KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Bingöl için Meclis Araştırması istedi

İyi Partili Dervişoğlu, depremlere hazırlık olması için gerekli araştırmaların yapılması ve alınacak önlemlerin ivedilikle belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması istedi.

Bingöl için Meclis Araştırması istedi
08 MART 2023 ÇARŞAMBA 19:16
18
3694
9
AA aa

İyi Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, 10 ilde büyük yıkıma neden olan ve birçok ilde de hasara yol açan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uzmanların sıklıkla uyardığı Bingöl'de deprem öncesi gerekli tedbirlerin alınması ve risk değerlendirmelerinin yapılması amacıyla yazılı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na, Meclis Araştırması talebini içeren yazılı önerge sundu.

Türkiye'nin 6 Şubat 2023 tarihine depremle uyanarak bir kez daha depremin yıkıcı gücüne şahit olduğunu hatırlatan Dervişoğlu, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'1ık depremlerde olduğu gibi her 2-3 yılda bir can ve mal kaybına neden olan yüksek büyüklükte depremlerin yaşandığını vurguladı.

Türkiye'nin deprem bölgesi olduğu gerçeğini unutmadan, tüm yapıların ve yerleşim planlarının tekrar incelenmesi ve denetim birimlerinin etkisinin arttırılması gerektiğinin altnı çizen Dervişoğlu, önergesinde şu görüşlere yer verdi;

“Türkiye Deprem Risk Haritasında 1. Derecede bulunan Bingöl ilimiz, Anadolu, Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu fay hattının kesişme noktasında olduğu ve yer bilimcilerinin ısrarla üzerinde durduğu en riskli alanlarında yer almaktadır. Bingöl ve ilçelerinde yaşanacak olası deprem kaynaklı tehlike ve risk değerlerinin tespit edilerek önlem alınması, kayıpların en aza indirilmesi, depremlere hazırlık olması için gerekli araştırmaların yapılması ve alınacak önlemlerin ivedilikle belirlenmesi amacıyla Anayasa'nın 98'inci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.”

Dervişoğlu, Meclis Araştırması talebinin gerekçesini ise şöyle özetledi;

GEREKÇE        ;

1 Mayıs 2003'te, Türkiye deprem bölgeleri haritasına göre 1. derece deprem bölgesinde yer alan Sancak-Bingöl bölgesinde yerel saatle 03.27'de 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Geniş bir alanda hissedilen depremde açıklamalara göre 177 kişi yaşamını yitirmiş, 520 kişi yaralanmış, 82 yapı tümüyle yıkılmış, 1602 bina ise (4919 konut ve 599 işyeri) ağır hasara uğramıştır.

Aynı bölge, daha önce 22 Mayıs 1971 tarihinde meydana gelen ve 6,8 büyüklüğündeki depremden de etkilenmiştir. Bu depremde 881 kişi hayatını kaybetmiş, 1.157 kişi yaralanmış ve 3 Bin 965 bina yıkılmıştır.

1 Mayıs 2003 depremi, Doğu Anadolu fay sisteminin batı kesiminde yer alan Sütgölü-Göltepe fay zonundan kaynaklandığı uzmanlar tarafından açıklamıştır. Bu bölgedeki Erzincan- Palu-Karlıova üçgeni içinde yer alan bu fay zonu yakla3ık KB-gidişli olduğu ve batıda Sütgölü'nden başladığı ve doğuda Göltepe'ye kadar birkaç segment halinde devam ettiği tespit edilmiştir. 1971 Bingöl depreminde de bu fay zonu içinde yer alan yerleşim alanları hasar görmüştür.

Doğu Anadolu bölgesinde Palu-Karlıova-Erzincan üçgeni içinde yer alan Bingöl iii ve civarı Türkiye'nin en aktif ve en önemli deprem kuşaklarından olan KB-gidişli sağ yanal atımlı Kuzey Anadolu Fay Sistemi ile KD-gidişli sol yanal atımlı Doğu Anadolu Fay Sistemi'nin etkisi altındadır.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elâzığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşmektedir.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda olan doğrultu atımlı bir fay hattı olmakla birlikte; Anadolu Levhası ile kuzeye doğru hareket eden Arap Levhası arasındaki dönüşüm tipi tektonik sınırı oluşturmaktadır. İki levhanın göreli hareketlerindeki fark, fay boyunca so1 yanal harekette kendini göstermektedir. Doğu ve Kuzey Anadolu fayları, Avrasya Levhası ile devam eden çarpışma nedeniyle sıkıştırılan Anadolu Levhasının batıya doğru hareketini birlikte barındırmaktadır.

Uzmanların Bingöl-Karlıova için kritik deprem açıklamalarından sonra Bingöl'de ilgili kurumlarca riskli yapılarda denetim çalışmasının başlatıldığı, 361 yapının incelendiği, 165 ağır hasarlı bina tespit edildiği açıklanmıştır. Olası bir Bingöl depreminde, başta Bingöl merkez olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elâzığ ve Bitlis de etkilenecektir.

Jeolojik konumu nedeniyle Bingöl ve çevresinde heyelanlı alanların mevcut olması sadece deprem sarsıntılarını değil, aşırı yağış alanlardaki kütle hareketini de tetiklemektedir. Uzmanlar aşırı yağışların ardından gelen bir deprem sarsıntısının yüksek derecede hasara neden olacağı ve depremin merkez üstünden uzak bölgelerin kütle hareketini tetikleyebileceğini açıklamışlardır. Bu nedenle bölgenin yerleşim yerlerinin seçimi önem arz etmektedir.

Bingöl ve ilçelerinde deprem öncesi ve deprem sonrası bir eylem planlama hazırlığının yapılması, ilgili kurumlarla yeni yol haritası belirlenmesi, arama kurtarma ekiplerinin sahada çok daha donanımlı hale gelmesi ve sayı olarak artışın gösterilmesi, bununla birlikte deprem anı ve sonrasında hem sevk hem koordinasyonun yapılması, hem de özellikle barınmayla ve konteyner kentlerin kurulmasıyla ilgili geniş çaplı çalışma başlatılması ve olası depremlere karşı bina onarım ve güçlendirme çalışmalarının incelenerek bu konuda yaşanan aksaklıkların saptanarak giderilmesi gerekmektedir.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_99077)
09 Mart 2023 Perşembe 12:41
Soruyorum size Bingölün vekileri varmi varsa nerde iktidar. Yalan dolan hanki akrabasini nereye müdür atayacak hankisine en iyi ihaleyi verecek nasil calacaklar onun telasindalar.
Son cirpinislarini oynuyorlar
Rabbim sizin gibilerini bir daha bu milletin basina bela etmesin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_99069)
09 Mart 2023 Perşembe 08:57
Sizden gelen hayrın...... menfaatiniz olmasa Bingöl'ün varlığından bile haberiniz olmaz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_99067)
09 Mart 2023 Perşembe 08:03
İktidarın Bingöl vekillerinin yapmadığını bir başka ilin vekili yapıyor. Çünkü Bingöl'ün vekillerinin işine gelmiyor böyle şeyler. Bingöl'ün vekilleri Nerde bir liyakatsiz varsa idareci yapsın veya işe alsın. Liyakatsiz görmek isteyen varsa SGK İl Müdürlüğüne baksın. Müdür de dahil 20 küsür çalışanın 25 yılı dolmuş ve yarısı da yatarak maaş alıyor ve bu insanlar emekli olmuyor ki pırlanta, gün görmüş üniversite mezunlarına yol açılsın. Sanırsın devletin kurumu babalarının çiftliğidir. 25 yılını dolduranı devlet emekliye ayırmal�
Misafir Kullanıcı (@Misafir_99066)
09 Mart 2023 Perşembe 06:49
Helal sana adetta kitap yazmış bingöl depremi hakkında.Bizimkiler yaptıkları ziyaretleri paylaşsınlar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_99064)
08 Mart 2023 Çarşamba 23:48
Nerede bu Bingöl sevdalıları niye kimse sayın dervişoğlunun Bingöl ümüz için meclis araştırma önergesini gündemine almıyor iyi partili olduğu için mi diye sormak istiyorum.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_99060)
08 Mart 2023 Çarşamba 22:40
Bingölün Ak Parti Milletvekilleri uyuyor
Misafir Kullanıcı (@Misafir_99059)
08 Mart 2023 Çarşamba 22:39
Bingöl HDP milletvekili Erdal Aydemir Bingölü mecliste de dile getirdi ve medyada da bunu savundu ama Ak Parti milletvekilleri bu konuya sıcak bakmıyor yani iktidar partisi milletvekilleri ilgisiz bu konuya ellerinde olmasına rağmen adamlar yapmıyor bu kadar basit
Misafir Kullanıcı (@Misafir_99053)
08 Mart 2023 Çarşamba 20:23
Bingöl milletvekileri yatıyor izmir li adam bingollu savunuyor
Misafir Kullanıcı (@Misafir_99049)
08 Mart 2023 Çarşamba 19:49
Bravo DERVİŞOĞLU. BİNGÖL Vekilleri Uyuyormu.!.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
02.05.2024
16:31
Bingöl`de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl'de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü görevlilerince Nisan ayı içerisinde yapılan çalışmalar kapsamında toplam Bin 239 araç sürücüsüne 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun maddelerine uymamaktan ceza işlem uygulandığı belirtildi.
02.05.2024
15:27
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
İhtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü vazifesi gören Bingöl Umut Kervanı Derneği, Nisan ayında 612 aileye 1 milyon 723 bin 431 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Dernek, ayrıca Filistin için 1 milyon 202 bin TL nakdi yardım yaptı.
02.05.2024
15:03
Bakan Yardımcısı Eminoğlu`ndan Bingöl`e seçim tebriği
Bakan Yardımcısı Eminoğlu'ndan Bingöl'e seçim tebriği
AK Parti Bingöl İl Başkanlığı ziyaretindeki konuşmasında 'Bingöl, bölgede zafer ile çıkan nadir illerimizden oldu. Tebrik ederiz. Teşekkür ederiz' diyen Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu; 'Bingöl hak ettiğinin daha fazlasını nasıl alabilir hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bingöl'ün en büyük şansı Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'dır.'
02.05.2024
13:40
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Bingöl Deprem Çalıştayı'na katılacak
Bingöl'ün birinci derece deprem bölgesi gerçeğine dikkatin çekileceği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağı çalıştayda, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin sunumlarının yanı sıra AFAD'dan daire başkanları da paylaşımda bulunacak.
02.05.2024
12:09
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Ticaret Bakanlığı'nın yeni taslağına göre bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak ve ön ödeme yüzde 10'u geçemeyecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın