KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2026 Pazar
°C

1,5 milyon öğrenciyi ilgilendiren itiraz

27 Mart'ta yapılması planlanan yaz saati uygulaması, aynı gün yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrencileri olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle tepkilere neden oldu.

1,5 milyon öğrenciyi ilgilendiren itiraz
18 ŞUBAT 2011 CUMA 08:29
0
2356
0
AA aa

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasına geçilmesi için hazırladığı kararname taslağını, Bakanlar Kurulu'na sundu. Buna göre, saatlerin 27 Mart 2011 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınması, 30 Ekim 2011 tarihinde de 04.00'den itibaren bir saat geri alınması planlanıyor.

Yaz saati uygulamasının başlayacağı 27 Mart tarihi, YGS sınavına denk gelmesi nedeniyle bazı kesimlerin itirazına neden oldu.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saatlerin ileri alınması uygulamasının YGS ile aynı tarihte olmasının çok ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Yaz saati uygulaması kesinleşmeden önce YGS ile aynı tarihte yapılmasının bir kez daha değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Gülan, şunları söyledi: ''Saatlerin 27 Mart'ta ileri alınmasına kesinlikle karşıyız. Çünkü, saatlerin alındığı gecenin sabahında 1,5 milyona yakın öğrenci, hayatlarının belki de en önemli sınavına girecek. Tüm öğrenciler tek tek aranıp saat değişikliği konusunda uyarılsa bile mutlaka sorunlar yaşanacak. Saatlerin ileri alınması bir tek öğrencinin bile başarısını etkilerse, bunun vebalini kim ödeyecek. Öğrencilerin uyku saatleri, kahvaltı saatleri olumsuz etkilenecek. Saatler değiştiği zaman insan vücudu neredeyse 1 hafta kendisini yeni duruma göre ayarlayamıyor. Saat değişikliğinin sınav ile aynı güne denk gelmesi nedeniyle bir tek sorun yaşansa bile felaket olur. Öğrencilerin hayatıyla kumar oynanmaz. Hiçbir sorun çıkmasa sadece öğrencilerin yaşayacağı stres bile olumsuzlukları beraberinde getirecektir.''

Uluslararası alanda saat değişikliği yapılması durumunda ülke içinde saatlerin ileri alınmasının aynı gün saat 15.00'ten sonra yapılması önerisinde bulunan Gülan, ''Teknik olarak mümkünse uluslararası alanda entegrasyon sağlansın, ama saat değişikliğinin ülke içinde uygulanması 27 Mart pazar günü saat 15.00'ten sonra yapılsın. Ya saatlerin ileri alınması sınav sonuna ertelensin, ya da ÖSYM sınav tarihini değiştirsin'' dedi.

Uykululuk hali başarıyı olumsuz etkiler
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Psikiyatri Uzmanı Dr. Suat Sabri Aslan da, saatlerin geri veya ileri alınmasının, ergenlik dönemindeki gençler için hayatlarının en önemli sınavına girme hazırlığındayken stres oluşturacağını kaydetti.

Stresin sınav başarısını olumsuz etkileyeceğini dile getiren Aslan, saat değişikliğinin ayrıca insanın biyolojik ritmi açısından da sorunlara neden olabileceğini ifade etti.

Aslında saattin sembolik olduğunu, insanların biyolojik ritimlerinin önemli olduğunu anlatan Aslan, şu bilgileri verdi: ''Saatlerin ileri veya geri alınması, insanların biyolojik ritmini etkiler. Her zamankinden erken veya geç uyanan, işlerini her zamankinden erken veya geç yapmaları uykululuk haline neden olur. Bu durum, biyolojik ritmin değişmesine neden olur. Biyolojik ritmin değişmesi, öğrencilerin reaksiyon gösterme hızlı karar verme, problem çözme ve heyecan gibi yetilerini olumsuz etkiler. Üniversite adayı gençlerin, belki de hayatlarındaki en önemli sınav öncesi bu tür sorunlar yaşamaları başarıyı azaltır. Saat değişiklikleri yapılırken bunların mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir.''

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2026
22:47
DEVA Partili Baraç, vekilleri işaret eti:
DEVA Partili Baraç, vekilleri işaret eti: 'Belediye başkanına baskı uygulanıyor'
Milletvekillerinin bazı taleplerinin karşılık bulmaması halinde belediye başkanını kamuoyu önünde yıpratmaya yönelik girişimlerde bulunduğunu vurgulayan DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, bu sürecin siyasi hesaplaşmaya dönüştürülmemesi gerektiğini vurguladı.
26.04.2026
20:27
Gökyüzü deliniyor! Bingöl için sağanak uyarısı!
Gökyüzü deliniyor! Bingöl için sağanak uyarısı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Bingöl için uyardı! Pazartesi gök gürültülü sağanak uyarısı yapılan Bingöl için hafta içinde sağanak etkisinin süreceği vurgulanırken, sel ve yüksek kesimlerdeki çığ riskine karşı da tedbirli olunması çağrısında bulundu.
26.04.2026
20:23
Bingöl`de Soğuk Hava Yayla Sezonunu Geciktirdi
Bingöl'de Soğuk Hava Yayla Sezonunu Geciktirdi
Bingöl'de mevsim normallerinin altına düşen hava sıcaklıkları ve yüksek kesimlerde erimeyen kar nedeniyle besiciler yaylalara çıkamadı. Hayvanlar bu yıl ahırlarda besiye alındı.
26.04.2026
20:22
Yedisu Depremi Sonrası Uzmanlar İkiye Bölündü
Yedisu Depremi Sonrası Uzmanlar İkiye Bölündü
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin ardından uzman isimlerden dikkat çeken açıklamalar geldi. Prof. Dr. Naci Görür 'büyük depremi tetikleyebilir' derken, Prof. Dr. Osman Bektaş daha temkinli konuştu.
26.04.2026
20:15
Bingöl`de Deprem! Olumsuzluk yok, tarama sürüyor
Bingöl'de Deprem! Olumsuzluk yok, tarama sürüyor
Sabah saatlerinde Bingöl'ün Yedisu ilçesinde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem paniğe neden olurken, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı. Valilik, saha tarama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
26.04.2026
20:12
Genç Muratspor`dan 5 Gollü Galibiyet
Genç Muratspor'dan 5 Gollü Galibiyet
Ligde kalma mücadelesi veren Genç Muratspor, deplasmanda Bulanık Kopspor'u 5-2 mağlup ederek kaderini son haftaya taşıdı. Kritik Doğubeyazıt maçı öncesi kentte birlik çağrısı yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın