KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
17 °C Parçalı bulutlu

Erdoğan'a açık mektup

Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği, Çarşamba günü Bingöl mitinginde halka kitap edecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık mektup gönderdi. TRT bünyesinde Zazaca yayın yapan radyo ve televizyon kanalının açılması talep edilen mektupta, Bingöl ve Tunceli Üniversitelerince Zazaca ders kitapları hazırlanması ve çözüm sürecine Zazaların da içinde yer aldığı farklı kesimlerin dâhil edilmesi istendi.

Erdoğan`a açık mektup
01 HAZİRAN 2015 PAZARTESİ 03:18
3
5597
1
AA aa

 İŞTE O MEKTUP:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI

Sayın: Recep Tayyip ERDOĞAN

Yeni Türkiye atılımı ve toplumsal barış- uzlaşı projesi ülkemiz için ve ülkemizde yaşayan tüm halklara hayırlara vesile olması vesilesiyle; bu toplumsal uzlaşının ülkemiz için kaçınılmaz bir yaşamsal proje olduğu inancındayız. Avrupa'da geliştirilen ve birçok ülkeye bulaştırılan ırkçı- milliyetçi hastalığın yirminci yüzyılın başında sadece Avrupa'da on milyonlarca insanın yaşamına mal olduğu gibi neredeyse tüm Avrupa ülkelerini harabeye çevirdi. Aynı hastalığın, yüzyıldan fazla bir zamandır halkımıza ve ülkemize büyük acılar yaşattığı ve çok büyük kayıplara yol açtığı malumumuzdur. Hiçbir inanç ırkçılığı kabul etmez, ırkçılık Tanrı tanımazlıktır. Bir ayette “Onun varlığının ve kudretinin dillerinden biri de; gökleri ve yeri yaratması, lisanlarınızın (dillerinizin) ve renklerinizin farklı olmasıdır. Elbette bunu bilen ve anlayan kimseler için ibretler (hikmetler) vardır!” (Rum süresi 22) belirtilmektedir.

Allah'ın bizlere bahşettiği dillerimizi ve renklerimizin yaşaması için; kendi yaşamsal girdabımızda onları boğmak değil onların da dünyanın renkliliği içinde kendi renkleriyle ve ahenkleriyle var olmaları, Yaradan'ın doğal tabiatta sunmuş olduğu kardeşlik uyumunun güçlü ve yeni Türkiye için en uygunu olduğu kanısındayız. Buna ilişkin sizlerin başlatmış olduğu Yeni Türkiye'nin İnşası projesi ekseninde ülkemizdeki tüm dillerin kendilerini ifade etmelerinin demokratik açılım projesi açısından, çok yerinde bir adım olduğu, ülkemizin tarihine ve anlayışına yakışan bir uygulama olduğunu düşünmekteyiz.

Bunun paralelinde birçok dilde radyo televizyon yayının devlet tarafından yapılması da takdire şayandır ve Devletin kendi halkının değerlerine sahip çıktığının bir ifadesidir. Ancak, Ortadoğu'nun ve ülkemizin en eski ve köklü dillerinden biri olan ve ülkemizde şu an nerdeyse yedi sekiz (7-8 ) milyon kişilik bir kitle tarafından konuşulan, Zazaca diline yönelik bir radyo ve televizyon kanalının açılmaması tüm Zaza halkını derinden üzmektedir.

Bizler; Zaza dili, kültürü ve tarihinin gönüllüleri olarak; ülkemizin bir kültürel zenginliği olan Zazaca'nın geliştirilmesi, yaşatılması ve ülkemizin kültürel değerlerine sunulması için; kendi imkân ve olanaklarımız dâhilinde bir çaba içindeyiz. Dileğimiz, Yeni Türkiye atılımıyla ülkemizde bulunan tüm dil, kültür ve inançların anayasal güvence altına alınmasıdır. Bunun ülkemizdeki kardeşliğin inşası ve iç huzurun sağlanması için gerekli olduğu inancındayız.

Bu itibarla Sayın Cumhurbaşkanından isteklerimiz şunlardır;

1- TRT bünyesinde tamamen Zazaca yayın yapan bir Radyo ve Televizyon kanalının açılması,

2- Zazaca ders kitaplarının, Zazaca'nın daha yaygın konuşulduğu ve bu tarz bir yanlı bakışı olmayan Bingöl ve Tunceli Üniversiteleri tarafından hazırlanması,

3- Halen yürütülmekte olan açılım sureci kapsamında sürdürülen diyalog ve görüşmelerin, ülkemizde bulunan farklı kesimlerin ve Zazalarında içinde bulunduğu bir uzlaşı zeminin oluşturulması temennimizdir. Saygılarımızla.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
ahmet gül (@Misafir_18911)
01 Haziran 2015 Pazartesi 18:19
Derneği kutluyorum. mutlaka tv olmalı diye düşünüyorum. saygılar
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın