KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Arıcı Örnek; 'Karlıova'da çiçek çeşitliliği daha fazla'

Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı ılıpınar köyünde arıcılıkla ilgilenen Ahmet Örnek, Karlıova'da çiçek çeşitliliği nedeniyle üretilen balın daha kaliteli olduğunu söyledi.

Arıcı Örnek;
16 NİSAN 2023 PAZAR 17:56
2
724
0
AA aa

Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı ılıpınar köyünde 1996 yılından bu yana arıcılıkla ilgilenen Ahmet Örnek, Karlıova'da çiçek çeşitliliğinin zenginliğine dikkat çekerek, bölgenin doğal yapısının arıcılığa elverişli olduğunu ifade etti. 

Örnek: “burada binlerce çiçek türü var, arılar bu çiçeklerden kaliteli bal elde ediyor ”dedi. Yaz aylarında arıların Karlıova'da en çok keklik, geven, üçgül ve diken otlarından bal ürettiğine değinen Örnek, geven otu kökünün, ağaç kökünden geldiği için daha kaliteli olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Nem oranı düşüktür, rutubeti düşük olduğu için balın kalitesi yüksek olur. Arı nemi alamıyor, gündüz getirdiği balın üçte biri kovanın içinde kalıyor”   Bal çeşitliliğin bölgeden bölgeye değiştiğini ifade eden Örnek: ”bazı bölgelerde üçgül çok olduğu için %80 üçgül balı, bazı bölgelerde geven çok olduğu için %80 geven balı ardından diken balı gelerek birbirini takip eder ”şeklinde konuştu.  Karlıova bölgesinde en çok kalyon ve kafkas arı çeşitleri olduğunu söyleyen arıcı Ahmet Örnek, Kafkas arısının hortumunun 7 milim, kalyon arısının hortumunun 4 milim, kafkas melezi arısının ise 3 milimetre olduğunu belirterek, hortumu fazla olan arıların ise daha fazla bal ürettiğini ifade etti. Örnek, sözlerini şöyle sürdürdü: “en iyi balı veren arı çeşidi Kafkas arısıdır. Hortum milimi fazla olduğu için, Kafkas arısının gürlemesi, yükselmesi, üremesi fazla olmaz ancak bir avuçta olsa 3 ve 4 çerçeve verir”

“İLK ETAPTA ŞEKER VERİYORUZ” 

İlkbaharın üreme döneminde kolonomiyi daha fazla güçlendirmek ve daha fazla bal üretmek için arılara ilk etapda şeker verdiğini belirten Örnek, çiçeklerin açmasıyla birlikte şekeri kesip, doğal olan geven, üçgül ve diken otlarından bal ürettiğini söyledi.

 “ŞEKERİ BASIP KARAKOVAN DİYORLAR”

 Suni petek ve arıların kendi üretmiş olduğu petek olmak üzere iki bal çeşiti olduğuna değinen Örnek: ”suni petek balına, çoksa şeker verip karakovan deniliyor. Karakovan balı ise temel petek eklemesi yapılmadan tamamen arılar tarafından üretildiği için karakovan balı deniliyor. Karakovan balının üretimi zordur ve sınırlı miktarlarda mahsul elde edilir. Karakovan balı petek gözlerini dolduran sırla kaplı olup bütün halinde satılır. İçerisinde temel petek bulunmayan %100'ünü arıların yaptığı petek ballarıdır. Normal petekli balların merkezinde biraz kalın bir mum tabaka olduğu için karakovan petek balı kadar rahat tüketilemez. Balın faydalarından bütün halinde yararlanmak istiyorsak, arının kendi doğal bileşenleri ve gücüyle yapmış olduğu petek ile tüketilmelidir ”diye konuştu.

SAHTE VE HAKİKİ BAL NASIL FARK EDİLİR?

 Hakiki balı anlamanın birçok yolu olduğunu vurgulayan örnek konuşmasına şöyle devam etti: “ilk olarak işin erbabıysanız tadından rahatlıkla anlayabilirsiniz, bunun haricinde süzme balı -60,-70 derece dondurucuya koyduğunuzda bal donar ama kristalleşmez, sahte balın içinde katkı maddesi olduğu için aynı yöntemi uyguladığınızda bal kristalleşir. Sahte balı anlamanın bir diğer yönteminde tükettiğimizde ciğerleri yakar” 

“YERLİ ARICILAR OLARAK MAĞDURUZ” 

Türkiye'nin çeşitli kentlerinden Bingöl'ün Karlıova ilçesine gelen arıcılardan mustarip olduğunu ileri süren Örnek, bu durumun yerli arıcılar için çok büyük dezavantaj olduğunu söyledi. Arıcılığa yıllarını verdiğini ifade eden Örnek: “Karlıova'nın lavaşsan köyünde 5 ve 6 kişi ile arıcılık yapıyorduk. Her birimizin 30-40 kovanı vardı ancak tarımın dışardan 500 kovanı olan arıcıları bölgemize yerleştirmesiyle birlikte, hem arılarımız hem de yerleşim alanı olarak bizler mağdur olduk. Normal şartlar altında tarımdan konaklama yeri aldıysam benim 4 km uzağımda başka arıcılara konaklama hakkı verilebilir. Bu yöntem burada uygulanmadığı için kaç kere davalık olduk ama yine de mağduriyetimiz giderilmedi” ifadelerini kullandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın