KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

‘GÜVENLİ PEYNİR YAPIMI PROJESİ’ BAŞLADI

Bingöl Üniversitesi ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Güvenli Taze Peynir Yapımı Projesi' başladı.

 ‘GÜVENLİ PEYNİR YAPIMI PROJESİ’ BAŞLADI
06 TEMMUZ 2017 PERŞEMBE 00:13
0
2365
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen "Güvenli Taze Peynir Yapımı Projesi" başladı.

Yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, eğitimciliğini de Yurt'un yanı sıra Yrd. Doç. Dr. Nurullah Demir, Yrd. Doç. Dr. Halil Şimşek ve Gıda Mühendisi Sümeyra Kılıçlar'ın yaptığı proje ilk olarak merkeze bağlı Kırkağıl (Emtağ) köyünde başladı.

Proje hakkında bilgi veren Yurt, "Bilindiği üzere, halk dilinde peynir hastalığı olarak da bilinen brusella, dünyada yaygın bir hastalık olup, sığır, keçi ve koyunlarda gözükmekte ve insanlara geçmektedir. Özellikle çiğ süt ve çiğ sütten yapılmış taze peynirler en yaygın bulaşma şeklidir. Bu proje ile güvenli ve kaliteli beyaz peynir yapım eğitimi ve uygulamasını göstererek, taze peynirde oluşabilecek brusella hastalığının önüne geçilmesi, ısıtılmış sütten peynir yapımında randıman düşmesinin değil randıman artırılması, kaliteli ve güvenli beyaz peynir elde edilip taze peynirin güvenli tüketilmesinin sağlanması ve üniversite-İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü-çiftçi kaynaşmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca çiftçilerimizde oluşan 'Kaynamış sütten iyi peynir elde edilmez.' algısının giderilmesi hedeflenmektedir." dedi.

Proje kapsamında Kırkağıl köyünde 5 aileye termometre ve belli miktar kalsiyum klorür tuzu hibe edilerek, uygulamalı olarak beyaz peynir yapımında nelere dikkat edileceği ve nasıl yapılacağının anlatıldığını ifade eden Yurt, "Proje kapsamında, gidilecek her köyden elde edilecek peynirlerin taze olarak tüketilmesindeki riskin kaldırılacağı ve peynir veriminden de artış sağlanacağı beklenilmektedir. Proje, belirlenen diğer köylerde de uygulamalı olarak devam edecektir." şeklinde konuştu.

Köylülerden Siraç Bulukgiray ise projenin ilk olarak kendi köylerinde uygulamaya geçmesinden memnun kaldığını belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.08.2026
03:03
Genç`te araç uçuruma yuvarlandı: 4 ölü, 5 yaralı
Genç'te araç uçuruma yuvarlandı: 4 ölü, 5 yaralı
Bingöl'ün Genç ilçesinde hafif ticari aracın yaklaşık 600 metrelik uçuruma yuvarlandığı kazada 4 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi ağır yaralandı. Hayatını kaybedenlerden ikisinin çocuk yaşta olduğu öğrenildi.
28.08.2026
03:00
Bingöl STK`ları tek çatı için harekete geçti
Bingöl STK'ları tek çatı için harekete geçti
İstanbul'da faaliyet gösteren yaklaşık 15 Bingöl STK'sının temsilcileri Genç'te bir araya geldi. Eylül sonunda yapılması planlanan geniş katılımlı toplantıda, federasyonların tek çatı altında birleştirilmesi masaya yatırılacak. Uzlaşı sağlanamaması halinde ise ortak hareketi sağlayacak alternatif bir yapılanma modeli değerlendirilecek.
28.08.2026
02:59
Bingöl`ün asfalt kapasitesi 4 katın üzerine çıkıyor
Bingöl'ün asfalt kapasitesi 4 katın üzerine çıkıyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yeni Asfalt Plenti'nin açılışında yaptığı açıklamada, saatte 260 ton üretim kapasitesine sahip tesisle Bingöl'ün yol hizmetlerinde önemli bir kapasite artışı sağlanacağını söyledi. Yılmaz, 'Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge' vizyonunun da yatırım ikliminin önündeki engelleri kaldıracağını belirtti.
28.08.2026
02:58
Yılmaz:
Yılmaz: 'Bingöl'e 222 yeni derslik kazandıracağız'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl genelinde eğitim yatırımlarının sürdüğünü belirterek, devam eden 18 yatırımın 16'sının okul olduğunu açıkladı. Yılmaz, tamamlanacak okullarla kente 222 yeni derslik kazandırılacağını söyledi.
28.08.2026
02:51
Borçlu esnafa kredi yolu açıldı
Borçlu esnafa kredi yolu açıldı
Yeni düzenlemeyle vergi ve SGK prim borcu bulunan esnaf da belirli şartlarla Hazine destekli kredi kullanabilecek. Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Zülküf Alpay, düzenlemeyi 'esnafımızın finansmana erişiminin önündeki önemli bir engelin kaldırılması' olarak değerlendirdi.
28.08.2026
02:49
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi`nde revizyon hazırlığı: Bakanlar Meclis`ten seçilebilir
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde revizyon hazırlığı: Bakanlar Meclis'ten seçilebilir
AK Parti içinde hazırlanan bir raporda, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin tamamen değiştirilmeden yeniden düzenlenmesine yönelik dikkat çeken öneriler gündeme geldi. Taslakta bakanların milletvekilleri arasından seçilmesi, bazı yürütme yetkilerinin Bakanlar Kurulu'na aktarılması ve bakan yardımcılığı makamının yerine müsteşarlık sisteminin getirilmesi öneriliyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın