KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mart 2025 Cumartesi
°C

16 barodan ortak açıklama

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölge baroları, sorunlara şiddetten uzak, barış, diyalog ve uzlaşma yolu ile çözüm aranması gerektiğini açıkladı.16 baronun yaptığı ortak açıklamada BDP milletvekillerinin çözüm sürecine katkı sunmak için Meclis çalışmalarına katılması istendi.

16 barodan ortak açıklama
26 EYLÜL 2011 PAZARTESİ 04:53
0
2055
0
AA aa

Bölge barolarının Tunceli'deki toplantısı sona erdi. 23-24 Eylül tarihlerinde Tunceli Barosu'nun ev sahipliği yaptığı ve 16 baronun katıldığı toplantı sonunda 8 maddelik bir bildiri yayınlandı. Sorunlara şiddetten uzak, barış, diyalog ve uzlaşma yolu ile çözüm aranması gerektiğinin vurgulandığı bildiride, devlet görevlileri ve örgüt temsilcilerinin çözüm için yaptıkları görüşmelerin toplum nezdinde olumsuz tepki ile karşılanmadığı, bu görüşmelerin Kürt sorununun şiddet dışında çözülmesi amacıyla devam ettirilmesi gerektiği belirtildi.

Ağrı, Bitlis, Hakkari, Malatya, ŞanlıUrfa, Van, Batman, Diyarbakır, Kars, Muş, Şırnak, Bingöl, Elazığ, Mardin, Siirt ve Tunceli barolarının katıldığı toplantı sonunda hazırlanan 8 maddelik bir bildiri, dönem sözcüsü Tunceli Barosu Başkanı Av. Fatma Kalsen tarafından şöyle açıklandı:

"1- Son zamanlarda artarak devam eden çatışmalı ortam, toplumu derinden etkilediği gibi biz bölge barolarını da kaygılandırmıştır. Şiddetin, karşı şiddetle ortadan kaldırılamayacağı, sorunlara insan hakları temelinde, demokrasi içinde barış, diyalog ve uzlaşma yolu ile çözüm aranması gerektiği açıktır. Hiçbir şiddet kabul edilemez, bunun siyasi ve insani açıklaması olamaz.

2- Devlet görevlileri ile örgüt temsilcilerinin çözüm için görüştüklerine dair ses kayıtlarının basında yer alması, genel olarak toplum nezdinde olumsuz tepki ile karşılanmamıştır. Bu durum, Kürt meselesinin şiddet dışında, görüşmelere kaldığı yerden devam ederek çözüme kavuşturulmasının toplum tarafından benimsendiğini de göstermiştir.

3- Akan kanın bir an önce durması için müzakere dili hakim kılınmalıdır. 30 yıllık toplumsal hafızamız sınır ötesi operasyonlar ve güvenlik eksenli politikaların çözüm olmadığını göstermiştir. Çözüm yönünde cesur ve kararlı adımların sorumlu aktörler tarafından atılması gerekmektedir. Genel seçimlerin sonuçları, TBMM, hükümet ve muhalefetten toplumun beklentisinin yüksek olduğunu göstermiştir. Bu kapsamda Bdp'nin de içinde yer aldığı blok milletvekillerinin çözüm sürecine katkı sunmak için Meclis çalışmalarına katılması ve bunun koşullarının da hazırlanması gerekmektedir. Sivil alanın genişletilmesi için haksız tutuklamalara son verilmelidir.

4- Meclis'in siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, baroların ve sürece katkı sunabilecek her kesimin görüşlerini de dikkate alarak toplumun beklentisi olan demokratik ve sivil yeni bir anayasa yapımı sürecinin başlatılması gerekmektedir.

5- Faili meçhul cinayetler, toplu mezarlar, kayıplar, zorla göç ettirmeler, insanlığa karşı suçlar ve işkenceler konusunda ülkemiz geçmişi ile yüzleşmelidir. Türkiye, Birleşmiş Milletler'in 'Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme'sine taraf olmalıdır.

6- Çevre felaketlerine, olumsuz sosyal, ekonomik ve kültürel etkilere, toplumsal ve doğal yaşam alanlarının yok olmasına yol açan ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olan baraj ve hidroelektrik santral projelerine son verilmelidir.

7- Kadına karşı şiddetin, kadın cinayetlerinin önlenmesi ve faillerinin bulunması için etkili hukuki düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

8- Devletin meşruiyet temeli yargı; yargının meşruiyet temellerinden biri olan savunma mesleğinin ve baroların statüsü anayasanın yargı bölümünde yer almalıdır. Demokrasi, hukuk devleti ve adil yargılanma hakkı için avukatların hakim ve savcılar ile aynı önem ve değerde olduğu, savunmanın saygınlığı herkesçe kabul edilmelidir. Yeni Avukatlık Kanunu ihtiyaca cevap verebilecek şekilde, Türkiye Barolar Birliği ve baroların görüşleri doğrultusunda yapılmalıdır."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.03.2025
07:34
37 bin yeni sağlık personeli alınacak
37 bin yeni sağlık personeli alınacak
Sağlık Çalışanları ile İftar Programı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, müjdeyi verdi. Erdoğan 2025 yılında sağlıkta 37 bin hekim dışı personelin istihdam edileceğini açıkladı.
15.03.2025
07:33
Baysal`dan Bakırhan tepkisi!
Baysal'dan Bakırhan tepkisi! 'Açık bir provokasyondur'
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın 'Kürdistanlılar' hitabına tepki gösteren BİŞHAK Başkanı Vahap Baysal: 'Bu ifadeler birlik ve beraberliğine karşı yapılan açık bir provokasyondur' dedi.
15.03.2025
07:31
Anşin:
Anşin: 'Maaşlar yetersiz, amir baskısı en büyük endişe!'
Türk Sağlık-Sen olarak 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde sağlık camiasının sosyo-ekonomik durumlarını tespit etmek amacıyla internet üzerinden bir anket çalışması gerçekleştirdiklerini belirten Türk Sağlık-Sen Bingöl Şube Başkanı Sadık Anşin; 'Sağlık çalışanlarının maaşları yetersiz, amir baskısı en büyük endişeleri' dedi. Anşin, anketin detaylarını ise şöyle sıraladı;
15.03.2025
07:28
Bingöl`de bir ayda 20 bin 998 çağrıdan 6 bini vakaya dönüştü
Bingöl'de bir ayda 20 bin 998 çağrıdan 6 bini vakaya dönüştü
Bingöl'de şubat ayında 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan 20 bin 998 çağrıdan 6 bin 15'inin vakaya dönüştüğü kaydedildi. Vakaya dönüşmeyen gereksiz çağrı adedi ise 11 bin 209 olarak açıklandı.
15.03.2025
07:27
IPARD projelerinde kadın eli
IPARD projelerinde kadın eli
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, IPARD III kapsamında 'arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi' tedbirinden kadınların yöneticisi olduğu 9 adet projenin sözleşmeye hak kazandığını söyledi.
15.03.2025
07:26
Direkte mahsur kalan kedinin yardımına işçi yetişti
Direkte mahsur kalan kedinin yardımına işçi yetişti
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde, yaklaşık 5 metrelik direkte mahsur kalan kedi, internet arızası için çalışma yapan işçinin müdahalesiyle kurtarıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın