KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Devlet hastanesinde organ bağışı standı kuruldu

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Bingöl Devlet Hastanesi'nde organ bağışı standı kuruldu.

Devlet hastanesinde organ bağışı standı kuruldu
03 KASIM 2021 ÇARŞAMBA 15:20
9
888
0
AA aa

Organ Bağışına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla hastanemiz girişinde kurulan stantta çeşitli bilgilendirme broşürlerinin yanı sıra organ bağış formları da yer aldı.

Devlet hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ramazan Gengörü, Başhekim Yardımcıları ve idareciler organ bağışı standını ziyaret etti.

Başhekim Uzm. Dr. Ramazan Gengörü burada yaptığı açıklamada; “Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. "Organ nakli", vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir. Ülkemizde organ olarak, böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve incebağırsak nakilleri; doku olarak kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri yapılmaktadır. Organ bağışı, kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi ile birlikte yakınlarını da izin vermesiyle gerçekleşebilmektedir. Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Türkiye de yapılan her 6 organ naklinden biri sadece kadavra nakil dediğimiz beyin ölümü sonrası bağış ile yapılmaktadır. Türkiye'de şu anda 30 binden fazla hasta nakil için sıra beklemektedir. Unutmamalıyız ki hepimiz bir gün organ nakline ihtiyaç duyabiliriz.  Canlıdan yapılan nakil oranları yüksekken özellikle ölüden (kadavra) nakil oranlarımız Avrupa'nın çok gerisinde kalmış durumdadır. Ülkemizde organ bağışları Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. "Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi" vasıtasıyla organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf biçimde yapılmaktadır.  Vatandaşlarımız organ naklinin dinen sakıncalı olup olmadığını çok soruyorlar.  Diyanet İşlerinin organ nakli konusunda dinen bir sakınca olmadığına dair vermiş olduğu fetvalar vardır. Bir organ bağışı bir hayat kurtarır. Bu bilinçle hareket edip organ bağışı konusunda tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Organ Bağışı Koordinesini gerçekleştiren hastanemizin deneyimli personellerinden Reyhan Karadağ ise; “Bu yıl önceki yıllara göre daha fazla başvuru olduğunu söyleyebilirim. Toplumda artan bir bilinç durumu var. Bu şimdilik yeterli mi? Elbette değil. Vatandaşlarımız böylesi hayati bir konuda daha fazla özverili davranmalı. Bugün hastanede açtığımız standımızı farklı noktalarda açmak için girişimlerimiz mevcut. Elimizden geldiğince fazla vatandaşımıza ulaşmayı amaçlıyoruz. Umarım hedefimize ulaşırız” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın