KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Dersa Zazakî Bivîjnê

Seçmeli Zazakî dersinin öğrenciler tarafından tercih edilmesi için Bingöl şehir merkezinde 2 bin adet broşür dağıtıldı.

Dersa Zazakî Bivîjnê
03 ŞUBAT 2022 PERŞEMBE 18:01
12
1787
5
AA aa

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda okutulan seçmeli dersler için 21 Ocak'ta sona eren tercih süresi Bakanlık tarafından 07 Şubat'a kadar uzatıldı. Bu kapsamda Zazakî'nin tercih edilmesi için başlatılan çağrılar, broşür dağıtımıyla güçlendiriliyor. Zazakî alanında çalışma yürüten kişi ve topluluklar, anadilin tercihi için ailelere sesleniyor: “Tercihiniz Zazakî olsun.”

2019'DA 2 BİN 280 ÖĞRENCİ ZAZAKÎ'Yİ SEÇTİ!

2019'da Bingöl'de 22 ortaokulda toplam 2 bin 280 öğrenci Zazakî'yi seçti. Nüfus bazlı ele alınan bu rakam oransal olarak bir hayli düşük kalsa da, yapılan çağrılarla bu sayının arttırılması hedefleniyor.

2 BİN ADET BROŞÜR DAĞITILDI!

Seçmeli Zazaca dersinin öğrenciler tarafından tercih edilmesi için Bingöl şehir merkezinde 2 bin adet broşür dağıtıldı. Çarşı merkezinin yanı sıra insan sirkülasyonunun fazla olduğu alanlarda dağıtılan broşürlerle hem anadil konusunda farkındalık oluşturulması, hem de bu alanda duyarlılık oluşturularak anadilin yaşatılması amaçlanıyor.

ANADİL BAĞIŞLANACAK BİR ŞEY DEĞİLDİR!

Ders seçiminin son derece önemli olduğunu vurgulayan Zazaca alanındaki çalışmalarıyla bilinen gençlerden Ahmet Hakan Vergi; “Anadilde eğitim hakkı yasalarla korunan bir haktır. Tüm anne babalara çağrımızdır; lütfen bu hakkınıza sahip çıkın ve feragat etmeyin. Okul müdürlüklerinden alacağınız formda Zazakî'yi işaretleyip çocuklarınızın Zazakî'yi öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Anadilimizi yaşatmak hepimizin görevidir. Çocukların okulda öğrendiklerini evde daha güzel bir şekilde pratiğe dökerek Zazakî'yi daha güzel bir şekilde öğrenmelerini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki, anadil bağışlanacak bir şey değildir. Hakkınızdan feragat etmeyin. Dilimizi korumadıkça, sahip çıkmadıkça yakın gelecekte anadilimiz unutulacaktır. Buna göz yumamayız!” dedi.

TEPKİLER OLUMLU YÖNDE!

Bingöl şehir merkezinde 2 bin adet broşür dağıttıklarını söyleyen Vergi; “Çarşı merkezindeki tüm işletmeleri tek tek gezip bu konunun hassasiyetini ve önemini anlattık. Şehrin birçok noktasında bu çalışmaları yürüttük, yürütmeye de devam ediyoruz. Anlattıkça insanlar daha iyi anlıyor, önemini daha iyi kavrıyor. Gittiğimiz yerlerde olumlu tepkiler aldık, bu da bizi motive etti. Umarım 2019'da düşük olan bu sayı bu sene hepimize moral verecek seviyeye ulaşır. Özellikle Twitter üzerinden #DersaZazakîBivîjnê etiketi altında paylaşımlar yapıp insanları duyarlı olmaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Xuvîra mekerên, tahsîlê zonê dadî heqê şimawo meşru wu, wayerê heqê xu vejîyên, tutonê/domananê xu no heq ra mahrum meverdên, Dersa Zazakî Bivîjnê!

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89123)
07 Şubat 2022 Pazartesi 11:24
Bu duyuruyu sadece Ortaokul Müdürlerine yapmak yeterli oluyor. Onlar istemiyor eğer onlar isteseydi bugün her okulda bir tane zazaca öğretmeni olurdu. Sayelerinde artık atamada olmuyor çünkü seçilmiyor haliyle öğretmen ihtiyacı da yok.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89067)
06 Şubat 2022 Pazar 17:22
İyi olmuş. Kimimiz türkleşiyor, kimimiz kürtleşiyor. Zazalığa sahip çıkmak gerekli.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_88992)
03 Şubat 2022 Perşembe 18:23
'Dersá Zazaki bı vaziyên!' daha doğru olmaz mıydı?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89126)
07 Şubat 2022 Pazartesi 12:21
@Misafir Kullanıcı bı vaziyên nedir? bı waziyên (isteyin) mi demek istediniz? Ki o da bıwaziyên diye yazılıyor. Güzel dilimiz Zazacayı konuşalım ama dilimizi yazmayı da öğrenelim.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89122)
07 Şubat 2022 Pazartesi 11:19
@Misafir Kullanıcı Bı vaziyen= İsteyin Bıvıjne= Seçin. şimdi karar ver hangisi doğru.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın