KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Mayıs 2024 Salı
°C

Tarihi Kaya Kilisesi Keşfedildi

Bingöl Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebi Butasım: '2021 yılı yüzey araştırmasında daha önce bilim insanları tarafından keşfedilmemiş kaya odaları ve kaya şapeli (küçük kilise) keşfedilmiştir. Bingöl ili Kardeşler Köyü, Yedievler Mezrasında bulunan kaya odaları tıpkı Zağ Kaya yerleşkesi gibi katlı odalara sahip bir yapıdadır.'

Tarihi Kaya Kilisesi Keşfedildi
06 EKİM 2021 ÇARŞAMBA 17:22
15
3344
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebi Butasım, Bingöl'de 2019 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde “Bingöl İli ve İlçelerinde Ortaçağ ve Sonrası Yüzey Araştırması” yapıldığını söyledi.

Bu kapsamda yeni bir kilise ve yerleşim yerinin keşfedildiğini aktaran Butasım, 2021 yılı yüzey araştırması ekibinin, Doç. Dr. M. Zahir Ertekin, Arş. Gör. Hakan Can, Bakanlık temsilcisi Özlem Alkan ve sanat tarihçi Musa Başaran'ın katılımıyla gerçekleştiğini belirtti.

Butasım, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“2021 yılı yüzey araştırmasında daha önce bilim insanları tarafından keşfedilmemiş kaya odaları ve kaya şapeli (küçük kilise) keşfedilmiştir. Bingöl ili Kardeşler Köyü, Yedievler Mezrasında bulunan kaya odaları tıpkı Zağ Kaya yerleşkesi gibi katlı odalara sahip bir yapıdadır. Dört katlı olan kaya odalarının büyük bölümü maalesef tahrip olmuştur. Zağ kaya odaları gibi tek parça halindeki büyük bir kaya oluşumuna yapılan kaya odaların bir kısmı sağlamdır. Kaya yerleşiminde tespit edilen 7 oda ve bir şapel bulunmaktadır. Kaya yerleşiminin en dikkat çekici alanı, kayalığın güney alanında bulunan kaya oyma şapeldir. Şapel, küçük olan kiliselere verilen isimdir. Şapeller bir azizin adına ayrılmış ve daha büyük ölçekteki bölgede bulunan kiliselere bağlı küçük kiliselerdir. Küçük çapta kiliselere verilen isim olan şapelin bulunması bu alanın ilk dönem Hıristiyanlara ait olduğunu ve bu şapelin bağlı olduğu büyük bir kilisenin varlığını kanıtlayan verilerden biridir.

Şapel doğu batı doğrultuda 7 metre uzunluğa ve 2.30 metre genişliğe sahiptir. Şapel'in güney cephedeki girişinde dikdörtgen bir narteks bulunmaktadır. Narteks/giriş-hazırlık bölümü, dikdörtgen planlı olup yuvarlak kemerli iki niş ile süslenmiştir. Narteksten sonra şapelin Naos denilen ana mekânına geçilmektedir. Naos, yani ana mekân karşılıklı yuvarlak kemerli kör nişler ile hareketlendirilmiştir. Nişlerin arasında kemer aralarında üçgen süslemeler bulunmaktadır. Şapelin doğu kısmında kısmen tahrip olmuş apsis yer almaktadır. Güney duvarına bitişik oldukça küçük bir oda bulunur. Bu oda daha çok rahiplerin kişisel ibadet ettikleri yer olarak tabir edilmektedir.

Kaya oymanın bir diğer dikkat çeken bölümü ise dikdörtgen planlı üst kattaki odadır. Ön cephesi tamamen yıkılmış olan odanın içinde üç adet kayaya oyulmuş sarnıç bulunmaktadır. Ağız kısımları dar aşağı doğru genişleyen bu sarnıçların su ve yiyecek saklanan depolar olduğu düşünülmektedir. Her üç kaya deposunun iç kısımları beyaz harç ile sıvanmıştır. Bir tanesinde çift katman harç tespit edilmiştir. Çift harçlı olan deponun ağız kısmı diğerlerine göre daha geniş ve oyuntulu yapılmıştır. Ağız kısmının oyuntulu olması bir kapak ile kapatıldığını göstermektedir. Genişliği ve ağız kısmının kapak taşı için oyuk şeklinde yapılması bu kısımda daha özenli yapıldığını göstermektedir.”

Söz konusu bölgede bu tür kaya oyma yapıların tek olmadığını son çalışmada bununla birlikte bir adet daha kaya oyma yerleşimi bulunduğunu belirten Butasım, kaya oyma odaların bu bölgede yoğunlukla bulunduğunu söyledi.

Doç. Dr. Nebi Butasım, “Yedievler Kaya oyma yerleşiminin Zağ ve diğerlerine göre önemli özelliğinin, kısmen tahrip olsa da, Şapel'in bütün olarak sağlam durmasıdır dedi. Bu şapelin mevcudiyeti diğer kaya oymaların da o dönemki Hıristiyan halka hizmet ettiğini göstermektedir. Bilindiği gibi Zağ Kaya yerleşimi yapısı itibariyle erken dönem Hıristiyanlara hizmet eden bir alan olarak değerlendirilmektedir. Ancak Zağ'ın büyük oradan tahrip olması tarihlendirme açısından sorunlara neden olmaktaydı. Yedievler mezrasındaki şapelin varlığı hem tarihlendirme açısından yardımcı olmakta hem de Zağ yerleşkesinde benzerlik arz eden ancak tüm duvarları yıkılın ve dışarıdan görülen nişli kısmın bir şapel olduğunu kanıtlamaktadır. Bu durumda her iki alan da düşünüldüğünde bu kaya oymaların batıda yapılanlara göre daha erken bir dönemde yapıldığı ve 3. Yüzyıla kadar tarihlenebileceği anlaşılmaktadır” dedi.

Yedievler Kaya Yerleşkesinin sit alanı olarak önerildiğini belirterek kesin tarihlendirme ve alanın korunması için gerekli çalışmaların başlatılacağını söyleyen Butasım, ayrıca şunlara dikkat çekti : “İlimizde çok sayıda tarihi eser mevcuttur. Ancak büyük oranda tahrip olmuştur. Halkımıza büyük bir sorumluluk düşmektedir. Tarihi eserlerimize sahip çıkmalı ve bunları gelecek kuşaklara aktarmada gerekli hassasiyeti göstermeliyiz. Son yıllara kadar Bingöl ilinde tarihi eser olmadığı şeklinde yanlış bilgiler bulunmaktaydı. Yapılan son araştırmalar gösterdi ki ilimiz tarihi eser açısından oldukça zengin bir envantere sahiptir. Bize düşen bu eserleri korumak ve tahrip olmasını engellemektedir.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.05.2024
17:15
Bingöl`de maskeli silahlı saldırı! 1 yaralı
Bingöl'de maskeli silahlı saldırı! 1 yaralı
Bingöl merkez Kültür Mahallesi'nde maskeli bir saldırganın ateş etmesi sonucu yaralanan kişi, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
21.05.2024
16:54
Kayıp eşyalarınızı bulmak artık daha kolay!
Kayıp eşyalarınızı bulmak artık daha kolay!
Bingöl'de bulunan kayıp eşyalara ulaşmanın güvenli ve kolay yöntemini geliştiren öğrenciler, web sitesi tasarladılar ve projeleri, TÜBİTAK 2204A Malatya Bölge Finali'nde birinci oldu. Kaybettiğiniz eşyalara nasıl ulaşabileceksiniz? Detaylar haberimizde…
21.05.2024
15:39
Yine aynı senaryo! Ama halen inananlar var
Yine aynı senaryo! Ama halen inananlar var
Bingöl'de polis ekiplerinin dikkati sayesinde iki vatandaş, 355 Bin TL dolandırılmaktan son anda kurtuldu.
21.05.2024
14:55
Bingöl`de yabani ot toplamaya giden bir kişi ölü bulundu
Bingöl'de yabani ot toplamaya giden bir kişi ölü bulundu
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Ahmet B.'nin yabani ot toplamak için gittiği bölgede cansız bedeni bulundu.
21.05.2024
02:39
Bingöl`de ‘Sesimin Yankısı` finalistlerinden unutulmaz performans
Bingöl'de 'Sesimin Yankısı' finalistlerinden unutulmaz performans
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen 'Sesimin Yankısı' yarışmasında dereceye girenler belli oldu. Yarışmada Türkçe, Zazaca ve Kürtçe eserler ile dinleyiciler unutulmaz bir gece yaşadı.
21.05.2024
02:38
Bingöl`de öğrencilere tabiatı koruma eğitimi
Bingöl'de öğrencilere tabiatı koruma eğitimi
Bingöl Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü personeli tarafından öğrencilere tabiatı koruma eğitimi verildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın