KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

'Zazaca'yı yaşatmalıyız'

Bingöl Üniversitesinde gerçekleştirilen Zaza Dili ve Edebiyatı söyleşisine katılan Klasik Zaza Edebiyatının en üretken yazarlarından biri olan 92 yaşındaki Molla Muhammed Ali Huni, öğüt verdi: 'Zazaca'nın bütün şivelerinden kelimeleri öğrendim ve bunları şiirlerimde kullandım. Zazaca çok değer verilmesi gereken bir dildir. Bunu yaşatmamız gerekiyor.'

`Zazaca`yı yaşatmalıyız`
18 MAYIS 2022 ÇARŞAMBA 18:36
17
6811
6
AA aa

Zaza dilinde birçok esere imza atmış Yazar-Şair Molla Muhammed Ali Huni, Bingöl Üniversitesinde gerçekleştirilen Zaza Dili ve Edebiyatı söyleşisine katıldı. 92 yaşındaki Yazar-Şair Molla Muhammed Ali Huni, Zaza diline kazandırdığı eserlerle tanınıyor. Zazaca şiir ve kasideler yazan Molla Muhammed Ali Huni, bugüne kadar Zaza Dili ve Edebiyatında yer alan birçok öykü ve hikayeyi derledi.

Zaza diline daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyleyen Molla Muhammed Ali Huni, söyleşide Zaza dilinin yaşatılması gerektiğini vurgulayarak, “Bölge uleması, bu dile önem vermediği için çok üzülüyorum. 1950'lerden itibaren Zazaca şiirler, Mevlid, Hz. Yusuf ile Züleyha, Kerbela başlıca konulu çok sayıda kasideler yazdım. Zazaca'nın bütün şivelerinden kelimeleri öğrendim ve bunları şiirlerimde kullandım. Zazaca çok değer verilmesi gereken bir dildir. Bunu yaşatmamız gerekiyor.” Dedi.

Klasik Zaza Edebiyatının en üretken yazarlarından biri olan Molla Muhammed Ali Huni, söyleşinin ardından Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak'ı makamında ziyaret etti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_106916)
05 Ocak 2024 Cuma 11:32
Müslüman görünmek icin Takke takmis seytanlar Dinimizi kirletmek icin aramizdalar.
Allahin(cc) ayeti ortada duruken ve Insanlar bu ayete sahip cikarken Allahin(cc) Biz Insanlara vacip kildigi bir görevi yerine getirirken bu takkeli gizli seytanlar Dindar görünerek Allahin(cc) ayetine karsi cikmamizi dini söylemlermis gibi cümleler ile yaptirtmaya calisiyorlar.
bu dindar görünümlü kislerin yani zazaca gelismesin diyenlerin kripto ermeniler, kripto yahudiler, kripto suryaniler ve fasist milliyetciler olduklarini BIZ ZAZALAR bal gibide biliyoruz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92476)
20 Mayıs 2022 Cuma 00:54
Kendi dilinde okuma- yazma bilmeyen bir insanın dini bilgileri sonradan öğrenilmiştir .Özellikle ezberi zayıftır.İnanmıyorsanız yaşlıları bir yoklayın bakalım.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92462)
19 Mayıs 2022 Perşembe 10:55
Ahirette diller üzerine mi ayıracak bizi Allah. Arapça bilenler cennetlik diğerleri ne olacak. Misafir 92458 sen gerçekten yaşadığını mi sanıyorsun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92461)
19 Mayıs 2022 Perşembe 10:51
Ön yargılı konuşmak zaten kendi başına bir hastalık. Yobazlık nasihatinde bulunan arkadaş ta yorumuma yorum yazarken film mi izliyordu acaba. Dilin önplanda tutulmasini eleştirdim. Memleketin hepsi zazaca konuşsa yaşasa ne olur. İman ahlak sorunumuz var. Anlamadan yazma.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92458)
19 Mayıs 2022 Perşembe 08:51
yobazlık öyle bir hastalıktır ki cahil bile olsan seni her konuda fikir sahibi yapar.. aşağıda bir arkadaş iman islam diye döktürmüş konuyla ilgisi olmadan.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92445)
18 Mayıs 2022 Çarşamba 18:53
Hacı; dil mezhep aşiret sorununu çözme zamanı değil. imanımızı nasıl kurtarırız zamanı. Bunun nasihatini yap.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın