KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Şubat 2026 Pazartesi
°C

Zaza federasyonu kuruluyor

Zaza Dernekleri başkanlarının toplantısından, federasyon kurulması kararı çıktı. Federasyon için yetkilendirilen Murat Bukan: “Dilimizi ve kültürümüzü korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulacak federasyonumuz şimdiden tüm Zaza halkına hayırlı olsun”

Zaza federasyonu kuruluyor
17 TEMMUZ 2017 PAZARTESİ 02:29
7
10074
0
AA aa

Son yıllarda başlayan ve 2017'de hızlanan Zazaların yoğun yaşadığı illerdeki dernekleşme faaliyetinde sona gelindi. Türkiye genelindeki Zaza derneklerine bir yenisi de hafta sonu Elazığ'da eklendi.

Elâzığ Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği'nin açılışının ardından toplantı yapan Zaza derneklerinin başkanları, bir süredir üzerinde durulan federasyon fikrinde ortak karara vardı ve bu kararı basın yoluyla kamuoyuna deklare etti.

FEDERASYON KARARI ALINDI

Toplantı sonrası ön beyanatta bulunan Elâzığ Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı Muharrem Alan; “Elâzığ Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği ilimize, ülkemize ve tüm Zaza halkına hayırlı olsun. Derneğimizin kuruluş amacı Zaza halkının dil, kütür ve tarihi anlamında insanımızı bilinçlendirmektir. Ayrıca federasyon için ilk adımın Elazığ'dan atılması bizi onure etmiştir. Federasyonumuzun kurulması için buraya gelen Türkiye genelindeki dernek başkanları ve yöneticileriyle 16 Temmuz 2017 günü  almış olduğumuz kararda Murat Bukran başkanımızı yetkilendirmiş bulunmaktayız. Tüm Zaza dernekleri adına herkese teşekkür ederim. Hayırlı olsun” dedi.

“SİYASİ VE İDEOLOJİK BİR AMACIMIZ YOKTUR, OLMAYACAKTIR!”

Federasyon için yetkilendirilen Başkan Murat Bukan, kurulması kararlaştırılan federasyonla ilgili bazı değerlendirmelerini paylaştı.

Açılışı yapılan Elâzığ Zaza-Der'in hayırlı olması temennisini paylaşan Bukan, federasyon fikrinin de bir süredir gündemde olduğunu, yapılan toplantıyla birlikte bunun karara bağlandığını ve birkaç gün içerisinde çalışmaların başlayacağını söyledi.

Federasyon kurulmasındaki amacın “Kaybolmaya yüz tutan Zazaca'nın yeniden hayat bulması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere doğru aktarılması, Anayasal güvence altına alınması, Milli Eğitim müfredatında lehçe tabirindin kaldırılıp bağımsız bir eğitim dili olarak hak ettiği yeri bulması, Zaza kültürünün korunması ve derneklerimizin tek çatı altında bütünleşmesi” sözleriyle özetleyen Bukan, şunları ifade etti;

“Bizim ne devletle, ne bir siyasi partiyle, ne de farklı bir oluşumla sorunumuz yoktur. Zazalar üzerinden oynanan birçok oyun var ve sürekli parçalamaya veya bir yerlere yamamaya dönük atımlar atılmakta. Zazalar Halkı kimsenin emir eri olmadığı gibi, Zazaca da bir dilin lehçesi değildir. Bağımsız bir halk ve dil için atılan bu adımlar kesinlikle bir siyasi yada ideolojik içeriğe de sahip değildir. Kim hangi partiye oy verirse versin, dünya görüşü ne olursa olsun, ayrımcılık ve nefrete dayalı bir tutum olmadığı, dilimize ve kültürümüze hizmet etme gayesi bulunduğu sürece bu yolda samimiyetle emek harcayacak herkesle yol yürüyeceğiz. Derdimiz dilimiz ve kültürümüzdür.”

“İFTİRALAR OLACAK ELBETTE”

“Yeni oluşum herkesçe kabul edilecek mi? Ya da etkisi neler olacak?” şeklindeki bir soruya “Dernekleşmeye gittiğimiz illerimizde bir sorun yok. Zaza halkımızın yoğun bir desteğini de görüyoruz. Ki, bu aşamalara gelmemiz Zaza halkımızın ilgi ve desteğiyle olmuştur” yanıtını veren Bukan, şöyle devam etti;

“Tabi ki, farklı ideoloji ve yapılanmaların ciddi müdahale ve iftiralarına da maruz kaldık, kalacağız da! Çünkü Zazaların sürekli bir boyunduruk içerisinde olmasını isteyen, Zazaları ve Zazaca'yı sürekli bir yerlere yamamaya çalışmak isteyen guruplar, her fırsatta yine Zaza halkının içinde fitne yarattılar, bundan sonra daha da yoğun çalışacaklar. Olmadık iftiraları işiteceğiz. Ama bilinsin ki, bizim abdestimizden şüphemiz yok. Zaza Halkımızın haklarının korunması, Zazaca dilimizin hak ettiği değeri bulması ve geliştirilip yaşatılması tek gayemiz olacaktır. Halkımız, dilimiz ve kültürümüz için elimizden gelen fedakârlığı yapacağız. Biz iftiralara ve ayak oyunlarına değil, hedefimize odaklanıp yolumuza bakacağız. Halkımızın birliği ve ilgisiyle Allah'ın izniyle güzellikleri hep birlikte yaşayacağız”

“FEDERASYON ÇATISI ALTINDA BÜTÜNLEŞİLECEK”

Türkiye genelindeki en az 10 Zaza derneğinin Federasyon çatısı altında bütünleşeceğini de dile getiren Bukan; “Bingöl Zaza-Der, İstanbul Beyoğlu Zaza-Der ve Almanya'daki Zaza derneği ile kurulması planlanan Zaza Halk Partisi'nin federasyonumuzla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Birkaç gün içerisinde federasyon çalışmalarımıza başlayacağız ve kısa sürede neticeye ulaşarak gelişmeleri tüm halkımızla paylaşacağız. Kararımızın bir kez daha hayırlara vesile olmasını diliyor, tüm halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.02.2026
17:39
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sigaraya bir zam daha geleceğini duyurdu.
02.02.2026
16:58
ÖNDER`den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER'den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Türk Kızılay iş birliğiyle 'İyilik Kanımızda Var' sloganıyla Türkiye genelinde kan bağışı kampanyası başlatırken, Bingöl'deki bağış etkinliğinin 03–04 Şubat 2026 tarihlerinde Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde yapılacağını duyurdu.
02.02.2026
15:08
Bingöl Belediyesi`nden
Bingöl Belediyesi'nden 'Karla Mücadele' Açıklaması
Bingöl Belediyesi, DEM Parti Belediye Meclis Gurubunun, 'Belediyenin karla mücadelede yetersiz kaldığı' iddialarına yanıt verdi. Çalışmaların kesintisiz sürdürüldüğünü ve tüm imkânların sahaya yansıtıldığının vurgulandığı açıklamada 'çatı ve saçakların bina sorumluluğunda olduğu' vurgulanırken, yapılan eleştirilerin çözüm üretmediği ve sahadaki emeği yok saydığı ifade edildi.
02.02.2026
14:43
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) için geri sayım devam ediyor. Sistemin 2026 yılında hayata geçirilmesi bekleniyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, çalışanlara maaş kesintileriyle ek emeklilik geliri oluşturuyor. İşte tüm detaylar...
02.02.2026
14:42
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Özgür-Der Bingöl Şubesi'nin düzenlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Halis Aydemir, modern dünyanın insanı hız, haz ve sürekli meşguliyetle kuşatarak kulluk bilincinden uzaklaştırdığını söyledi.
02.02.2026
01:51
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı yapan Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, çığ ve yağış nedeniyle oluşması muhtemel su baskını ve sel riskine karşı dikkatli olunmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın