır?

- “8,5 milyon insanımız işsiz, insanlar iş arama ümidini kaybediyorlar, işi olanlar da açlık sınırının altındaki asgari ücretle çalışıyor” demek yalan haber yaymak mı sayılacaktır?

- Kamu ihalelerinin, sözde pazarlık yöntemiyle beşli çetelere adrese teslim verildiğini, halkın sırtından milyarlarca dolarlık yağma yapıldığını ortaya çıkaran gazeteciler suçlu mu sayılacaktır?

- “128 milyar dolar nerede?” demek, kamu barışını bozmak mı olacaktır?

- “Ormanlarımız yanıyor, uçaklar neden kalkmıyor?” diye sorgulamak, bazı savcılar tarafından halkı paniğe sevk etmek mi sayılacaktır?

İktidarın niyeti açıktır. Saray rejiminin, ülkemizde yarattığı ağır ekonomik buhranı, yüksek enflasyonu ve hayat pahalılığını, işsizliği, yoksulluğu, yolsuzlukları, kurumsal yıkımı dile getirmek suç haline getirilmek istenmektedir.

Bugün herkesin açıkça bildiği gibi, ülkemizde yıllardır kendi siyasal çıkarları uğruna dezenformasyon yapan, halkı yanıltıcı bilgileri yayan iktidarın bizzat kendisi ve kontrol altında tuttuğu, Saray'dan yönetilen havuz medyasıdır. Üstelik bu yasa, halkın temel hak ve özgürlüklerine yönelik bu ağır saldırıyla da sınırlı değildir. 

Kendi yandaşlarına bol bol ilan verirken, muhalif yayın organlarını ise yok sayan ve adeta Basın İnfaz Kurumu'na çevrilen Basın İlan Kurumu, gazetelere ve internet haber sitelerine ceza verme yetkisiyle donatılmaktadır. Basın İlan Kurumu, tıpkı televizyon ve radyolar üzerinde kılıcını sallayan RTÜK gibi, yazılı ve dijital medyanın celladı haline gelmektedir. Yasa, sosyal medya platformlarına ilişkin düzenlemeyle, halkın temel haberleşme ve haber alma kaynaklarını kullanılamaz hale getirmeye kadar gidebilecek geniş sınırlama yetkileri içermektedir. Yasanın yürürlüğe girmesiyle, sınırlı kaynaklarıyla gazeteciliği dinamik bir şekilde yaşatma mücadelesi veren yerel yayın organları büyük bir darbe alacaktır.

Bir kez daha söylüyoruz: Bu yasa baştan aşağı sansür ve otosansür yasasıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, otoriter Saray rejiminin baskı politikalarına, korku iklimini ülkede hakim kılmaya yönelik çırpınışlarına asla boyun eğmeyeceğiz! Ülkemizin gerçeklerini, halkımızın sorunlarını ve hakikati her yerde haykırmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.

Saray'a buradan sesleniyoruz: Halkı, basını ve basın emekçilerini susturmayı başaramayacaksınız! Çok az kaldı.  Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Baskıcı ve otoriter politikalarınızla yok ettiğiniz demokrasiyi ve hukuku ülkemizde mutlaka yeniden kuracağız! Başta düşünce, ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere, tüm temel hak ve özgürlükleri yaşatan bir düzeni inşa edeceğiz! Sansür yasalarınızla gizlemeye çalıştığınız ekonomik buhrana, pahalılığa, yolsuzluklara, vurgunlara, servet transferine son vereceğiz! AKP Genel Başkanı, “Bu yasanın çıkışıyla beraber bunları frenleyeceğiz ve gereği de neyse onu da yapacağız” diyor. Biz de diyoruz ki, gerekeni sandıkta halkla hep birlikte yapacağız. Geliyor gelmekte olan!”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96087)
18 Ekim 2022 Salı 17:23
Merkezden gelen yazılı kağıtlarınız olmasa gazeteye verecek demeciniz yok.Belkide şu ana kadar ki en vasıfsız CHP yönetimiyle başbaşayız Bingöl de hiçbir çalışmanız yok seçim yaklaşmasına rağmen oturup köşenizde kahvenizi yudumlayıp bu milletten oy bekliyorsunuz.Daha çok beklersiniz.Yazık Kemal Kılıçdaroğluna size güvenip buraları teslim etmiş.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96086)
18 Ekim 2022 Salı 17:21
Demek chp il başkanı bu arkadaş birgünde gel bir çarşıya esnaf ziyareti yapta bizde tanışalım belki diyeceklerimiz vardır
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96077)
18 Ekim 2022 Salı 08:22
BİZ HİZMET İSTİYORUZ BİZDE PARTİ AYRIMI YOK BELEDİYERE Bİ BAKIN İSTANBULDA İMAMOĞLUYU KİM TUTMUŞ DİYOR HİZMET YAPMA AMA ADAMIN ÖYLE BİR DERDİ YOK ADAM YA TATİLDE YA BOŞ İŞLERLE UĞRAŞIYOR YA KARDEŞİM HİZMET YAPKİ UTANDIR BİZLERİ ANKARA DA MANSUR İHALELERLE UĞRAŞIYOR ÇÜNKÜ ZAMANI YOK BÜTÜN İHALELER KENDİ ADAMLARINDA SAĞ CEPDEN ÇIKAR SOL CEPE AT BİZ BİŞEY DESEK VAY EFENDİM BIRAKMIYORLAR KİM BIRAKMIYOR İŞTE İMAMOĞLU YADA YAVAŞ CUMHURBAŞKANI OLSUN YA ADAMLAR DAHA BİR BELEDİYEYİ YÖNETMİYORLAR NASIL ÜLKEYİ YÖNETECEKLER ALLAH İÇİN
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96075)
18 Ekim 2022 Salı 08:15
CUHMURBAŞKANI YÜZDE 51 OY ALARAK BU ÜLKEYİ YÖNETİYOR VAY BEN KABUL ETMİYORUM NİYE PEKİ BU YÜZDE 51 OY VEREN SENİN GİBİ İNSANLAR DEĞİL Mİ ÖNCE O İNSANLARA SAYGI GÖSTERECEKSİN KENDİ CUMHURBAŞKANINA SAYGI GÖSTERMİYORSAN DEMEKİ O YÜZDE 51 OY VEREN İNSANLARADA SAYGINIZ YOK VAY EFENDİM BİZ GELİYORUZ GELİN 2023 SEÇİM VAR ÇIKARSIN KAZANIRSAN BİZDE SENİ TEBRİK EDERİZ.ÖTESİ VAR MI YOK
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96074)
18 Ekim 2022 Salı 08:10
SEN ÖNCE HAKKI SÖYLE DOĞRUYU SAVUN VE O ZAMAN GEL ADALET İSTE DOĞRU AĞIZLARINDAN ÇIKMIYOR HİÇ BİR DOĞRUYU SAVUNMUYORLAR EFENDİM BİZ ADALET İSTİYORUZ.SEN Bİ ÖNCE ADALETLİ OL DOĞRU OL DÜRÜST OL ONDANDAN SONRA BUNLARI İSTE
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96073)
18 Ekim 2022 Salı 08:07
YUNANİSTAN SALDIRIYOR ONLARI ELEŞTİRMEK YERİNE KENDİ ÜLKESİNİ ELEŞTİREN KENDİ CUMHURBAŞKANINI ELEŞTİREN PARTİDEN NE BEKLERSİN SEV YADA SEVME AMA BU CUMHURBAŞKANI BİZİM CUMHURBAŞKANIMIZ BARİ O MAKAMA Bİ SAYGINIZ OLSUN
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96072)
18 Ekim 2022 Salı 08:02
ALLAH İÇİN BİR GÜN DE BİR ŞEYE DOĞRU DEYİN SİZE GÖRE DOĞRU ZATEN YANLIŞ YANLIŞ İSE DOĞRU CHPNİN MANTIĞI BU
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96066)
17 Ekim 2022 Pazartesi 22:30
Hala hala orda burda atıp tutmayacaksin bu yasa en çok Bay Ke-Mal e yarayacak hiç olmazsa tazminat ödemekten kurtulur
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın