KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Nisan 2024 Salı
°C

Elektrikte yüzde 60 Tasarruf Sağlanabilir

Son günlerde zamlarla gündeme gelen elektrikle ilgili olarak konuşan Elektrik Elektronik Mühendisi Fatih Tarakcı: 'Sokak lambalarında basit bir işlemle yüzde 60'lara ulaşan bir tasarruf sağlanabilir' dedi.

Elektrikte yüzde 60 Tasarruf Sağlanabilir
02 EKİM 2019 ÇARŞAMBA 17:50
0
2696
3
AA aa

Elektriğe yapılan zamlar son günlerde en çok konuşulan konuların başında geliyor. Peki, biz bu elektriği ne kadar sağlıklı kullanıyoruz? Faturalarımız kabarık geliyor ama bunun hepsini kullanmak zorunda mıyız? Bir ayda bize yeterli enerji miktarı nedir? Bizim kullandığımız enerji miktarı nedir? Daha az fatura ödemek için ne yapmalıyız? Zamlar karşısında ne gibi önlemler almalıyız? Bunların yanında şehrimiz enerjiye ne kadar para ödüyor? Bu enerjiden nasıl tasarruf edebiliriz? Tüm bu soruların cevabını Bingöl'de elektrik Elektronik Mühendisliği yapan Fatih Tarakcı verdi.

“Zamlarla Başa Çıkmanın Yolu Tasarruftan Geçiyor”

Son 2 yılda elektriğe yapılan zamların vatandaşları ekonomik olarak zorladığını ifade eden Tarakcı, “Son 2 yıla baktığımızda elektrikte %60'a varan bir zam görünüyor. Vatandaşlarımız bu zamlar karşısında ekonomik olarak büyük bir zorluk yaşıyor. Zamlarla başa çıkmanın ilk yolu tasarruftan geçiyor. Tasarruf yöntemlerini hayatlarına uygulayan vatandaşlarımız hem maddi olarak rahatlayabilir hem de enerjiden sağlanan tasarruf yaygınlaştıkça gelecekte enerji kullanımı dolayısıyla yaşanacak çevre kirliliğinin önüne geçilecek hem de dünyadaki kaynakların yeterliliği açıdan katkı sağlayacaktır. Peki nedir bu tasarruf yöntemleri? Baktığımız zaman çok basit olabilecek şeylerin uzun vadede büyük katkıları olduğunu görebileceğiz. Örneğin bir yemek pişirirken evimizdeki fırının kapısını defalarca açmak yerine bir kez açıp kapatmak, bulaşık makinesini tam doldurup öyle bulaşık yıkamak, tasarruflu ampuller tercih etmek gibi son derece basit alışkanlıklar enerji tasarrufunda büyük katkıları olan hareketlerdir. Bunun yanı sıra  Buzdolabınızın kapılarının hava sızdırmaz olmasına dikkat edin. Dolabın altında ve arkasında bulunan bobinleri yılda iki defa temizleyin. Temizlenmediği zaman yüzde 25 oranında daha fazla enerji tüketimi sağlamış olursunuz. Evinizde bulunan elektrikli eşyalarınızı kullanmadığınız zamanlarda mutlaka fişini prizden çekin. Ya da kablolarda bulunan açma-kapama düğmesini kapanır duruma getirin. Çünkü kullanmasak bile elektrikte bulunan prizler, elektrik üretirler” şeklinde konuştu.

“Sokak Lambalarından Büyük Oranda Tasarruf Sağlanabilir”

Şehir aydınlanması için kullanılan sokak lambalarının harcadığı enerjiyi küçük bir değişiklikle hem çevre dostu enerji haline getirmenin hem de %60lara varan enerji tasarrufuyla şehir ekonomisine katkı sağlamanın mümkün olduğunu belirten Tarakcı, “Şu anda şehir aydınlatması için kullanılan sokak lambalarının sadece ampullerinin değiştirilmesi demek şehir ekonomisine enerjiden büyük bir katkı sunulmasını sağlayacaktır. Mevcut kullanılan ampuller yerine LED armatürlerin kullanılması hem aydınlatmada bir aksaklığa yol açmayacak hem de enerjiden %60'a yakın tasarruf edilmesini sağlayacak. LED lambaların aydınlatma verimliliği, enerji tasarruflu lambalardan (CFL) veya geleneksel olarak sokak aydınlatma sistemlerinde kullanılan yüksek basınçlı sodyum lambalardan (HPS) daha yüksektir. Uzun kullanım ömürlerine bağlı olarak, LED lambalar sürekli hizmet kesintisinin önlenmesine, hasar ve değiştirme gerekliliğinin ortadan kalkmasına yardımcı olur ve bakımla ilgili olarak tasarruf sağlar. Çevre dostu olan LED armatürlerin kullanılması demek tüketilmeyen her megawattsaat güç için karbon emisyonun azalması ve üretilmeyen her megawattsaat için de atmosfere 1 ton daha az karbon salınması demek oluyor” dedi.

“Akıllı Şehir Uygulaması Yetkililerce Düşünülmesi Gereken Bir Konu”

Dünyanın bir çok ülkesinde şehirlerin akıllı şehir sistemine geçerek hem enerji tasarrufuna hem de çevre dostu şehir olmaya yöneldiğini vurgulayan Tarakcı, Türkiye'de de 5 bölgenin akıllı şehir statüsünde olduğunu belirterek, “Dünyanın birçok şehrinde şehir yönetimleri aldıkları kararlarla akıllı şehir uygulamasını hayata geçirdiler. Türkiye'de de Ankara, İzmir ve Eskişehir illerinde bazı pilot bölgelerde sodyum buharlı armatürler yerine LED armatürler yerleştirilerek hem ışığın daha fazla alana yayılması hem de ışık kirliliğinin azaltılması sağlandı” diye konuştu.

“Cumhurbaşkanı'nın önerdiği sistem uygulanabilir”

Akıllı Şehir Aydınlatma Sistemi (ASAS) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şehirlerde kullanılmasını önerdiği bir sistemdir diyen Tarakcı, “ASAS, harekete, zamana ve mevsim şartlarına göre aydınlatmayı ayarlayabiliyor. ASAS'ın yatırım bedeli, 19-24 ay arasında sağladığı tasarrufla kendini amorti ediyor. Mili ekonomiye enerji sarfiyatındaki tasarrufla ciddi katkı sunuyor. Yüzde 60'ın üzerinde enerji tasarrufu sağlıyor. Ülkemizin aydınlatma giderlerinde önemli tasarruf sağlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da gündeme getirdiği bu uygulama için bu sahada yerli üretim yapan firmalar yeterli sayıda var. Ülkemizde bu ihtiyacı yurt dışına bağımlı olmadan karşılama kapasitesi var” şeklinde konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_50934)
03 Ekim 2019 Perşembe 01:16
Siz bu dediklerinize inandınız mı. Kim yapar bunu ve ayrıca bu zamların önünü hiçbir şey kesemez kabullenelim o para o cepten çı ka cak.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_50930)
03 Ekim 2019 Perşembe 00:58
yara cok acik dikis tutmaz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_50917)
02 Ekim 2019 Çarşamba 20:30
Tasarruflu ampuller radyasyon yayıyor, Led ampüllerin çoğunun göze zararı var. Bunları söyleseydiniz keşke. Çinden Led getirerek herkesi kör edecekler yakında.
30.04.2024
01:53
AK Parti değişim için düğmeye basıyor
AK Parti değişim için düğmeye basıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında, değişim ve yaz dönemi çalışmaları ele alınacak. Seçim sonuçlarının değerlendirme analizleri neticesinde de yeni yol haritasının belirlenmesi bekleniyor. Ayrıca değişime İl Başkanları'ndan başlanacağı belirtiliyor. Bingöl'de değişim olacak mı? İşte detaylar…
30.04.2024
01:34
Bingöl Valisi Usta:
Bingöl Valisi Usta: 'Suçlulara göz açtırmayacağız'
Haftalık asayiş raporunu açıklayan Vali Usta: 'Hemşehrilerimin bilmesini isterim ki; ne büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerine göz açtırmayacağız. Bu yapıları çökertmek ve adalete teslim etmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz' dedi.
29.04.2024
17:29
Bingöl`de zehir tacirleriyle mücadele! 17 gözaltı
Bingöl'de zehir tacirleriyle mücadele! 17 gözaltı
Güvenlik birimlerini tebrik eden Vali Usta; 'Operasyonları başarıyla gerçekleştiren kahraman Emniyet ve Jandarma ekiplerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle...' açıklamasında bulundu.
29.04.2024
15:56
IBAN`la ödeme alan esnaf 3 bin 400 TL ceza ödeyecek
IBAN'la ödeme alan esnaf 3 bin 400 TL ceza ödeyecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN yoluyla yapılan ödemeleri sıkı bir şekilde denetleyerek vergi kaybını önlemeye çalışıyor. Bu doğrultuda artık fiş kesmeyenlere her bir fiş için 3 bin 400 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek.
29.04.2024
14:54
Başkan Özturan`dan sitem dolu açıklama!
Başkan Özturan'dan sitem dolu açıklama!
3. Lige yükselen Yozgat Bozospor'a 'kupanızın hikayesi kapkaranlıktır' diyen Başkan Özturan, şehrin sahipsizliğine de işaret etti; 'Ne yazık ki rakibimiz kadar şehrimize, gençlerimize, hayallerimize, bu işe harcanmış maddi manevi değerlere sahip çıkılmadı... Sesimiz, 'Canımız yanıyor, hakkımız yeniyor' feryatlarımız duyulması gereken mecralar tarafından bir türlü duyulmadı... Onların sözü, siyasi gücü birçok masada bizi ezdi geçti... Bir itirazımıza bile olumlu bir dönüş alma gücünü arkamızda hissedemedim, hissedemedik...'
29.04.2024
14:52
Bingöl`de ilk dört ayda 606 bebek dünyaya geldi
Bingöl'de ilk dört ayda 606 bebek dünyaya geldi
Doğumların 315'nin sezaryenle, 291'inin ise normal doğum yoluyla gerçekleştiği belirtildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın