KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Mayıs 2026 Çarşamba
°C

1 ocak'tan itibaren cezası 500 lira

Bugüne kadar belgesiz işçi çalıştıranlar sadece uyarılıyordu. Bu durum 1 Ocak'tan itibaren değişiyor. 48 tehlikeli ve çok tehlikeli meslekte belgesiz işçi başına 500 lira ceza kesilecek.

1 ocak`tan itibaren cezası 500 lira
15 KASIM 2016 SALI 23:45
0
1858
0
AA aa

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, tehlikeli ve çok tehlikeli kabul edilen işlerde sertifikasız işçi çalıştırma zorunluğuna uymayanlara yeni yılla birlikte ceza keseceklerini söyledi. Ceylan "Bugüne kadar ceza kesilmedi, uyarıldı. Ama artık ceza da verilecek" dedi.

Geçtiğimiz dönemde yapılan çalışmalarla 17'si inşaat sektöründe olmak üzere toplam 48 tehlikeli ve çok tehlikeli mesleğe yönelik olarak belge alma zorunluluğu getirilmişti. Bunlardan 17'sinin inşaat sektörüne dönük olduğunu belirten Ceylan, "Bunun dışında otomotiv, enerji, metal sektörlerinin bir bölümünde de belge zorunluluğu var. 26 Mayıs 2016 tarihinde yürürlüğe giren bu standartlara göre, belgesi olmayan çalışan tespit edilmesi halinde işverene ceza kesilmesi gerekiyor. 2016 yılında bu düzenlemenin ertelenmesi tartışıldı, ancak erteleme yapılmadı. Bunun yerine 2016 bir nevi geçiş dönemi, yeni süreci anlatma dönemi olarak benimsendi" dedi.

1 OCAK'TA DEĞİŞECEK

Bugüne kadar denetimlerde sertifikasız işçi çalıştırdığı tepit edilen firmalara ceza verilmediğini belirten Ceylan, "1 Ocak'tan sonra ise mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalışanlar için cezai yaptırım uygulanacak" bilgisini verdi. Ceylan, cezanın belgesi olmayan çalışan başına 500 TL olacağını belirtirken; "Teftişler iş müfettişlerince yapılacak. Cezaların kanuna göre tebliğden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekecek. Tekrar aynı durum tespit edilirse, tekrar ceza verilecek" dedi.

Mesleki yeterlilik kurumu olarak 115 tehlikeli ve çok tehlikeli mesleğe de standart getireceklerini belirten Ceylan, şunları söyledi: "Bu standartlar da zorunlu olacak. Bu iş kollarında -istenmez ama- bir kaza olması ve belgesiz işçi çalıştırması olduğunun belirlenmesi durumunda, artan cezai sorumluluklar söz konusu olacak. Taksirle ölüme sebebiyet suçlaması gündeme gelebilecek."

Belge zorunluluğu gelen bazı işler şöyle: "Ahşap Kalıpçı, ısı yalıtımcısı, alçı levha uygulayıcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, alçı sıva uygulayıcısı, inşaat boyacısı, alüminyum kaynakçısı, iskele kurulum elemanı, otomotiv mekanikçisi, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, otomotiv montajcısı, duvarcı, sıvacı, yangın yalıtımcısı."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.05.2026
17:51
Bingöl`de süt üreticisine destek
Bingöl'de süt üreticisine destek
Bingöl'de DAP Kalkınma İdaresi desteğiyle yürütülen proje kapsamında 40 süt soğutma tankı üreticilere teslim edildi, sürü yönetimi kursunu tamamlayan 62 kursiyere sertifika verildi.
06.05.2026
17:50
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde öğrencilere haftanın 7 günü ücretsiz hizmet verecek Murat Etüt Merkezi düzenlenen törende dualarla açıldı. Merkezde ders desteğinden deneme sınavlarına kadar geniş kapsamlı imkanlar sunulacak.
06.05.2026
17:49
Genç`e kütüphane ve etüt merkezi
Genç'e kütüphane ve etüt merkezi
Bingöl'ün Genç ilçesinde Belediye Başkanı Kemal Tartar'ın seçim vaatleri arasında yer alan etüt merkezi ve halk kütüphanesi projesi ihale aşamasına geldi. 400 kişi kapasiteli merkezin 2026-2027 eğitim öğretim yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.
06.05.2026
17:48
Bingöl`de 229 personel kayıp öğretmen için sahada
Bingöl'de 229 personel kayıp öğretmen için sahada
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 1 Mayıs'ta evden çıktıktan sonra kaybolan emekli öğretmen Kutbattin Keskin'i bulmak için 3 ilden gelen ekiplerin de katılımıyla 229 personelle arama çalışması yürütülüyor.
05.05.2026
14:54
Başkan Arıkan
Başkan Arıkan 'Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek duyurdu!
Seçim döneminde 'Vizyon Proje' olarak duyurduğu 'askeri alanın tahsisi' konusunda 'İmzaları attık, Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek müjdeyi veren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, 350 dönümlük askeri alanın devir protokolünün imzalandığını duyurdu. Arıkan, yakın zamanda ihaleye çıkacak önemli projelerle ilgili de mesajlar verdi.
05.05.2026
14:42
Resmi Gazete`de yayımlandı! Araç bilgilerine erişim artık ücretli
Resmi Gazete'de yayımlandı! Araç bilgilerine erişim artık ücretli
Araç sahiplerini ilgilendiren yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Noterlik Kanunu Yönetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, araç sorgulamalarında ücret ödenecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın