KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Mart 2026 Cuma
°C

15 nisan büyümenin izlenmesi günü

Bebeğin iyi beslendiğinin en iyi göstergesi, standartlara uygun büyüme ve gelişmesi olduğunu belirten Söyiler, “Yeni doğan bebek iyi büyüyorsa yeterli ve dengeli besleniyor demektir” dedi.

15 nisan büyümenin izlenmesi günü
16 NİSAN 2016 CUMARTESİ 02:06
0
1868
0
AA aa

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, ‘15 NİSAN BÜYÜMENİN İZLENMESİ GÜNÜ' dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.

“İyi büyümeyen bebeğin ya bir hastalığı vardır, ya da iyi beslenemiyordur” diyen Söyiler, “O halde çocuğun, sağlık ve beslenme durumunu anlamanın en iyi yolu onun büyümesini izlemektir” dedi.

Büyümenin izlenmesinin çeşitli ölçütlerle yapıldığını ifade eden Söyiler, şunları söyledi: . Büyümenin Değerlendirilmesi için; Vücut ağırlığı ve artış hızı, boy uzama ve artış hızı, baş çevresi ve artış hızı. Gelişmenin Değerlendirilmesi için; Kemik gelişimi, diş gelişimi, duyu organlarının gelişimi, zihinsel ve sosyal gelişim, cinsel gelişim kriterleri, takip edilmektedir. Bu izlemler persentil eğrisi denilen grafikler yardımıyla kontrol edilmektedir.”

Açıklamasında anne sütüne de dikkat çeken Söyiler, “Hamilelik süresince büyük bir özlem duyarak bebeğini dünyaya getiren annenin, bebeğine verebileceği en muhteşem armağan şüphesiz anne sütüdür. Minik bebeğiniz sağlıkla doğduktan sonra, onun sağlıklı yaşam kazanımı bir bebeğin en doğal hakkıdır. Bebeğin tüm biyolojik gereksinimleri için en iyi ve eksiksiz besin anne sütüdür. Bebeğin sağlıklı gelişmesini ve büyümesini ve hastalıklardan korunmasını sağlar. Doğumdan sonraki ilk günler bebeğiniz, günün büyük bölümünü uyuyarak geçirir. Emme ve yutma reflekslerine sahiptir. Lohusalık döneminin ilk yarım saatinde bebekle annenin tensel teması sağlanarak, mutlaka ilk ağız sütü verilmelidir. Bebeğe 6. ayın bitimine kadar anne sütünden başka hiçbir gıda, su dahil verilmeden emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir. Unutmayın! Bebeğinizin bağışıklık sistemini ( hastalıklarla mücadele eden sistem) en iyi geliştiren tek besin, anne sütüdür” dedi.

TARAMA TESTİ ÜCRETSİZ

Açıklamasında tarama testlerinin önemine dikkat çeken Söyiler, “Yeni doğan işitme tarama testi ücretsiz olarak doğumdan sonraki ilk 15 gün içinde yapılmaktadır. Erken dönemde işitme kaybı tanısının konulması ile uygun tedaviye başlanarak bebeğinizin gelişiminin normal düzeyde seyretmesi sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Söyiler, aşı, vitaminler ve sağlıklı büyümeyle ilgili şunları söyledi; “Doğumdan itibaren bebeğinizin aşılarını mutlaka yaptırınız. Bebeklerde sık görülen bazı hastalıklardan korunmanın en güvenilir, en kolay ve en ucuz yolu onları düzenli aralıklarla ve aşı takvimine uygun aşılatmaktır.

‘GÜÇLÜ VE DEMİR GİBİ ÇOCUKLAR İÇİN” D VİTAMİNİ VE DEMİR DESTEĞİ'

Bebeğinize 15. günden itibaren D vitamini profilaksisine başlanılmalı ve 11. aya kadar günde 3 damla D vitamini kullanılmalıdır. Bebeğinize yine 4-12 aylık döneminde bebek demiri profilaksisi ile anemiden korunmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü almış ve demir profilaksisine uygun zamanda ve dozda başlanmış bebeklerde zekâ puanının 10-15 puan arttığı bilimsel gerçektir.

‘SAĞLIKLI BÜYÜME SÜRECİNDE SÜREKLİLİĞİN SAĞLANMASIDIR'

Bebeğinizin ve çocuğunuzun özellikle Aile Sağlığı Merkezinizde, Aile Hekiminiz tarafından büyüme ve gelişmeleri yukarıdaki kriterler doğrultusunda düzenli aralıklarla izlenmesi, sağlığı için oldukça önemlidir.

Aile Hekiminiz, sorumlu olduğu nüfus içerisinde bulunan bebek ve çocukların izlemlerini belirli periyotlarla yapmaktadır. Bir bebek; İlk 6 ay; ayda en az 1 kez, 6-24 ay; 3 ayda en az 1 kez, 2.ve 3. Yaş; 6 ayda en az 1 kez, 4 ve yaş ve üzeri yılda 1 kez izlenmelidir.

Büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörlerin başında ise, cinsiyet, genetik faktörler, hormonlar, beslenme ve metabolik hastalıklar, doğum öncesi faktörler, kronik hastalıklar, ilaç ve kimyasal faktörler, doğum ile ilgili sorunlar gelmektedir.

Çocuklarınızın sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için dengeli beslenmeleri, bulaşıcı hastalılardan korunmaları, aşılarının zamanında ve tam yapılmış olması hedefimizdir. Sağlık kuruluşlarımız, her konuda olduğu gibi, büyümenin izlenmesi konusunda da ücretsiz hizmetinizdedir. Siz kıymetli anne babaların, bilinçli olarak çocuklarının büyüme ve gelişmelerini yakından takip ederek sağlık personelimizle işbirliği içinde olmanız, oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır. Sağlıklı nesiller, umutlu geleceğimizdir.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.03.2026
01:37
Bingöl Nükleer Tıp Merkezi Programa Alındı
Bingöl Nükleer Tıp Merkezi Programa Alındı
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Nükleer Tıp Merkezi'nin yapım işinin Sağlık Bakanlığı yatırım programına alındığını açıkladı. Yeni merkezle birlikte kanser hastalıklarında erken teşhis ve tedavi imkânlarının ilde sunulması hedefleniyor.
20.03.2026
01:36
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü tarafından Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı verildi. Cuma ve cumartesi için yağmur uyarısı yapılırken, Pazar itibariyle karla karışık yağmurun etkili olacağı belirtildi.
20.03.2026
01:34
Bingöl`de resmi bayramlaşma töreni düzenlendi
Bingöl'de resmi bayramlaşma töreni düzenlendi
Bingöl'de Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlenen resmi bayramlaşma töreni, Bingöl Valisi Cahit Çelik'in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
20.03.2026
01:32
Bingöl`de Uzmandan Bayram Uyarısı:
Bingöl'de Uzmandan Bayram Uyarısı: '3 öğün düzenine mutlaka dönülmeli'
Bingöl'de Diyetisyen Zeynep Balun Taşkesen, Ramazan Bayramı nedeniyle yaptığı uyarıda, bir ay boyunca dinlenen metabolizmanın ani ve yoğun besin tüketimiyle zorlanabileceğini belirterek, vatandaşların 3 öğün düzenine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
20.03.2026
01:31
ÖTV`siz araçları hangi emekliler alabilecek?
ÖTV'siz araçları hangi emekliler alabilecek?
Emekliye ÖTV'siz araç satışında son dakika gelişmeleri milyonlarca vatandaşın radarında. TBMM'ye sunulan yeni kanun teklifi, özellikle Bağ-Kur emeklisi esnaf ve çiftçiler için tarihi bir vergi muafiyeti öngörüyor.
20.03.2026
01:30
SGK`dan sahte mesaj uyarısı: Asla tıklamayın!
SGK'dan sahte mesaj uyarısı: Asla tıklamayın!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son günlerde artan dolandırıcılık girişimlerine ilişkin sanal medya hesabı üzerinden yazılı bir açıklama yaptı ve vatandaşların bu tür mesajlardaki bağlantılara kesinlikle tıklamaması gerektiğin altını çizdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın