KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Temmuz 2025 Cuma
°C

200 milyonluk yatırım imkânı!

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ulupınar; Sadece alabalık yetiştiriciliği dikkate alındığında dahi Bingöl akarsuları ve göllerinde 200 milyon liralık yatırım imkânı doğabilir dedi.

200 milyonluk yatırım imkânı!
12 MART 2018 PAZARTESİ 22:30
1
2771
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Su ürünleri Bölüm Başkanlığınca düzenlenen “Geçmişten Günümüze Tıbbi Sülük Tedavisi ve Yetiştiricilik Teknikleri” Konferansına yoğun ilgi gösterildi.

 Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naim Sağlam tarafından verilen konferansa Üniversite öğretim üyeleri ve öğrencilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş da katıldı.

Bingöl, su ürünleri için çok avantajlı

Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ulupınar, Bingöl'de birçok doğal gölün yanı sıra yapımı tamamlanmış ya da devam etmekte olan 13 adet göl ve gölet bulunduğunu söyledi.

Akarsu kaynakları da dikkate alındığında su ürünleri açısından çok büyük bir yatırım imkânı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ulupınar,  “Sadece alabalık yetiştiriciliği dikkate alındığında dahi Bingöl akarsuları ve göllerinde 200 milyon liralık yatırım imkânı doğabilir. Hatta diğer illerdeki baraj göllerine göre daha avantajlı ve karlı yatırımlar yapılabilir. Diğer taraftan, Sivas'ın Kangal ilçesindeki kaplıcalarda tedavi amaçlı kullanılan ve “Dr. Balık” da denilen Garra rufa (yağlı balık) ve Cyprinion Macrostamus (beni balığı) türlerinin Bingöl akarsularında bolca bulunuyor. Bingöl kaplıcalarında dr. balıkların tedavi amaçlı kullanılabilir. Birçok ülkeye gayrı resmi yollarla kaçırılarak, özellikle buralardaki lüks otellerde egzama, cerahatli sivilceler ve “Sedef” hastalığı gibi cilt hastalıkları tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor bu balıklar. Bingöl'ün doğal su kaynaklarında bolca bulunan bu balık türlerinin Bingöl ekonomisine kazandırılması gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Naim Sağlam ise dünyada sadece Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yaşadığını ve tüm tıbbi sülüklerin atası durumunda olan Hirudo sulukii ismini verdikleri tıbbi sülüğün tanıtımından sonra Bingöl'de bu alanda ciddi yatırımın olacağına inandığını belirtti. 

Prof. Dr. Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bingöl ilinde yeterince su ürünleri yatırımları yapılması durumunda bölgede 28 bin ton/yıl balık yetiştiriciliği yapılabilir. Bu yetiştiriciliğe ek olarak tıbbi sülük gibi diğer alternatif türlerin eklenmesiyle de istihdam ve katma değer oldukça arttırılabilir.  Tıbbi sülük kullanımı 2 bin 500 yıl öncesine dayanıyor.  Tıbbi sülük kullanımı, önemli temellerini İbn-i Sina'nın yaklaşık bin yıl önce Tıbbın Kanunu adlı eserinde ele almıştır. Zaman içerisinde 2004 yılında Amerika Gıda ve İlaç Dairesi tarafından tıbbi sülük tedavisi resmen tanındı.  2014 yılında Sağlık Bakanlığımız tarafından çıkarılmış olan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği çerçevesinde de ülkemizde yasal statüye kavuşmuştur. Tıbbi sülükler bu gün birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Özellikle kan sirkülasyonunun sağlanması ve mikro cerrahi operasyonlar sonrası doku onarımları için de kullanılıyor. Ayrıca sülüklerin enzim ve hormonlarından yararlanılarak doğal ilaçlar da başarılı bir şekilde üretiliyor. Halk arasında kullanılacak sülüklerin mutlaka tescilli yetiştiricilik yerlerinden alınması gerekiyor. Doğadan toplayıp kaynağı belli olmayan tıbbi sülüklerin kullanılmasıyla halkımız kendi sağlığını tehlikeye atmaması konusunda da onları buradan uyarıyoruz.”

Tıbbi sülüklerin ekonomisine de değinen Prof. Dr. Sağlam, Osmanlı İmparatorluğu zamanından bu güne kadar devletin sülüklerden önemli bir gelir elde ettiğini ifade ederek; tıbbi sülüklerin yurt dışına satışıyla ilgili Türkiye'nin 2 bin kg/yıllık kotasının bulunduğunu ve doğal sülük ihraç eden tek ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Tıbbi sülüklerin gram veya kilogram olarak değil adet olarak tanesi 7 ila 10 TL gibi satılması gerektiğini, böylece daha fazla katma değer sağlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Sağlam, Türkiye'de tescili yapılmış tıbbi sülük yetiştiriciliği işletmelerinin bulunduğunu da dile getirdi.

Yıllık 1 milyon adet (Yaklaşık 1 ton/yıl) tıbbi sülük üretiminin yapılabilmesi için uygun bir arazi bulunmak kaydıyla 6.250-8.500 m2'lik bir yüzey alanı oluşturulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Sağlam, “Sülük yetiştiriciliği için toprak havuzların özel olarak hazırlanması, kapalı laboratuvar ortamlarının bulunması ve sülüklerin steril edilmesi gerekiyor. Sülük yetiştiriciliği tesisinde sülüklerin beslenmesi için kullanılacak olan kanın mutlaka sağlık kontrolünden geçmiş ve ruhsatlı kesimhanede kesimi yapılmış hayvanlardan temin edilerek kullanılması gerekir” ifadelerini kullandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.07.2025
18:41
Bingöl`de 60 dönüme 400 konteynerlik geçici barınma alanı
Bingöl'de 60 dönüme 400 konteynerlik geçici barınma alanı
Bingöl'de 'Mehmetçik AFAD Destek Üssü Geçici Barınma Alanı' kurulması için protokol imzalandı. Kurulacak alanda yaklaşık 400 konteynerin yer alacağı bilgisini paylaşan Vali Ahmet Hamdi Usta, Bingöl Belediyesinin altyapı, elektrik ve içme suyu gibi tüm ihtiyaçları karşılayacağını belirtti.
10.07.2025
15:19
Bingöl`de engellilerin tepkisi!
Bingöl'de engellilerin tepkisi! 'Öncelik hakkımız ihlal ediliyor!'
Bingöl Devlet Hastanesi personel ve yönetimine defalarca uyarıda bulunmalarına rağmen herhangi bir düzelme olmadığı gibi bir muhatap da bulamadıklarını savunan Bingöl Engelliler Platformu Sözcüsü Belgin, çözüm çağrısında bulundu ve Vali Ahmet Hamdi Usta'dan destek talep etti.
10.07.2025
14:54
Aile hekimleri için yeni düzenleme! O süre uzatıldı
Aile hekimleri için yeni düzenleme! O süre uzatıldı
Aile Hekimliği Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre, muayeneye gitmeyen hasta nedeniyle kesilen maaşlarda süre kriteri 6 aydan 1 yıla çıkarıldı. İşte tüm detaylar...
10.07.2025
14:39
6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak!
6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak!
Sahipsiz ve trafikten men edilen araçlarla ilgili satış süreci yeniden şekillendi. Milli Emlak Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikle, 6 ay içinde teslim alınmayan araçlar doğrudan satışa çıkacak.
10.07.2025
13:12
Bingöl`de KGYS kameralarıyla ortalama hız tespiti başladı
Bingöl'de KGYS kameralarıyla ortalama hız tespiti başladı
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), trafik güvenliğini sağlamak amacıyla ortalama hız denetimlerini genişletiyor. Bugünden itibaren Bingöl dahil 9 ilde Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarıyla ortalama hız kontrolleri başlatıldı.
10.07.2025
00:48
Bingöl`de Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruluyor
Bingöl'de Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruluyor
Söz konusu bölge, Bingöl Üniversitesi'nin koordinasyonunda faaliyet gösterecek ve kentte Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın