KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Ağustos 2026 Cuma
°C

1 Ocak'ta zorunlu oluyor!

Binalarına enerji kimlik belgesi almak isteyenler, yetkisiz kişilerce kandırılıyor. Bazı kötü niyetliler de belge alamayacak durumdaki binaya B sınıfı belge sözü verip yüksek bedeller talep ediyor...

1 Ocak`ta zorunlu oluyor!
19 ARALIK 2019 PERŞEMBE 12:26
0
1563
0
AA aa

Meskenlerde enerji kimlik belgesi mecburiyeti, 1 Ocak 2020 itibarıyla başlıyor. Bu tarihten sonra enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım-satım işlemi yapılamayacak. Bu mecburiyet sebebiyle son dönemde binalarına enerji kimlik belgesi almak isteyenler, yetkili kurumlarda yığılmalara sebep oldu. Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER), bu aşamada vatandaşları sahte kimlik belgesi vererek vatandaşı kandıranlara karşı uyardı. VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Emre Alkin “VERİMDER olarak yaptığımız araştırmalarda düşük sınıf enerji kimlik belgesi alması gereken binaların yüksek sınıf enerji kimlik belgesi aldığına rastladık. Aslında D sınıfına sahip olması gereken bir birayı B sınıfı gibi gösterebiliyorlar. Bu konuda sahteciliğe dikkat edilmeli” dedi. Kısaca EKB olarak ifade edilen enerji kimlik belgesi, enerji israfının önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtacının belirlenip tüketimin sınıflandırılması amacını taşıyor. Sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri, ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor. Binaya sınıfı dışında kimlik belgesi verilmesi, yapılacak bir kontrolde yüksek cezalarla karşılaşılmasına sebep olabiliyor.

ENERJİ KİMLİĞİNDE HANGİ SINIFLAR VAR?
Enerji Kimlik Belgesi (EKB), 50 metrekarenin üzerindeki tüm eski ve yeni binaların alması gereken bir belge. binanın her türlü enerjisi için kullanımların çevre dostu olup olmadığının tespiti için önemli. Peki hangi sınıf, neyi ifade ediyor? Belgelendirmede, A sınıfı, her yerde olduğu gibi en iyiyi ifade ediyor. Yenilenebilir enerji kullanan, çevre dostu binalara A sınıfı belge veriliyor. B sınıfı, standartların üzerinde dereceli binalara verilirken C en iyilerin altı kabul ediliyor. D, ortalamanın üzerinde, E ortalama, F de düşük verimlilik demek. G ise belge alamıyor.

ON YIL GEÇERLİ
Enerji Kimlik Belgesi, binanın bir anlamda enerji röntgenini çekecek. 2011 öncesi binalar için 1 Ocak 2020'ye kadar, 2011'den sonra yapılanlar içinse iskan aşamasında düzenlenir. Belgeyi almak için mimari proje ve yapı ruhsatı (belediyeden alınabilir), ısı yalıtım formu, talep bilgi formu gerekli. EKB, 10 yıl boyunca geçerli olacak. Mantolama, yüksek sınıflı belge almak için şart ancak olmayanlara da düşük de olsa belge veriliyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.08.2026
18:03
Yeni Okul İnşaatından ürküten görüntü!
Yeni Okul İnşaatından ürküten görüntü!
Genç ilçesinde yapımı süren 16 Derslikli İnönü Ortaokulu inşaatından gönderilen fotoğraflarda, bazı betonarme taşıyıcı elemanlarda boşluklar ve açığa çıkan donatı demirleri görülüyor. Görüntüler, yapı kalitesine ilişkin soru işaretleri oluştururken, yetkili kurumların teknik inceleme yapması çağrısı yapıldı.
06.08.2026
17:39
Bingöl`de Alzheimer Hastalarına Akıllı Takip Desteği
Bingöl'de Alzheimer Hastalarına Akıllı Takip Desteği
Bingöl'de kaybolma riski taşıyan Alzheimer hastalarına yönelik başlatılan proje kapsamında ilk etapta 65 kişiye akıllı takip cihazı teslim edildi. Mobil uygulamayla anlık konum takibi yapılabilecek cihazların, olası kayıp vakalarında hastalara daha kısa sürede ulaşılmasını sağlaması hedefleniyor.
06.08.2026
17:28
Bingöl`de Zincirleme Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Bingöl'de Zincirleme Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Bingöl-Muş karayolunda üç aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 5 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerindeki ilk müdahalenin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
06.08.2026
17:04
Arıkan:
Arıkan: 'Konforlu Ulaşım, Güçlü Altyapı İçin Çalışıyoruz'
Kent genelinde devam eden asfalt çalışmalarını sahada inceleyen Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, 'Vatandaş yapılan çalışmayı değil, o çalışmanın hayatına kattığı konforu hatırlar' diyerek, ulaşım yatırımlarında kalıcı ve güvenli çözümleri öncelediklerini söyledi. Arıkan, bu sezon yaklaşık 40 bin ton asfalt serimi gerçekleştirileceğini belirtti.
06.08.2026
16:54
Sigaraya bir ZAM daha!
Sigaraya bir ZAM daha!
Sigara fiyatlarındaki artış sürüyor. Ağustos ayının ilk haftasında JTI grubuna yapılan zammın ardından bu kez PM grubu sigaralara 10 TL zam geldi. Güncellemeyle gruptaki en ucuz sigara 120 TL, en pahalı sigara ise 140 TL'ye yükseldi.
06.08.2026
15:42
Bingöl`de Otomobil Takla Attı: 4 Yaralı
Bingöl'de Otomobil Takla Attı: 4 Yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde kontrolden çıkarak tarlaya savrulan otomobilde bulunan 4 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerindeki ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın