KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ekim 2025 Perşembe
°C

2. uluslararası zaza dili sempozyumu başladı

Bingöl Üniversitesi tarafından hazırlanan, 2.Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu başladı.

2. uluslararası zaza dili sempozyumu başladı
04 MAYIS 2012 CUMA 20:04
0
2041
1
AA aa

Bingöl Üniversitesi tarafından hazırlanan, 2. Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu başladı. Sempozyuma Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, öğretim görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar da katıldı.

ZAZA EDEBİYATI KONUSUNDA CİDDİ ARAŞTIRMALAR YAPIYORUZ

Rektörlük konferans salonunda yapılan sempozyumun açılışında konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, "Zazaca'nın yok olma tehlikesinde olduğu idrakiyle, Zaza dili ve kültürü araştırma ve uygulama merkezi kurduk. Yaşayan diller enstitüsü kurarak Zaza dili ve kültürü anabilim dalında yüksek lisansa başladık ve bu dönem 10 öğrenci aldık. Zazaca alanında çok yönlü araştırmalar başlattık. Yazılı ve sözlü Zaza edebiyatı konusunda ciddi araştırmalar yapıyoruz. Tüm bu çalışmalarımız, ülkemizde 3. en çok konuşulan dil olan zazacanın yaşatılmasına katkı sağlamak ve bu dili konuşanların tarih ve kültürlerini araştırıp gün yüzüne çıkartmak içindir" diye konuştu.

Terör sorununun çözüme kavuşması için, Kürt meselesinin yeterli analiz edilememesinden kaynaklandığını ifade eden Baydaş, "Bingöl Üniversitesi olarak önümüzdeki Eylül ayında Kürt meselesi ve çözüm önerileri konusunda bir sempozyum düzenleyeceğiz. Malum olduğu üzere bu nazik konunun siyaseten tartışılmasında hep taraflı davranılmıştır. Ancak akademik olarak sansürsüz bir şekilde bu konunun gündeme getirilip tartışılmasını sağlayarak çözüm önerilerini geliştirme yönünde önemli adımların atılmasına ev sahipliği yapmayı planlamaktayız" şeklinde konuştu.

İNSANLAR DİL YÜZÜNDEN SAVAŞIYOR

Baydaş'tan sonra kürsüye çıkan Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay Zazaca bir konuşma yaptı. 

Zazaca konuşmasında oldukça heyecanlı olduğu görülen Atalay, dilin Allah tarafından verildiğini, ancak dünyadaki bütün kötülüklerin dil yüzünden yaşandığını söyledi.

İnsanların il yüzünden savaştığını ve birbirlerini kovduğunu belirten Atalay, “ Allah bize hangi dili vermişse o dili konuşmalıyız. Daha önce biz Zazayız diyemiyorduk. Belki babalarımız,dedelerimiz şu anı görse  “ Burası Cennet mi?” diye şaşıracaklardır.Bizler dünya ve ahret için Allah'ın dediğini yapmalıyız.Çapakçur'da birliktelik ve kardeşlik içerisinde yaşamak için çalışmalıyız” dedi.

Saat 17.00'ye kadar süren, bugün ve yarın da devam edecek olan sempozyuma 50 tebliğle 54 panelist katıldı.

 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
baybür (@Misafir_8473)
04 Mayıs 2012 Cuma 22:17
ZaZacayla ilgili söyleneni degil,pratikte yapilan herseyi destekliyorum
15.10.2025
20:11
Bakanlık, hız sınırı aşımında yüzde 10 toleransının kalkacağını yalanladı!
Bakanlık, hız sınırı aşımında yüzde 10 toleransının kalkacağını yalanladı!
Yeni karayolları trafik kanunuyla hız sınırı aşımında uygulanan yüzde 10 toleransın kaldırılacağı söyleniyordu. İçişleri Bakanlığı gündem yaratan iddiaya ilişkin açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasına göre yüzde 10 tolerans kalkmayacak.
15.10.2025
19:47
Bingöl`de ruhsatsız silah ve tüfekler ele geçirildi
Bingöl'de ruhsatsız silah ve tüfekler ele geçirildi
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada ruhsatsız silah ve tüfekler ele geçirildi. Toplam 3 şahıs hakkında ise adli işlemelere başlandığı aktarıldı.
15.10.2025
19:20
Arıkan:
Arıkan: 'Depreme hazır bir Bingöl oluşturacağız'
Deprem Master Planı Çalıştayı'nda konuşan Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'İlk Deprem Master Planı'nı hazırlayan illerden biri olacağız ve bu plan kapsamında şehrimizi depreme hazırlayacağız. Hep birlikte depreme hazır bir Bingöl oluşturacağız.'
15.10.2025
19:03
15 bin öğretmen atamasında takvim belli oldu
15 bin öğretmen atamasında takvim belli oldu
15 bin sözleşmeli öğretmen istihdamı kapsamındaki tercih başvuruları, 17- 21 Kasım 2025 tarihleri arasında alınacak olup, atamalar 24 Kasım 2025 tarihinde yapılacak.
15.10.2025
13:54
5G için nefesler tutuldu! 63 Milyon kişi yeni cihaz almak zorunda kalacak...
5G için nefesler tutuldu! 63 Milyon kişi yeni cihaz almak zorunda kalacak...
Operatörler yarın düzenlenecek 5G ihalesini beklerken cep telefonu 5G ile uyumlu olmayan ve bu özelliği kullanmak isteyen 63 milyon abone telefonlarını değiştirmek zorunda kalacak.
15.10.2025
13:49
11 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
11 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Karlıova İlçesi'nde toplamda 11 yıl 3 ay hapis cezası bulunan şüpheli şahıs yakalanarak Elâzığ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın