KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

2010'da sınav sistemi böyle olacak

YÖK'ün Salı günü yapacağı toplantısında, 2010'daki 'Yükseköğretime Giriş' ve 'Lisans Yerleştirme Sınavı' gibi düzenlemelerinin ayrıntıları belli oldu...

2010`da sınav sistemi böyle olacak
19 TEMMUZ 2009 PAZAR 11:17
0
1290
0
AA aa
Saygı Öztürk'ün haberi

SALI günü Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplanacak olan Yükseköğretim Genel Kurulu, 2010 yılında uygulanacak sınav sistemine son şeklini verecek. Eğitim komisyonunun hazırladığı rapora göre, halen uygulanan tek aşamalı "Öğrenci Seçme Sınavı-ÖSS" yerine Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) gerçekleştirilecek, puan türleri de değişecek.

YÖK'ün bir yetkilisi, yapılacak düzenlemelerin ihtiyacı karşılamaktan yine uzak olacağını, üniversite sınavından önce lise son sınıfta öğrencilerin "lise bitirme sınavı"na tabi tutulmasını ve bu sınavda başarılı olanların yükseköğretime geçişine izin verilmesi gerektiğini söyledi. Aynı yetkili, bu öneriyi Milli Eğitim Bakanlığı'na götürdüklerini, ancak bakanlığın liselerde "olgunluk sınavı" yapılmasına karşı çıktığını söyledi. 

 Çalışmaları yıllarca sürdü

Üniversiteye giriş sistemiyle ilgili çalışmalar, Erdoğan Teziç'in YÖK Başkanlığı döneminde başlatıldı ve 2007 yılında hazırlanan rapor açıklanmıştı. Ancak, yeni YÖK yönetimi bu raporun önemli bir bölümünü benimsemeyince Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof.Dr. Ünal Yarımağan başkanlığında bir komisyona sınav sistemiyle ilgili çalışma yapma görevi verdi.

ÖSYM Başkanı Yarımağan başkanlığındaki alt komisyon, sınavın ana ilkelerini belirledi. Şubat 2009'de toplanan genel kurulda bu ilkeler görüşüldü ve bazı konuların açıklığa kavuşturulması ve yeni sistemin 2010 yılında uygulanmasını planladı.

Her şey değişiyor

Yeni sınav sistemine pazartesi günü son şekli verilecek. YÖK Genel Kurulu'nun onayına sunulan yeni sınav sisteminin esasları şöyle:

- Sınav iki aşamalı olarak yapılacak.

- Yükseköğretime Giriş (YGS) denilen ilk aşama 9. sınıf ve öncesi müfredata dayalı olacak. Şimdi ki sınav sisteminin birinci kademesine benzeyecek.

- Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) denilen ikinci sınav ise ders düzeyi 5 ayrı sınavdan oluşacak. Bunlar Matematik-Geometri, fen bilimleri, Türkçe-Türkçe Edebiyat, Sosyal Bilimler, Yabancı dil dersleri olacak.

- Adaylar bu 5 sınavdan yalnız ikisine girmekle yetinecekler.

- Sınavda gerek YGS'de gerekse LYS'de yeni puan türleri oluşturuluyor.

- Tıp fakülteleri ile mühendislik programları farklı puan türleriyle öğrenci alacak. Aynı şekilde felsefe ile coğrafya bölümlerine farklı puan türüyle öğrenci yerleştirilecek.

- Gerek sözel, sayısal ve eşit ağırlıklı puan türlerinde, birden çok puan türleri oluşturulacak. Böylece yükseköğretime daha nitelikli öğrenci akışı sağlanacak.

- Üniversite öncesi eğitimde de liseyi öne çıkarılacak.

- Yeni sınav sistemiyle ilgili bu yapılanmaya ek olarak YÖK yönetimi, katsayı sistemini de değiştirmeyi hedefledi. Katsayı ile ilgili çalışma sınav sistemiyle ilgili çalışmadan tamamen ayrı.


Etiketler: öss sınav sistemi

Hürriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.08.2026
02:27
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Bingöl Belediyesi, 500 yataklı yeni devlet hastanesinin kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını tamamladı. Hastane yerleşkesine toplam 617 metrelik altyapı hattı döşendi.
14.08.2026
02:26
Bingöl`de yerel basına İŞKUR`dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de yerel basına İŞKUR'dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de basın sektörüne İŞKUR'dan 9 aya kadar destek sağlanırken, program sonrasında en az 9 ay da istihdam şartı getirildi.
14.08.2026
02:25
Kadim Aşiretler Federasyonu`ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu'ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu Bingöl İl Temsilcisi Erkan İŞERİ 'Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni olumlu, stratejik ve hayırlı bir adım olarak gördüklerini açıkladılar.
13.08.2026
10:43
Bingöl`de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Bingöl'de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Göynük Çayı'nda görülen iki su samuru, dron kamerasına yansıdı. IUCN'nin 'nesli tükenme tehlikesine yakın' kategorisinde yer alan türün görüntülenmesi, bölgedeki doğal yaşam açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.
13.08.2026
10:17
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan dönemi için sıfırlandı. Düzenlemenin pompaya yansıması halinde litre fiyatında yaklaşık 9,25-9,30 lira arasında indirim oluşabileceği belirtiliyor. Sonraki aylarda ise yıl sonuna kadar her ay 3'er lira artırılarak belirlenecek.
13.08.2026
10:01
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Uluslararası bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, Erzincan Havzası ile Bingöl'ün Yedisu ilçesini kapsayan Karlıova Üçlü Eklem bölgesinin altında iki ayrı sığ magma rezervuarı tespit edildi. Çalışma, deprem ve volkanik risklere ilişkin önemli veriler ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın