KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Haziran 2026 Salı
°C

1 ocak'tan itibaren cezası 500 lira

Bugüne kadar belgesiz işçi çalıştıranlar sadece uyarılıyordu. Bu durum 1 Ocak'tan itibaren değişiyor. 48 tehlikeli ve çok tehlikeli meslekte belgesiz işçi başına 500 lira ceza kesilecek.

1 ocak`tan itibaren cezası 500 lira
15 KASIM 2016 SALI 23:45
0
1897
0
AA aa

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, tehlikeli ve çok tehlikeli kabul edilen işlerde sertifikasız işçi çalıştırma zorunluğuna uymayanlara yeni yılla birlikte ceza keseceklerini söyledi. Ceylan "Bugüne kadar ceza kesilmedi, uyarıldı. Ama artık ceza da verilecek" dedi.

Geçtiğimiz dönemde yapılan çalışmalarla 17'si inşaat sektöründe olmak üzere toplam 48 tehlikeli ve çok tehlikeli mesleğe yönelik olarak belge alma zorunluluğu getirilmişti. Bunlardan 17'sinin inşaat sektörüne dönük olduğunu belirten Ceylan, "Bunun dışında otomotiv, enerji, metal sektörlerinin bir bölümünde de belge zorunluluğu var. 26 Mayıs 2016 tarihinde yürürlüğe giren bu standartlara göre, belgesi olmayan çalışan tespit edilmesi halinde işverene ceza kesilmesi gerekiyor. 2016 yılında bu düzenlemenin ertelenmesi tartışıldı, ancak erteleme yapılmadı. Bunun yerine 2016 bir nevi geçiş dönemi, yeni süreci anlatma dönemi olarak benimsendi" dedi.

1 OCAK'TA DEĞİŞECEK

Bugüne kadar denetimlerde sertifikasız işçi çalıştırdığı tepit edilen firmalara ceza verilmediğini belirten Ceylan, "1 Ocak'tan sonra ise mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalışanlar için cezai yaptırım uygulanacak" bilgisini verdi. Ceylan, cezanın belgesi olmayan çalışan başına 500 TL olacağını belirtirken; "Teftişler iş müfettişlerince yapılacak. Cezaların kanuna göre tebliğden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekecek. Tekrar aynı durum tespit edilirse, tekrar ceza verilecek" dedi.

Mesleki yeterlilik kurumu olarak 115 tehlikeli ve çok tehlikeli mesleğe de standart getireceklerini belirten Ceylan, şunları söyledi: "Bu standartlar da zorunlu olacak. Bu iş kollarında -istenmez ama- bir kaza olması ve belgesiz işçi çalıştırması olduğunun belirlenmesi durumunda, artan cezai sorumluluklar söz konusu olacak. Taksirle ölüme sebebiyet suçlaması gündeme gelebilecek."

Belge zorunluluğu gelen bazı işler şöyle: "Ahşap Kalıpçı, ısı yalıtımcısı, alçı levha uygulayıcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, alçı sıva uygulayıcısı, inşaat boyacısı, alüminyum kaynakçısı, iskele kurulum elemanı, otomotiv mekanikçisi, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, otomotiv montajcısı, duvarcı, sıvacı, yangın yalıtımcısı."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.06.2026
00:09
Berdibek`in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu:
Berdibek'in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu: 'Artık yokum'
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in, 12Bingölspor'un eski Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan'ı yeniden göreve dönmesi için ziyaret etmesi, spor camiasında umut oluşturdu. Ancak Bingöl Online'a konuşan Özturan, dönüş ihtimalini kesin ifadelerle reddetti.
30.06.2026
00:08
Bingöl`de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl'de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl Fotoğraf ve Sinema Derneği Başkanı Kenan Nihat Elçi, halk arasında 'Çukurbaşlı kara yılanı' olarak bilinen iki erkek yılanın dişi için verdiği mücadeleyi görüntüledi. Elçi, mücadele sırasında her iki yılanın da boyun kısmında yaralanmalar oluştuğuna dikkat çekti ve vatandaşları uyardı!
30.06.2026
00:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerinin düzenlediği operasyonda 54 gramdan fazla esrar ile 9 kök kenevir ele geçirildi. Gözaltına alınan 2 şüpheliden biri tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
30.06.2026
00:06
Bingöl`ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi`nde temsil etti
Bingöl'ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi'nde temsil etti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne kentinde düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, zirvede edinilen bilgi ve deneyimleri Bingöl'deki emlak sektörü temsilcileriyle paylaşacaklarını belirterek, sektörün daha güçlü ve kurumsal bir yapıya kavuşması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
30.06.2026
00:05
Genç`te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç'te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç Belediyesi'nin ilçeye kazandıracağı Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi Projesi'nde yapım çalışmaları başladı. Yaklaşık 400 öğrenci kapasiteli merkezin, 2026-2027 eğitim öğretim dönemine yetiştirilmesi hedefleniyor.
30.06.2026
00:04
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Zorunlu trafik sigortasında hasar, onarım ve tazminat süreçlerini baştan sona değiştirecek yeni düzenleme 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Araç değer kaybı başvuruları otomatik yapılacak, orijinal parça kullanımına yeni kurallar getirilecek, ağır hasarlı araçlar ve kaza yerini terk eden sürücüler için daha sıkı uygulamalar devreye alınacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın