KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Haziran 2026 Perşembe
°C

Zaza federasyonu kuruluyor

Zaza Dernekleri başkanlarının toplantısından, federasyon kurulması kararı çıktı. Federasyon için yetkilendirilen Murat Bukan: “Dilimizi ve kültürümüzü korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulacak federasyonumuz şimdiden tüm Zaza halkına hayırlı olsun”

Zaza federasyonu kuruluyor
17 TEMMUZ 2017 PAZARTESİ 02:29
7
10246
0
AA aa

Son yıllarda başlayan ve 2017'de hızlanan Zazaların yoğun yaşadığı illerdeki dernekleşme faaliyetinde sona gelindi. Türkiye genelindeki Zaza derneklerine bir yenisi de hafta sonu Elazığ'da eklendi.

Elâzığ Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği'nin açılışının ardından toplantı yapan Zaza derneklerinin başkanları, bir süredir üzerinde durulan federasyon fikrinde ortak karara vardı ve bu kararı basın yoluyla kamuoyuna deklare etti.

FEDERASYON KARARI ALINDI

Toplantı sonrası ön beyanatta bulunan Elâzığ Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı Muharrem Alan; “Elâzığ Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği ilimize, ülkemize ve tüm Zaza halkına hayırlı olsun. Derneğimizin kuruluş amacı Zaza halkının dil, kütür ve tarihi anlamında insanımızı bilinçlendirmektir. Ayrıca federasyon için ilk adımın Elazığ'dan atılması bizi onure etmiştir. Federasyonumuzun kurulması için buraya gelen Türkiye genelindeki dernek başkanları ve yöneticileriyle 16 Temmuz 2017 günü  almış olduğumuz kararda Murat Bukran başkanımızı yetkilendirmiş bulunmaktayız. Tüm Zaza dernekleri adına herkese teşekkür ederim. Hayırlı olsun” dedi.

“SİYASİ VE İDEOLOJİK BİR AMACIMIZ YOKTUR, OLMAYACAKTIR!”

Federasyon için yetkilendirilen Başkan Murat Bukan, kurulması kararlaştırılan federasyonla ilgili bazı değerlendirmelerini paylaştı.

Açılışı yapılan Elâzığ Zaza-Der'in hayırlı olması temennisini paylaşan Bukan, federasyon fikrinin de bir süredir gündemde olduğunu, yapılan toplantıyla birlikte bunun karara bağlandığını ve birkaç gün içerisinde çalışmaların başlayacağını söyledi.

Federasyon kurulmasındaki amacın “Kaybolmaya yüz tutan Zazaca'nın yeniden hayat bulması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere doğru aktarılması, Anayasal güvence altına alınması, Milli Eğitim müfredatında lehçe tabirindin kaldırılıp bağımsız bir eğitim dili olarak hak ettiği yeri bulması, Zaza kültürünün korunması ve derneklerimizin tek çatı altında bütünleşmesi” sözleriyle özetleyen Bukan, şunları ifade etti;

“Bizim ne devletle, ne bir siyasi partiyle, ne de farklı bir oluşumla sorunumuz yoktur. Zazalar üzerinden oynanan birçok oyun var ve sürekli parçalamaya veya bir yerlere yamamaya dönük atımlar atılmakta. Zazalar Halkı kimsenin emir eri olmadığı gibi, Zazaca da bir dilin lehçesi değildir. Bağımsız bir halk ve dil için atılan bu adımlar kesinlikle bir siyasi yada ideolojik içeriğe de sahip değildir. Kim hangi partiye oy verirse versin, dünya görüşü ne olursa olsun, ayrımcılık ve nefrete dayalı bir tutum olmadığı, dilimize ve kültürümüze hizmet etme gayesi bulunduğu sürece bu yolda samimiyetle emek harcayacak herkesle yol yürüyeceğiz. Derdimiz dilimiz ve kültürümüzdür.”

“İFTİRALAR OLACAK ELBETTE”

“Yeni oluşum herkesçe kabul edilecek mi? Ya da etkisi neler olacak?” şeklindeki bir soruya “Dernekleşmeye gittiğimiz illerimizde bir sorun yok. Zaza halkımızın yoğun bir desteğini de görüyoruz. Ki, bu aşamalara gelmemiz Zaza halkımızın ilgi ve desteğiyle olmuştur” yanıtını veren Bukan, şöyle devam etti;

“Tabi ki, farklı ideoloji ve yapılanmaların ciddi müdahale ve iftiralarına da maruz kaldık, kalacağız da! Çünkü Zazaların sürekli bir boyunduruk içerisinde olmasını isteyen, Zazaları ve Zazaca'yı sürekli bir yerlere yamamaya çalışmak isteyen guruplar, her fırsatta yine Zaza halkının içinde fitne yarattılar, bundan sonra daha da yoğun çalışacaklar. Olmadık iftiraları işiteceğiz. Ama bilinsin ki, bizim abdestimizden şüphemiz yok. Zaza Halkımızın haklarının korunması, Zazaca dilimizin hak ettiği değeri bulması ve geliştirilip yaşatılması tek gayemiz olacaktır. Halkımız, dilimiz ve kültürümüz için elimizden gelen fedakârlığı yapacağız. Biz iftiralara ve ayak oyunlarına değil, hedefimize odaklanıp yolumuza bakacağız. Halkımızın birliği ve ilgisiyle Allah'ın izniyle güzellikleri hep birlikte yaşayacağız”

“FEDERASYON ÇATISI ALTINDA BÜTÜNLEŞİLECEK”

Türkiye genelindeki en az 10 Zaza derneğinin Federasyon çatısı altında bütünleşeceğini de dile getiren Bukan; “Bingöl Zaza-Der, İstanbul Beyoğlu Zaza-Der ve Almanya'daki Zaza derneği ile kurulması planlanan Zaza Halk Partisi'nin federasyonumuzla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Birkaç gün içerisinde federasyon çalışmalarımıza başlayacağız ve kısa sürede neticeye ulaşarak gelişmeleri tüm halkımızla paylaşacağız. Kararımızın bir kez daha hayırlara vesile olmasını diliyor, tüm halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.06.2026
17:57
Bingöl`de toplu taşımaya zam! Son 2 Yılda Dördüncü Tarife Artışı
Bingöl'de toplu taşımaya zam! Son 2 Yılda Dördüncü Tarife Artışı
Temmuz 2024'ten bu yana dört kez zam alan şehir içi minibüs ücretleri yeniden artırıldı. Bugünden itibaren tam bilet 28 TL'ye, öğrenci bileti ise 21 TL'ye yükseldi.
11.06.2026
17:24
Zikte SÜRKAP: Hedefimiz sadece ailemize değil, toplumun geneline dokunmak
Zikte SÜRKAP: Hedefimiz sadece ailemize değil, toplumun geneline dokunmak
Zikte Sürdürülebilir Kalkınma Platformu (Zikte SÜRKAP) Başkanı Mehmet Atalay, aile bağlarını güçlendirmeyi amaçlarken eğitim, kültür, sanat ve sosyal projelerle toplumun tamamına katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi. Atalay, 'Soyut söylemlerle değil, somut adımlarla ilerlemek istiyoruz' dedi.
11.06.2026
13:14
Gölette kaybolan gencin cansız bedenine ulaşıldı
Gölette kaybolan gencin cansız bedenine ulaşıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde serinlemek için gölete giren 13 yaşındaki Metin Çağlayan'dan haber alınamayınca ailesi arkadaşlarına ulaştı. Korktukları için saatlerce sessiz kalan çocukların itirafı üzerine başlatılan arama çalışmalarında Metin'in cansız bedenine ulaşıldı.
10.06.2026
22:05
Hatısaru:
Hatısaru: 'Kamu, Kimsenin Arka Bahçesi Değildir'
Kamu kurumlarında görev yapan bazı personellerin siyasi bağlantılarını öne çıkararak ayrıcalıklı davranışlar sergilediği yönündeki iddialara sert çıkan Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru, kendilerini iktidar partisinin koruması altında görerek diğer çalışanlar üzerinde baskı kurmaya çalışan ve kurum içerisinde ayrıcalıklı bir konum sergileyen personellerle ilgili kurum amirlerine tarafsızlık çağrısı yaptı.
10.06.2026
21:31
12Bingölspor taraftarı tepkili!
12Bingölspor taraftarı tepkili! 'Yalnız bırakırsanız, yalnız kalırsınız!'
12 Bingölspor taraftarları, 2. Lig'e yükselen yeşil beyazlı takımın yalnız ve sahipsiz bırakılmasına tepki için yürüdü! Siyasetçilere, bürokratlara ve iş dünyasına seslenen taraftarlar, 'Bugün 12Bingölspor'u yalnız bırakırsanız yarın yalnız kalırsınız' mesajı verdi.
10.06.2026
20:21
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, çıraklık döneminde fiilen üretimde çalıştığını belirterek bu sürelerin emeklilik primine dahil edilmesini isteyen davacıyı haklı bulan yerel mahkeme kararını bozarak, çıraklık sözleşmelerinde esas amacın çalışma değil meslek öğretimi olduğuna hükmetti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın