KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Elektrikte büyük vurgun! Hırsızlar...

Kaçak elektrik için önlemler artarken, DEDAŞ'ın sorumluluğundaki Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta kayıp-kaçak oranları yüzde 60'ın üzerinde.

Elektrikte büyük vurgun! Hırsızlar...
10 OCAK 2019 PERŞEMBE 02:04
4
2507
0
AA aa

Kaçak elektrik tüm mücadelelere rağmen Türk enerji sektörünün en büyük sorunu olmaya devam ediyor. Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta faaliyet gösteren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'den (DEDAŞ) alınan verilere göre, kaçakla mücadelede yoğun teknoloji devreye sokulsa da nihai netice alınamadı. 2013 yılında yüzde 75'lerde olan kayıp kaçak oranı, 2014'te yüzde 73.6, 2015'te 72.1, 2016'da yüzde 67.63, 2017'de yüzde 64'e indi. Bu oran 2018 yılında yüzde 60'a geriledi.

480 BİN SAYAÇ UZAKTAN OKUNUYOR

Bölgede 1.8 milyon sayacın 480 bini uzaktan okunabiliyor. Sayaçları okuyan görevliler fiziki şiddetle karşılaşıyor. Dağıtım bölgesinde 1.8 milyon sayacın 480 bini uzaktan okunabiliyor. Geriye kalan sayaçları okumak için kapı kapı dolaşmak zorunda kalan görevliler ise fiziki şiddetle karşı karşıya kalıyor.

KAÇAĞA KARŞI YENİ TEKNOLOJİLER

Bölgede kayıp kaçağı azaltmak için çeşitli projeler yürütülüyor. Belirlenen alanlarda yeraltı şebekeleri döşenmesi, akıllı pano yatırımları, aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi, arızalara anında müdahale edilebilmesi için uzaktan sayaç okuma sistemlerinin kurulması ve enerji kayıplarının minimize edilerek arıza oranlarının düşürülmesi yoluyla enerji kalitesinin artırılarak müşteri memnuniyetinin en üst seviyeye çıkartılması hedefleniyor.

‘DRONE'LAR HAVADA DEVRİYEDE

Kayıp-kaçakla mücadele ‘drone'lar da aktif olarak kullanmaya başladı. Drone'lar ile 5 kilometre çapındaki bir alanda 100 metre yükseklikten tespit yapılabiliyor. Gerek tarımsal sulamada, gerekse diğer alanlarda kayıt dışı kullanımı ‘drone'lar sayesinde hızlı ve güvenli bir şekilde tespit edebiliyor. Koordinatlar tespit edilip görüntüler çekildiğinde hukuki anlamda delil niteliği de taşıyor.

KAÇAĞI TOPRAK SÖYLEYECEK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından kabul edilen başka bir Ar-Ge projesi de tarımda kullanılan kaçak elektrikle ilgili mücadeleye yeni bir soluk getirecek. Drone'ların da kullanılacağı teknoloji ağırlıklı proje, ekili ürün cinsi, topraktaki nem ve arazi yapısı gibi özelliklere bakılarak ne kadar elektrik tüketildiğini uydu destekli olarak belirleyecek.

Türkiye'nin en büyük kaçak vurgunu

DEDAŞ ekipleri geçtiğimiz günlerde 'drone'la yaptıkları incelemede, Diyarbakır'a bağlı Bismil ilçesinde 25 dönüm bir alan üzerinde kurulu bulunan seraların ısıtılması için inşa edilen kaçak trafolar tespit edilmişti. Kaçak üç trafonun briket duvarla örülerek gizlendiği belirlenmişti. Dicle Elektrik yetkilileri, el konulan trafoların toplam 4 bin kVA gücünde olduğunun belirlendiğini ifade ederek, şu açıklamayı yapmışlardı: "Serada tespit ederek el koyduğumuz kaçak trafolar ile 8 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılamak mümkün. Bu azımsanmayacak bir güç. Seranın normalde kömür veya diğer yakıtlar kullanılarak ısıtılması gerekirken, burada kaçak elektrikle ısıtma sağlanıyormuş. Trafoların gücünden yola çıkarak bu serada ayda ortalama 1 milyon liralık kaçak elektrik tüketildiğini hesapladık. Şimdi yasal yollardan geriye dönük hesaplamalar yapılarak sera sahipleri hakkında gerekli cezai işlem uygulanacak. Ayrıca adli açıdan da sera sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın