KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

'Bingöl Balı'nın doğallığı, üniversitede yapılacak analizle tescillenecek

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna tescil başvurusu yapılan lezzetler arasında yer alan 'Bingöl Balı'nın kalitesi, artık üretildiği Bingöl'de analiz edilecek.

19 NİSAN 2023 ÇARŞAMBA 18:32
2
799
1
AA aa

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) "Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma" alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi (BÜ), kentte arıcılığın gelişmesine katkı sağlamaya yönelik de çalışmalar yürütüyor.

Üniversitenin girişimiyle geçen yıl ekim ayında coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazanan Bingöl balı, uluslararası tescile kavuşması için TÜRKPATENT tarafından AB Komisyonuna sunulan Türkiye'nin 10 ürününden de biri.

Arıcıların ticari faaliyetlerini artırması, Bingöl balının doğallığını koruması için projeler hazırlayan üniversite son olarak balın içerisindeki bileşenleri tespit edebilen LC-MS/MS cihazını üniversiteye kazandırdı.

Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PİKOM) tarafından hazırlanan projeye sağlanan finansmanla temin edilen cihaz, Bingöl Üniversitesi Merkezi Laboratuvar Uygulama ve Araştırma Merkezinde hizmete sunuldu.

1719 arıcı ve 163 bin kovanla üretimin yapıldığı kentte bu cihaz sayesinde üreticiler elde ettikleri balın analizini yaptırarak doğallığını belgeleyen rapor alabilecek.

Bingöl balının Avrupa ülkelerindeki tebliğlere uygunluğunu gösteren rapor sayesinde arıcıların ticari faaliyetlerinin artırması hedefleniyor.

Bingöl Üniversitesi'nden yapılan açıklamada; "Bu analizlere ait alt veya üst limitler ülkeler tarafından belirlenmektedir. Ülkemizde de bu sınırlar Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği ile belirtilmiştir. Bal içerisinde bulunmaması istenen bazı bileşenler vardır. Bunların en başında gelenleri veteriner ilaç kalıntıları ve pestisit kalıntıları olduğunu söyleyebiliriz. Bunların bal ve diğer gıdalar içerisinde bulunması insan sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Bilindiği gibi üniversitemizin büyük çabaları ile Bingöl balı coğrafi işarete kavuşmuştur. Bu coğrafi işaret için gerekli analizler üniversitemiz bünyesinde bulunan laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen bu analizlerle Bingöl balının uluslararası arenada güvenilirliği sağlanacak ve üreticinin ticari kazancı bu güvenilirlikle artacaktır. Bingöl balı özellikle Avrupa pazarında hak ettiği yeri bu güvenilirlikle sağlayacaktır” denildi.

Söz konusu çalışmalarla şehir dışında analiz yapılmasına da son verileceği aktarılırken, “Arıcılarımız şehir dışındaki analizlerle uğraşmayacak, Bingöl Üniversitesinde bu analizlerin takibini yapabilecekler. Bölgedeki arıcılarımıza bu hizmeti sunacağız. Burada yaptığımız analizlerle arıcılarımızın yapacağı ihracata büyük destek sağlamış olacağız” şeklindeki ifadelere yer verildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_101705)
24 Nisan 2023 Pazartesi 09:57
Baktılar papuç pahalı. Giden 15 numuneden 1'ü sahte çıktı... En iyisi biz yapalım dediler...
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın