KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2024 Pazar
°C

‘Başörtü Yasağı’ kalktı sıra ‘YÖK Yasağı’nda

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), üniversitede başörtüsüne özgürlük getiren Anayasa değişiklik tekliflerini 411 gibi rekor bir oyla kabul edip yasağı kaldırdı. Gözler bu kez meslek liselerine yönelik ‘katsayı uygulaması'nın kaldırılmasına çevrildi. İşte milletvekillerinin, memur ve eğitim sendikalarının yasaklara ilişkin değerlendirmesi…

 ‘Başörtü Yasağı’ kalktı sıra ‘YÖK Yasağı’nda
11 ŞUBAT 2008 PAZARTESİ 10:31
0
1722
0
AA aa
Üniversitede başörtüsüne özgürlük getiren Anayasa değişiklik teklifleri 411 oyla kabul edildi. Anayasa'nın 10. ve 42. maddesinde düzenleme yapan teklife 103 'hayır' oyu çıktı. Köşk'ün onayından sonra yürürlüğe girecek düzenlemeye göre kanunda açıkça yazılı olmayan bir sebep olmadıkça hiç kimse yükseköğrenim hakkından mahrum edilemeyecek.
Meclis'teki 548 vekilden 517'sinin katıldığı oylamada AK Parti ve MHP tam kadro hazır bulundu. En büyük fireyi CHP verdi. CHP'den 15, DTP'den ise 12 milletvekili oylamaya katılmadı. Rekor oyla kabul edilen değişiklikleri CHP, Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıklarken, Başbakan Tayyip Erdoğan, "Parlamento'da bir millî irade var. Ve millî irade nasıl tecelli ederse ona herkesin saygı duyması lazım.'' dedi.
Gözler Cumhurbaşkanı Gül'de
Anayasa değişikliği, onay için Çankaya Köşkü'ne sunulacak. Cumhurbaşkanı Gül, onaylarsa yasa yürürlüğe girecek. Bunun dışında Gül'ün önünde iki seçenek daha var. Gül, düzenlemeyi veto edip yeniden görüşülmesi için Meclis'e gönderebilir. Ya da referanduma sunabilir. Ancak Gül, referandum seçeneğine sıcak bakmadığının sinyallerini vermişti. Gül'ün başörtüsüne özgürlük getiren düzenlemeyi geri göndermesi ihtimalinin de düşük olduğu belirtiliyor.
‘Katsayı Uygulaması Kalkacak Mı?'
Meslek lisesi öğrencilerinin yakındığı ''katsayı'' uygulaması, tek sınav sisteminin sistemine geçilen 1999'da başladı. Bu dönemde, öğrenciler üniversiteye girişte lisede okudukları alanla ilgili bir bölümü tercih ederlerse ortaöğretim başarı puanları 0,5 ile eğer alanı dışında bir bölümü tercih ederse 0,2 ile çarpılıyordu. Ayrıca, meslek lisesi öğrencilerine kendi alanlarındaki öğretmenlik programlarına yerleştirilirken ayrıca 0.15 katsayısıyla çarpılan ek puan veriliyordu.  Ancak bu uygulama da 2002 yılında değiştirildi. Halen uygulamadaki bu sisteme göre bir öğrenci lisede okuduğu alanla ilgili bir yükseköğretim programını tercih ederse ortaöğretim başarı puanı 0,8 ile okuduğu alan dışındaki bir programı tercih ederse 0,3 ile çarpılıyor. Ek puan hesaplamasında kullanılan 0.15 katsayısı yerine de 0.24 katsayısı uygulanıyor.
TBMM'nin rekor oyla ‘üniversitelerde başörtü yasağı'nı kaldırmasının ardından meslek liselerine yönelik ‘katsayı uygulamasını' da yakın bir tarihte kaldırması bekleniyor. ÖSS Kılavuzu'nun, YÖK Genel Kurulu'nun 14 Şubat Perşembe günü yapılacak toplantısında ele alınacağını belirtildi.
Milletvekillerinin değerlendirmeleri:
‘Başörtü Yasağı'nın kaldırılmasıyla ilgili görüşleri alınan AK Parti Bingöl Milletvekilleri Cevdet Yılmaz, Yusuf Coşkun ve Kazım Ataoğlu, yapılan oylamaya katıldıklarını hatırlatarak, oylama sonucunda anayasada olmayan bir yasağın ortadan kaldırıldığını belirttiler.
Uzun süredir ülke gündemini meşgul eden bu yasağın kalkmasıyla birlikte, üniversite kapılarında bekleyen başörtülü kızların artık rahatça eğitim görebileceklerini kaydeden milletvekilleri, yasağın Meclis tarafından kaldırıldığını ve Anayasa güvencesi altına alındığını vurguladılar.
Katsayı uygulamasıyla ilgili olarak çalışmaların ilgili birimler tarafından yapılan çalışmalar kapsamında yürütüldüğünü aktaran milletvekilleri, bu birimlerin görüşlerinin ortaya koyulmasıyla gerekli girişimlerin başlatılacağını kaydettiler.
Sendikaların değerlendirmesi:
Daha önce konuyla ilgili görüşlerini aktardıklarını ifade eden Eğitim Bir-Sen Toplu Görüşmelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı: Çok çok önceden alınması gereken bir karardı. 1998'den beri fiili olarak başlatılan yasağın kaldırılması bizleri sevindirmiştir. Bunda da emeği geçen siyasilere teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanı'nın da bir an önce onaylamasını sabırsızlıkla bekliyoruz”
Yasağın sadece üniversitelerle sınırlı tutulmasını da bir eksiklik olarak gördüklerinin altını çizen Çakırcı, hizmet alan ve hizmet verenlerin de bu yasağın dışında tutularak yasağın köklü çözümle ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Meslek liselerine yönelik ‘Katsayı Uygulaması2nı adaletsizlik olarak nitelendiren Çakırcı, bu uygulamaya da en kısa sürede son verilmesi gerektiğini söyledi. Avrupa ülkelerinde yüzde 75 olan mesleki eğitim oranının Türkiye'de yüzde 35'lerle ifade edildiğine dikkat çeken Çakırcı, bu açığın kapatılması ve katsayı adaletsizliğinin kaldırılarak meslek liselerinin önünün açılması gerektiğini dile getirdi.
Katsayı uygulaması yüzünden iş dünyasında ciddi bir sıkıntı yaşandığına işaret eden Çakırcı, sanayi esnafının kalifiye eleman bulamamasının, bunun açık bir örneği olduğunu ifade etti.
Çakırcı, başörtü yasağının tümden serbest olması ve kat sayı adaletsizliğin kaldırılması konusunda gerekli çalışmalarında biran önce başlatılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
‘Tüm inançlara saygı ve her türlü düşünceye özgürlük' istediklerini aktaran Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Abdurrahman Ensari, şiddet içermedikçe her türlü düşüncenin özgürce ifade edilmesinden yana olduklarını vurguladı.
‘Başörtüsü, kim hangi gerekçeyle takarsa taksın en temel insan hakkıdır. Bu konunun tartışılması bile saçmalıktır' diyen Ensari: “Laikliğin beşiği olan Fransa'da bile üniversitelerde başörtüsü serbesttir. Dünyada Türkiye'den başka başörtüsünün yasak olduğu başka bir ülke yoktur” dedi.
Meslek liselerine yönelik ‘katsayı uygulamasını' adaletsizlik olarak nitelendiren ve bu uygulamanın sadece İmam-Hatip Lisesi mezunlarının önünü kesmek için uygulanmaya başlandığına dikkat çeken Ensari, diğer meslek liselerinin de bu uygulamaya kurban edildiğini söyledi.
Ensari: “Bu zulmün bir an önce bitirilmesi ve meslek liselerinin diğer lise mezunları ile eşit şartlarda üniversiteye girebilme imkânı sağlanmalıdır” diye konuştu.
Başörtü yasağının kaldırılmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Eğitim-Sen Bingöl Şube Başkanı Tarkan Demirkuş ise, özgürlüğün sadece ‘başörtü ile sınırlı tutulmaması' gerektiğini savundu.
Kürt sorunu, 301, düşünce ve ifade özgürlüklerinin de çözüme kavuşturulmasından yana olduklarını aktaran Demirkuş, ‘başörtü yasağının kaldırılması'na destek veren siyasi partilerin ve özellikle AK Parti iktidarının, diğer özgürlüklerin de sağlanması konusunda gerekli adımları atmasını beklediklerini kaydetti.
“Meslek liselerine yönelik ‘katsayı uygulaması' kaldırılmalı mı?” sorusuna “Elbette kaldırılmalıdır” yanıtını veren Demirkuş, uygulamanın sadece İmam-Hatip Liseleri olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu söyledi ve ekledi: “Katsayı uygulamasını sadece imam hatip lisesi olarak tartışırsak eğitimin amacının dışına çıkarız. Genel olarak mesleki eğitimin önemsenmesi görüşündeyiz. Mesleki eğitimde Avrupa'nın çok gerisindeyiz. Bu nedenle mesleki eğitime gerekli önem verilmeli, meslek liselerinin yükseköğrenim yolundaki engelleri kaldırılmalı. Sadece katsayı uygulamasıyla değil, gerekli fiziki ve içyapı sorunları da giderilerek modern bir yapıya kavuşturarak yükseliş sağlanmalı. Çünkü iş dünyasının ara elaman ihtiyacı meslek lisesi mezunlarıyla karşılanmaktadır”
 







BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın