KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Yem Bitkisi Deneme Ekiminde Zarar Edildi

Bingöl Üniversitesi görevlilerince yürütülen yem bitkisi deneme ekiminde beklenen kar edilemedi. 14 dekarlık alanda yapılan deneme ekiminde 9 bin 612 TL harcama yapılırken, elde edilen kazanç 188 TL oldu.

Yem Bitkisi Deneme Ekiminde Zarar Edildi
17 NİSAN 2023 PAZARTESİ 00:06
4
1763
6
AA aa

Bingöl Üniversitesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Çaçan ve Ziraat Fakültesi Sekreteri Said Ayrancı'nın “Bingöl Koşullarında Kışlık Ekilen Beşli Karışım Yem Bitkisinin Verimi, Botanik Kompozisyonu ve Kar-Zarar Durumu” başlıklı çalışmaları, Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisinde yayımlandı.

Kent Haber Gazetesi'nde yer alan habere göre; beşli karışım yem bitkisinin Bingöl koşullarında verim ve botanik kompozisyonunu tespit etmek ve bu doğrultuda yapılan tarımsal faaliyetin kar-zarar durumunu belirmek amacıyla yapılan çalışmada, bitkisel materyal olarak yüzde 30 yem bezelyesi, yüzde 30 Macar fiği, yüzde 20 yulaf, yüzde 10 tritikale ve yüzde 10 kılçıksız buğdaydan oluşan beşli karışım kullanıldı.  

14 DEKARLIK ALAN EKİLDİ

Araştırma, Bingöl Merkez Kültür mahallesinde yer alan 14 dekarlık çiftçi tarlasında yürütüldü. Araştırma için yem bezelyesi, macar fiği, yulaf, tritikale ve kılçıksız buğdaydan oluşan beş karışım tohumları; Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yüzde 50 hibeli olarak satın alındı. Beşli karışımın ekimi ve üretimi ile ilgili şu bilgilere yer verildi: “Araştırmada kullanılan beşli karışımın ekimi, 15 Ekim 2021 tarihinde yapılmıştır. Ekim ile birlikte herhangi bir gübreleme yapılmamıştır. Toplam 14 dekarlık alanda ekim yapılmış olup, toplam 225 kilogram tohumluk kullanılmıştır. Dekar başına yaklaşık 16 kilogram karışım tohumluğu kullanılmıştır. 19 Nisan 2022 tarihinde araştırma alanında yer alan buğdaygillerin sapa kalkma aşamasında, dekara 5 kg saf azot gelecek şekilde üre gübresi verilmiştir. 14 dekar alan için 150 kilogram üre gübresi verilmiştir. 08 Haziran 2022 tarihinde buğdaygillerin başak oluşturduğu, baklagillerde ise alt baklaların oluştuğu dönemde hasat yapılmıştır. Beşli karışımın verimini ve botanik kompozisyonunu belirlemek için 14 dekarlık alanın farklı noktalarından sekiz tekerrür olacak şekilde 1 metrekarelik alan hasat edilmiştir. Hasat edilen 1 metrekarelik alandaki bitkiler birbirinden ayrılarak yaş ve kuru ot verimleri belirlenmiş ve sonrasında dekara verim ve botanik kompozisyon hesaplanmıştır. Daha sonra 14 dekar alan tamburlu çayır biçme makinasıyla hasat edilmiş ve ürün iki gün güneşte kurumaya bırakılmıştır. İkinci gün tırmık yapılıp, bir gün daha güneşte kurutulduktan sonra 11 Haziran 2022 tarihinde balya haline getirilmiş ve sonrasında satılmıştır.”

KÂR-ZARAR DURUMU

Ürünlerin ekim aşamasından satış aşamasına kadar olan süreçte; tohumluk, traktör, gübreleme, biçme ve balya yapma için toplam 9 bin 612 TL (785,5 dolar) gider oluştu. Üretilen ürünlerden elde edilen toplam gelirin ise 9 Bin 800 TL olduğu ve 188 TL (10,1 dolar) kazanç elde edildiği belirtildi.

GİDERLER FAZLA, KÂR EDİLEMEDİ

Araştırmacılar, üretim ve satım aşamasında karşılaştıkları problemleri ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “14 dekar alanda yapılan üretim faaliyeti sonucunda iki ana sorun ile karşılaşılmıştır. Bunlardan birincisi giderlerin fazla olmasından dolayı ortaya çıkan zarar durumudur. Yapılan hesaplamalarda 188 TL kar edildiği ifade edilmektedir. Ancak tarla kiralama bedeli, tarlaya yapılan ziyaretler, ekimden hasat aşamasına kadar harcanan zaman gibi parametrelerin de üretime dâhil edilmesi durumunda, bu tarımsal faaliyet sonucunda kar elde edilmediği, bilakis zarar durumunun ortaya çıktığı açıkça ortaya çıkmaktadır.”

ZARARDA PAZAR ETKİSİ

“Karşılaşılan ikinci ana sorun ise üretilen otun satışı noktasında ortaya çıkan ciddi problemlerdir. Ot balya haline getirildikten sonra hayvansal üretim faaliyetinde bulunan üretici arayışı içerisinde girilmiştir. Çoğu üretici o an için ihtiyacı olmadığını ifade ederek satın almak istememiştir. Uzun uğraşlar neticesinde üretilen ot, ancak değerinin altında bir fiyatla satılmıştır. Yani üretilen otun doğrudan satılacağı herhangi bir kurum veya kuruluşun olmayışı ve üreticinin otu depolama imkânından yoksun olması ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmıştır. Yaşanan bu iki sorun karşılığında şu iki öneri sunulabilir. Birincisi küçük alanlarda üretim yapan üreticiler için devlet tarafından verilen destekler kapsamında, cüzi ücretler karşılığında traktör kiralama gibi bir seçeneğin sunulması küçük üreticiler için büyük avantaj sağlayacaktır. İkincisi ise her ilde Toprak Mahsulleri Ofisi teşkilatına benzer bir yapı ile Yem Ofislerinin kurulması veya Toprak Mahsulleri Ofisi kapsamında yem bitkilerinin alımına yer verilmesinin üreticiye faydalı olacağıdır.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_101592)
19 Nisan 2023 Çarşamba 02:22
Devletin parasını deneyin bakalım.zarar olsada bişey olmaz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_101509)
17 Nisan 2023 Pazartesi 23:11
Masraf 9.600 lira, elde edilen gelir ise 9800 lira ve kar (kazanç) 200 lira ise denemeye devam. Ziraat Fakültesi şehrin içinde değil, tarlanın kenarında olmalı ve kravatı da atabilsek netice bir gün alınacaktır. Tebrikler.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_101472)
17 Nisan 2023 Pazartesi 14:44
tebrikler erdal hocamız güzel bir çalışma yapmış, said ayrancı ilahiyat sekreteri ne alaka olmuş
murat (@Misafir_101471)
17 Nisan 2023 Pazartesi 12:18
böyle çalışmalar yapılması çok güzel. sakın vazgeçmeyin derim. nerelere ne kadar paralar harcanıyor ve israf ediliyor. imkanınız var. inanırsanız kazanırsınız.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_101465)
17 Nisan 2023 Pazartesi 10:11
Bu kadar öngörüsüz Bi çalışma olamaz. Aradaki fark uçurum hiçbir üniversitede bu olmaz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_101412)
17 Nisan 2023 Pazartesi 01:04
En azından deneme cesareti göstermişsiniz tebrik etmek lazım. Farklı ürünlerle devamını dilerim
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın