KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Ağustos 2026 Cuma
°C

Erdoğan'a açık mektup

Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği, Çarşamba günü Bingöl mitinginde halka kitap edecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık mektup gönderdi. TRT bünyesinde Zazaca yayın yapan radyo ve televizyon kanalının açılması talep edilen mektupta, Bingöl ve Tunceli Üniversitelerince Zazaca ders kitapları hazırlanması ve çözüm sürecine Zazaların da içinde yer aldığı farklı kesimlerin dâhil edilmesi istendi.

Erdoğan`a açık mektup
01 HAZİRAN 2015 PAZARTESİ 03:18
3
6333
1
AA aa

 İŞTE O MEKTUP:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI

Sayın: Recep Tayyip ERDOĞAN

Yeni Türkiye atılımı ve toplumsal barış- uzlaşı projesi ülkemiz için ve ülkemizde yaşayan tüm halklara hayırlara vesile olması vesilesiyle; bu toplumsal uzlaşının ülkemiz için kaçınılmaz bir yaşamsal proje olduğu inancındayız. Avrupa'da geliştirilen ve birçok ülkeye bulaştırılan ırkçı- milliyetçi hastalığın yirminci yüzyılın başında sadece Avrupa'da on milyonlarca insanın yaşamına mal olduğu gibi neredeyse tüm Avrupa ülkelerini harabeye çevirdi. Aynı hastalığın, yüzyıldan fazla bir zamandır halkımıza ve ülkemize büyük acılar yaşattığı ve çok büyük kayıplara yol açtığı malumumuzdur. Hiçbir inanç ırkçılığı kabul etmez, ırkçılık Tanrı tanımazlıktır. Bir ayette “Onun varlığının ve kudretinin dillerinden biri de; gökleri ve yeri yaratması, lisanlarınızın (dillerinizin) ve renklerinizin farklı olmasıdır. Elbette bunu bilen ve anlayan kimseler için ibretler (hikmetler) vardır!” (Rum süresi 22) belirtilmektedir.

Allah'ın bizlere bahşettiği dillerimizi ve renklerimizin yaşaması için; kendi yaşamsal girdabımızda onları boğmak değil onların da dünyanın renkliliği içinde kendi renkleriyle ve ahenkleriyle var olmaları, Yaradan'ın doğal tabiatta sunmuş olduğu kardeşlik uyumunun güçlü ve yeni Türkiye için en uygunu olduğu kanısındayız. Buna ilişkin sizlerin başlatmış olduğu Yeni Türkiye'nin İnşası projesi ekseninde ülkemizdeki tüm dillerin kendilerini ifade etmelerinin demokratik açılım projesi açısından, çok yerinde bir adım olduğu, ülkemizin tarihine ve anlayışına yakışan bir uygulama olduğunu düşünmekteyiz.

Bunun paralelinde birçok dilde radyo televizyon yayının devlet tarafından yapılması da takdire şayandır ve Devletin kendi halkının değerlerine sahip çıktığının bir ifadesidir. Ancak, Ortadoğu'nun ve ülkemizin en eski ve köklü dillerinden biri olan ve ülkemizde şu an nerdeyse yedi sekiz (7-8 ) milyon kişilik bir kitle tarafından konuşulan, Zazaca diline yönelik bir radyo ve televizyon kanalının açılmaması tüm Zaza halkını derinden üzmektedir.

Bizler; Zaza dili, kültürü ve tarihinin gönüllüleri olarak; ülkemizin bir kültürel zenginliği olan Zazaca'nın geliştirilmesi, yaşatılması ve ülkemizin kültürel değerlerine sunulması için; kendi imkân ve olanaklarımız dâhilinde bir çaba içindeyiz. Dileğimiz, Yeni Türkiye atılımıyla ülkemizde bulunan tüm dil, kültür ve inançların anayasal güvence altına alınmasıdır. Bunun ülkemizdeki kardeşliğin inşası ve iç huzurun sağlanması için gerekli olduğu inancındayız.

Bu itibarla Sayın Cumhurbaşkanından isteklerimiz şunlardır;

1- TRT bünyesinde tamamen Zazaca yayın yapan bir Radyo ve Televizyon kanalının açılması,

2- Zazaca ders kitaplarının, Zazaca'nın daha yaygın konuşulduğu ve bu tarz bir yanlı bakışı olmayan Bingöl ve Tunceli Üniversiteleri tarafından hazırlanması,

3- Halen yürütülmekte olan açılım sureci kapsamında sürdürülen diyalog ve görüşmelerin, ülkemizde bulunan farklı kesimlerin ve Zazalarında içinde bulunduğu bir uzlaşı zeminin oluşturulması temennimizdir. Saygılarımızla.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
ahmet gül (@Misafir_18911)
01 Haziran 2015 Pazartesi 18:19
Derneği kutluyorum. mutlaka tv olmalı diye düşünüyorum. saygılar
07.08.2026
17:17
Altyapı yatırımları yeni yerleşim alanlarına taşınıyor
Altyapı yatırımları yeni yerleşim alanlarına taşınıyor
Bingöl Belediyesi, 2026 yatırım programı kapsamında kent genelinde altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Yeni imar alanlarında yağmur suyu, kanalizasyon ve içme suyu hatları güçlendirilirken, altyapısı tamamlanan bölgelerde üstyapı düzenlemeleri de eş zamanlı yürütülüyor.
06.08.2026
18:03
Yeni Okul İnşaatından ürküten görüntü!
Yeni Okul İnşaatından ürküten görüntü!
Genç ilçesinde yapımı süren 16 Derslikli İnönü Ortaokulu inşaatından gönderilen fotoğraflarda, bazı betonarme taşıyıcı elemanlarda boşluklar ve açığa çıkan donatı demirleri görülüyor. Görüntüler, yapı kalitesine ilişkin soru işaretleri oluştururken, yetkili kurumların teknik inceleme yapması çağrısı yapıldı.
06.08.2026
17:39
Bingöl`de Alzheimer Hastalarına Akıllı Takip Desteği
Bingöl'de Alzheimer Hastalarına Akıllı Takip Desteği
Bingöl'de kaybolma riski taşıyan Alzheimer hastalarına yönelik başlatılan proje kapsamında ilk etapta 65 kişiye akıllı takip cihazı teslim edildi. Mobil uygulamayla anlık konum takibi yapılabilecek cihazların, olası kayıp vakalarında hastalara daha kısa sürede ulaşılmasını sağlaması hedefleniyor.
06.08.2026
17:28
Bingöl`de Zincirleme Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Bingöl'de Zincirleme Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Bingöl-Muş karayolunda üç aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 5 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerindeki ilk müdahalenin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
06.08.2026
17:04
Arıkan:
Arıkan: 'Konforlu Ulaşım, Güçlü Altyapı İçin Çalışıyoruz'
Kent genelinde devam eden asfalt çalışmalarını sahada inceleyen Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, 'Vatandaş yapılan çalışmayı değil, o çalışmanın hayatına kattığı konforu hatırlar' diyerek, ulaşım yatırımlarında kalıcı ve güvenli çözümleri öncelediklerini söyledi. Arıkan, bu sezon yaklaşık 40 bin ton asfalt serimi gerçekleştirileceğini belirtti.
06.08.2026
16:54
Sigaraya bir ZAM daha!
Sigaraya bir ZAM daha!
Sigara fiyatlarındaki artış sürüyor. Ağustos ayının ilk haftasında JTI grubuna yapılan zammın ardından bu kez PM grubu sigaralara 10 TL zam geldi. Güncellemeyle gruptaki en ucuz sigara 120 TL, en pahalı sigara ise 140 TL'ye yükseldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın