KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mart 2026 Çarşamba
°C

Erdoğan'a açık mektup

Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği, Çarşamba günü Bingöl mitinginde halka kitap edecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık mektup gönderdi. TRT bünyesinde Zazaca yayın yapan radyo ve televizyon kanalının açılması talep edilen mektupta, Bingöl ve Tunceli Üniversitelerince Zazaca ders kitapları hazırlanması ve çözüm sürecine Zazaların da içinde yer aldığı farklı kesimlerin dâhil edilmesi istendi.

Erdoğan`a açık mektup
01 HAZİRAN 2015 PAZARTESİ 03:18
3
6170
1
AA aa

 İŞTE O MEKTUP:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI

Sayın: Recep Tayyip ERDOĞAN

Yeni Türkiye atılımı ve toplumsal barış- uzlaşı projesi ülkemiz için ve ülkemizde yaşayan tüm halklara hayırlara vesile olması vesilesiyle; bu toplumsal uzlaşının ülkemiz için kaçınılmaz bir yaşamsal proje olduğu inancındayız. Avrupa'da geliştirilen ve birçok ülkeye bulaştırılan ırkçı- milliyetçi hastalığın yirminci yüzyılın başında sadece Avrupa'da on milyonlarca insanın yaşamına mal olduğu gibi neredeyse tüm Avrupa ülkelerini harabeye çevirdi. Aynı hastalığın, yüzyıldan fazla bir zamandır halkımıza ve ülkemize büyük acılar yaşattığı ve çok büyük kayıplara yol açtığı malumumuzdur. Hiçbir inanç ırkçılığı kabul etmez, ırkçılık Tanrı tanımazlıktır. Bir ayette “Onun varlığının ve kudretinin dillerinden biri de; gökleri ve yeri yaratması, lisanlarınızın (dillerinizin) ve renklerinizin farklı olmasıdır. Elbette bunu bilen ve anlayan kimseler için ibretler (hikmetler) vardır!” (Rum süresi 22) belirtilmektedir.

Allah'ın bizlere bahşettiği dillerimizi ve renklerimizin yaşaması için; kendi yaşamsal girdabımızda onları boğmak değil onların da dünyanın renkliliği içinde kendi renkleriyle ve ahenkleriyle var olmaları, Yaradan'ın doğal tabiatta sunmuş olduğu kardeşlik uyumunun güçlü ve yeni Türkiye için en uygunu olduğu kanısındayız. Buna ilişkin sizlerin başlatmış olduğu Yeni Türkiye'nin İnşası projesi ekseninde ülkemizdeki tüm dillerin kendilerini ifade etmelerinin demokratik açılım projesi açısından, çok yerinde bir adım olduğu, ülkemizin tarihine ve anlayışına yakışan bir uygulama olduğunu düşünmekteyiz.

Bunun paralelinde birçok dilde radyo televizyon yayının devlet tarafından yapılması da takdire şayandır ve Devletin kendi halkının değerlerine sahip çıktığının bir ifadesidir. Ancak, Ortadoğu'nun ve ülkemizin en eski ve köklü dillerinden biri olan ve ülkemizde şu an nerdeyse yedi sekiz (7-8 ) milyon kişilik bir kitle tarafından konuşulan, Zazaca diline yönelik bir radyo ve televizyon kanalının açılmaması tüm Zaza halkını derinden üzmektedir.

Bizler; Zaza dili, kültürü ve tarihinin gönüllüleri olarak; ülkemizin bir kültürel zenginliği olan Zazaca'nın geliştirilmesi, yaşatılması ve ülkemizin kültürel değerlerine sunulması için; kendi imkân ve olanaklarımız dâhilinde bir çaba içindeyiz. Dileğimiz, Yeni Türkiye atılımıyla ülkemizde bulunan tüm dil, kültür ve inançların anayasal güvence altına alınmasıdır. Bunun ülkemizdeki kardeşliğin inşası ve iç huzurun sağlanması için gerekli olduğu inancındayız.

Bu itibarla Sayın Cumhurbaşkanından isteklerimiz şunlardır;

1- TRT bünyesinde tamamen Zazaca yayın yapan bir Radyo ve Televizyon kanalının açılması,

2- Zazaca ders kitaplarının, Zazaca'nın daha yaygın konuşulduğu ve bu tarz bir yanlı bakışı olmayan Bingöl ve Tunceli Üniversiteleri tarafından hazırlanması,

3- Halen yürütülmekte olan açılım sureci kapsamında sürdürülen diyalog ve görüşmelerin, ülkemizde bulunan farklı kesimlerin ve Zazalarında içinde bulunduğu bir uzlaşı zeminin oluşturulması temennimizdir. Saygılarımızla.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
ahmet gül (@Misafir_18911)
01 Haziran 2015 Pazartesi 18:19
Derneği kutluyorum. mutlaka tv olmalı diye düşünüyorum. saygılar
03.03.2026
03:37
Genç şefler iftarda hünerlerini sergiledi
Genç şefler iftarda hünerlerini sergiledi
Bingöl Üniversitesi ve Maçka Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan iftar programı, Vali Dr. Cahit Çelik ve il protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi. Genç şef adaylarının Bingöl ve Karadeniz yemeklerinden oluşan menüsü, davetlilerden beğeni aldı.
03.03.2026
03:36
Bingöl`de ABD ve İsrail`in İran`a Yönelik Saldırılarına Protesto
Bingöl'de ABD ve İsrail'in İran'a Yönelik Saldırılarına Protesto
ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları, Bingöl Kent Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. Programda yapılan konuşmalarda saldırılar kınanırken, İslam dünyasına birlik ve ortak duruş çağrısı yapıldı.
03.03.2026
03:34
Yeni kanun teklifi: Bedelli askerliğe zam var
Yeni kanun teklifi: Bedelli askerliğe zam var
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 19 maddelik kanun teklifini açıklarken bedelli askerliğe yüzde 25,2 zam geleceğini belirtti. Kripto Varlıklara işlem vergisi geleceğini, şans ve bahis oyunlarındaki reklamların da gider sayılmayacağını kaydeden Güler, kıymetli taşlara da yüzde 20 vergi öngörüldüğünün altını çizdi. İşte teklifin detayları…
03.03.2026
03:33
Bingöl`de park halindeki araç alev topuna döndü
Bingöl'de park halindeki araç alev topuna döndü
Bingöl'de park halindeyken alev topuna dönen otomobil, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.
03.03.2026
03:32
Bilaloğlu`nda kaza! 2 yaralı
Bilaloğlu'nda kaza! 2 yaralı
Bingöl–Elâzığ karayolu Bilaloğlu (Mendo) Köyü mevkiinde kontrolden çıkan otomobilin karıştığı kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, Bingöl Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
03.03.2026
03:30
Umut Kervanı`ndan Genç`te Ramazan Seferberliği
Umut Kervanı'ndan Genç'te Ramazan Seferberliği
Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği Genç İlçe Temsilciliği, Ramazan ayında ihtiyaç sahibi ailelere gıda, et, nakdi yardım ve çeşitli desteklerde bulundu. Yapılan yardımların toplam tutarı on binlerce lirayı buldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın