KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Mayıs 2024 Pazartesi
°C

Bingöl'de deprem çalıştayı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 'Bingöl genelinde 2 bin 544 yapının yıkılarak dönüşümü gerçekleştirilmiştir' dedi. Bingöl Valisi Usta ise '6 Şubat depremlerinden sonra Bingöl'de hasar tespit çalışmalarında toplam 29 bin 26 adet başvuru alınıp incelenmiştir' bilgisini paylaştı. İşte açılış konuşmalarından öne çıkan başlıklar…

Bingöl`de deprem çalıştayı
06 MAYIS 2024 PAZARTESİ 15:10
10
1395
8
AA aa

Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde “Bingöl Deprem Çalıştayı” programı düzenlendi. Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde düzenlenen çalıştaya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz zoom üzerinden katılım sağladı. Programa ayrıca Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ile İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu konuşmacı olarak katıldı.

Yılmaz: “2 bin 583yapıdan 2 bin 544 adedi dönüştürülmüştür”

Yoğun programları ve Kabine toplantısı nedeniyle Bingöl'e gelemeyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, zoom üzerinden katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz; “Geçen yıl yaşadığımız depremlerden 11 ilimizde birlikte Bingöl de etkilendi. Bilim insanlarının da ifade ettiği gibi, maruz kaldığımız bu afet son derece istisnai bir tabiat hareketiydi. Deprem ana şokunun ardından, her biri neredeyse ayrı bir deprem yıkıcılığında olan birçok artçı sarsıntı da yaşadık. Afeti takip eden haftalarda ve aylarda ise dünyanın en başarılı iyileştirme operasyonunu gerçekleştirdik. Sadece Bingöl'de Bingöl genelinde riskli bina olarak tespiti yapılan yapı sayısı 2 bin 583 adet olup bunların 2 bin 544 adedi yıkılarak dönüşümü gerçekleştirilmiştir. Bingöl ilinde riskli alan olarak tespit edilerek Kentsel Dönüşüm Kapsamında Merkez Kültür Mahallesinde 1172 adet konut ve 196 adet dükkân inşaatı tamamlanmış ve hak sahiplerine teslim edilmiştir” dedi.

“Bingöl'de 6 Şubat sonrası 3 bin 285 ağır hasarlı yapı tespit edildi”

Bingöl'ün ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' ilan edilmesinin ardından yapılan çalışmalarda 3 binin üzerinde ağır hasarlı yapı tespit edildiğini aktaran Vali Ahmet Hamdi Usta, “Kuzey Anadolu Fay hattı ile Doğu Anadolu Fay hattının kesiştiği jeostratejik bir coğrafyada yaşamanın hassasiyeti ile yeni acılar, yeni maddi ve manevi kayıplar yaşamamak için Afet öncesi hazırlıkların önemine yürekten inanıyor ve çalıştayımızı bu zeminde önemli bir hazırlık çalışması olarak değerlendiriyoruz. 2023 Maraş depremleri sonrasında 7 Nisan 2023 tarihinde ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' kapsamına alınan ilimizde deprem yönetmeliği kapsamında yapılan çalışmalarda 13 ilden 99 personelin görevlendirilmesi ile il genelinde hasar tespit çalışmaları hızlıca tamamlanmıştır. Bu kapsamda ön hasar, kesin hasar ve itiraz hasar tespit çalışmalarında toplam 29 bin 26 adet başvuru alınıp incelenmiştir. Kesin hasar tespitlerinden sonra yapılan itirazlar sonucu toplam 13.847 binanın hasar tespiti yapılmış olup bu binalardan 5 bin 37 adedi hasarsız, 4.794 adedi az hasarlı, 81 adedi orta hasarlı, 3 bin 285 adedi de ağır hasarlı olarak tespit edilmiştir. Akabinde Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzce başlatılan hak sahipliği sürecinde 3 bin 875 adet hak sahipliği başvurusu alınmıştır. Başvuruların yüzde 40' ı değerlendirilmiş olup hak sahipliği değerlendirme süreci devam etmektedir. Ayrıca Konutları orta ve ağır hasarlı olan bin 382 afetzede vatandaşımız da Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında e devlet üzerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüze başvuru yapmış, başvuru süreçleri devam etmektedir” diye konuştu.

Rektör Koyuncu: “Uzman akademisyenlerimizin sunduğu bilimsel reçetelere her zaman ihtiyaç vardır”

Türkiye'nin sismik risklerinin olduğunu belirten İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “Hepimizin bildiği gibi ülkemiz 3 ayrı tektonik levhanın üzerinde konumlanıyor. Doğuda, batıda, kuzeyde ve güneyde yani ülkemizin dört bir yanında sismik risklerin var olduğunu biliyoruz. Bulunduğumuz coğrafyadan geçen aktif fay hatları her zaman deprem riski karşısında bilinçli olmamızı gerektiriyor. Doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak ve yaşanabilecek kayıpları en düşük seviyeye getirmek ancak ve ancak afet yönetimi alanındaki birikimimizi geliştirmeyi ve güncellemeyi devam ettirdiğimiz sürece mümkündür. Bu sebeple depremin olumsuz etkilerini azaltmak için kuşkusuz uzman akademisyenlerimizin sunduğu bilimsel reçetelere her zaman ihtiyaç vardır” şeklinde konuştu.

Rektör Çapak: “Can ve mal kayıplarının önlenmesi mümkün”

Deprem öncesi alınabilecek tedbirlerin önemli olduğunu belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, ''Deprem hepimizin aslında içini acıtan, hepimizi geren, duyduğumuzda ürktüğümüz bir durum. Bingöl'de kuzey ve doğu fay hatlarında bulunan bir ilimiz. Zaman zamanda biz bu tedirginliği yaşıyoruz. Cumhuriyet döneminden bugüne kadar bildiğim kadarıyla 12 deprem var. Yedisu fay hattında deprem uzmanlarımız zaten üzerinde duracaklar. 7'nin üzerinde bir depremin olabileceği söyleniyor. Ancak bu depremlerin riskinin azaltılması, insanın can ve mal kayıplarının önlenmesi mümkün. Ben hocalarımızın sunumuyla bir daha bunun ortaya çıkacağını düşünüyorum. Buralarda bana kalırsa uzmanların görüşlerinin çok daha fazla dikkate alınması, yerel yönetimlerde ve yöneticilerin bu uzman görüşleri doğrultusunda yapmaları gereken radikal çareler veya çözümlerdir” dedi.

Başkan Arıkan: “Sadece bina değil, yaşam alanları inşa eden bir anlayışla hareket etmemiz gerekiyor”

Son olarak programda konuşan Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan ise, “Afetlerle mücadelenin ilk şartı, afet ünitesi hazırlık olduğunu ve bunun için de daha çok dirençli ve güvenli şehirler inşa etmenin bilincinde olmamız gerekir. Vatandaşlarımızın mutluluğu, toplumun refahı ve sağlığı, daha yaşanabilir bir şehir ortamının oluşması için muhakkak suretle mevcut riskleri ve tehditleri ancak ortadan kaldırmamızla mümkündür. Bunun için sadece bina inşa eden değil, yaşam alanları inşa eden bir anlayışla hareket etmemiz gerekiyor. 6 şubat depremleri bize ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu bir kez daha çok net bir şekilde hatırlatmıştır. Asrın felaketi gösterdi ki, gerçekten bu alanda çok daha dikkatli bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. İHA

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109398)
07 Mayıs 2024 Salı 22:49
Bir vatandaş olarak çalıştayı baştan sona takip ettim. İTÜ hocaları sağolsun deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrası ne yapılması gerekiyor hepsini çalışmışlar. Ama bizim valiliğin ve belediyenin umrunda değil. Alınan tedbirlere devede kulak. Resmen belediye ve valilik bu binalar yıkılacak altında kalıp can vereceksiniz diyor. Bu güzel şehir ve insanları bu idarecileri hak etmiyor.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109389)
07 Mayıs 2024 Salı 10:19
İstediğiniz kadar çalıştay yapın.Samimiiseniz çayırı imara açmazdınız.Ovalar en tehlikeli deprem alanlarıdır.Bingöl ovasıda imara açılmış.Kimseden çıt yok.Çalıştayda bol keseden güzellemeler yapılıyor.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109385)
06 Mayıs 2024 Pazartesi 22:58
6 şubat depreminden sonra kültür mahallesi'de imar durduruldu diye hatırlıyorum...!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109384)
06 Mayıs 2024 Pazartesi 22:58
Satın belediye başkanı biliyorum askeriyeden devir edilecek arazi için avuçlarını ovuştuyorsun.İşin içinde inşaat rantı var.Sana tavsiyem halk için şayet devir olacaksa askeriyenin oluşturduğu ağaçlandırmaya dokunma.Tamamıyle ağaçlandır.Mesire alanına dönüştür.İşte sana ortak yaşam alanı.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109383)
06 Mayıs 2024 Pazartesi 22:53
Başkanın projelerinde var.Mirzan tepeleri mesire alanı olarak tasarlanmalıdır.Mevcut meşe ağaçları seyrek hale getirilmelidir.Meşe ormanlarının içine sedir çamları kara çamlar dikilmelidir.Ağaçlandırılan bu alanlar koruma altına alınmalıdır.Yürüme yolları oturma masalları, bisiklet yolları koşu yolları piknik masalları fitnes spor aletleri oturma bankları oluşturulmalıdır.Tabiiki ticari kafeteryalar lavabolar olmalıdır.İşte başkanın işaret ettiği ortak yaşam alanı zamanla tam oturtulmuş olacaktır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109382)
06 Mayıs 2024 Pazartesi 22:44
Benim bildiğim şehirlerde en önemli yaşam alanlarından en önemlileri mesire yerleridir.Bingölde nizamlı doğru dürüst mesire alanı bile oluşturulmamış henüz.Mesire alanı denildiğinde şehirin biraz dışında ağaçlarla kaplı binlerce dönüm araziyi kaplayan, kaplı oturma banlarıyla piknik masalarıyla donatılmış yürüme yolları olan pisiklet yolları olan basket sahaları olan futbol sahaları olan kuşu bantları olan fitnes takımlarıyla donatılmış ticari kafetertyası bulunan binlerce dönümlük alan olmalı.Bingöl de DSİ parkı mesire alanı döşünülm�
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109381)
06 Mayıs 2024 Pazartesi 22:33
2003 depreminden sonra yatay mimariye önem verilmesi gerekirken mevcut olan tek katlı barakalar yıkıldı.Onların yerine çok katlı binalar dikildi.Oysaki o barakalar 2003 depreminde ne yıkıldı ne de can kaybı oluştu.Üstelik ovanın yarısı imara açıldı.Şu an tek katlı evler bulmak neredeyse imkansız.Bu mudur depremden ders almak.Efendim dirençli evler olacakmış.Hadi ordan.Ovada yerleşkeler kurmak barakalı evlerden vaz geçmek yalanınızın ispatı değilmidir.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109376)
06 Mayıs 2024 Pazartesi 17:34
Aşağı çarşı yamaç tarafı15 kat sokak tarafı 16 kat,kültür mahallesi zemin hoşaf gibi üstünde maşallah yüksek yapılar!?
19.05.2024
23:11
Görür`den kritik Bingöl uyarısı;
Görür'den kritik Bingöl uyarısı; 'Deprem üretme zamanı dolmuş'
Katıldığı bir programda Tunceli ve Bingöl için kritik deprem uyarısını bir kez daha yineleyen Prof. Dr. Naci Görür; 'Erzincan, Bingöl-Karlıova arası endişe ettiğimiz yer. Deprem olma periyodu dolmuş, tehlikeli bir duruma gelmiş artık. Deprem üretme zamanı dolmuş' dedi.
19.05.2024
22:53
Bingöl`de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105'inci yılı coşkuyla kutlandı.
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın