KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Nisan 2026 Çarşamba
°C

'2013 doğal afetlerin yılı olacak'

2013 yılı en çok doğal afetin yaşanacağı yıl olacağını belirten uzmanlar, aralarında Bingöl’ün de bulunduğu 10 ilde vatandaşların tedbir almaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundular.

`2013 doğal afetlerin yılı olacak`
01 ARALIK 2012 CUMARTESİ 08:53
0
2616
1
AA aa

Jeoloji Profesörü Ahmet Ercan, 2013 yılında depremlerin belirgin derecede artacağına dikkat çekerek, Türkiye'de gerginliğin uç noktalara ulaşmış hatlarında depremlerin olma olasılığının çok yüksek olduğunu söyledi.

Son zamanlarda Türkiye'deki deprem aktivitelerinde yaşanan belirgin artışlar uzmanlar tarafından kaygıyla izleniyor. Muğla'ya bağlı Bozburun açıkları ve Yunanistan'ın Simi Adası'nda 24 Kasım 2012'de gece yarısı başlayan deprem fırtınası sürüyor. Kandilli Rasathanesi, 8 günde büyük bölümü 2,5'in altında 2100'den fazla kadar deprem kaydedildi. Bu süre içerisinde depremlerin en büyüğü 4,8'e ulaştı. Art arda meydana gelen deprem fırtınasının bir yanardağ oluşturabileceği ve bunun da Türkiye'yi etkileyebileceğini söyleyen deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan: “Jeofizik mühendisleri olarak 40 kişilik bir komisyonla, Bozburun-Simi deprem fırtınasını kaygıyla izliyoruz. Depremler, Türk karasularının dibindeki Simi'de yoğunlaşıyor. Bu deprem fırtınaları, deniz dibinde bir yanardağ oluşturabilir. Yaşanan deprem fırtınası bölgenin jeolojik yapısına uygun normal faylarda olmakla birlikte ender görülen bir durumdur" ifadelerine yer verdi.

“YANARDAĞ OLUŞMA RİSKİ VAR”

Olası yanardağın; Datça, Hisarönü, Marmaris ve Bozburun gibi bölgeleri etkileyebileceğini söyleyen Ercan, "Bu bölge yakın jeofizik gözlem altına alınmalı. Depremle yanardağ patlamasına ilişkin kestirme çalışmaları yapılmalı" dedi.

2013 İÇİN EN RİSKLİ BÖLGELER

2013 yılının doğal 'kıran' (afet) yılı olacağının altını çizen Ercan, öncelikle tedbir alınması gereken yerleri sıralayarak: “Depremlerle boşalan enerjideki artış ve şimdi de Simi'deki deprem fırtınası bunun bir göstergesi. Türkiye'de de gerginliğin taşma noktasına geldiği yerlerde 2013'te depremler oluşabilir. Bingöl, Adapazarı-Akyazı, Balıkesir, Yenice-Gönen, Midilli-Foça-Karaburun üçgeni, Hatay-Osmaniye arası, Amasya-Merzifon arası, Hakkâri, Mudanya-Erdek Yarımadası, İmralı gibi kesimler depreme duyarlı ve 2013 doğal depremlerinden etkilenebilir" dedi.

Ercan, riskli deprem sahasında yer alan birçok ülkede büyük deprem olasılıklarının 2013'te kuvvetli bir ihtimal olduğunu da söyledi.

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu defalarca dile getiren Ercan, sarsıntılara karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini, konuyla ilgili bilimsel kaynaklı sitelerden bilgi edinilebileceğini sözlerine ekledi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
derdo ah derdo (@Misafir_10727)
03 Aralık 2012 Pazartesi 20:02
Mayaları da yıllardır 2012'de deprem olacak diye İLKEL bıraktılar... Sen de ERGENEKONCU yönlendiricilerin gibi FELAKET TELLALLIĞI yapıyorsun.
29.04.2026
12:18
Bu çiçeği koparmanın cezası 700 Bin TL
Bu çiçeği koparmanın cezası 700 Bin TL
Doğal yaşamın korunması açısından büyük önem taşıyan ters lalelerin koparılması veya zarar verilmesi ise ciddi yaptırımlara tabi tutuluyor.
29.04.2026
11:35
Gayrimenkul Satışında Yeni Dönem!
Gayrimenkul Satışında Yeni Dönem!
Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelikle birlikte ödemelerin bir kısmı ya da tamamı, bankalar ile Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren finansal kuruluşlar tarafından oluşturulan 'güvenli ödeme sistemi' üzerinden gerçekleştirilecek. Uygulama 1 Temmuz 2026'dan itibaren zorunlu olacak.
29.04.2026
11:19
Kaymakam Çamkerten Din Görevlileriyle Buluştu
Kaymakam Çamkerten Din Görevlileriyle Buluştu
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde Kaymakam Hüseyin Çamkerten, din görevlileriyle bir araya gelerek yürütülen çalışmaları değerlendirdi, başarılı personele belge takdim etti.
28.04.2026
20:05
Ayan`dan YKS ve LGS Öncesi Kritik Uyarılar
Ayan'dan YKS ve LGS Öncesi Kritik Uyarılar
Öğrenci Koçu Hamza Ayan, YKS ve LGS'ye iki aydan daha az zaman kala sürecin 'bilgi öğrenme değil performans artırma dönemi' olduğunu belirterek, deneme sınavları, analiz ve motivasyonun başarıda belirleyici olduğuna dikkat çekti.
28.04.2026
19:43
HÜDA PAR`dan
HÜDA PAR'dan 'Ev Genci' Uyarısı: 6,5 Milyon Genç Risk Altında
HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu, Türkiye'de sayıları 6,5 milyona ulaşan 'ev genci' sorununa dikkat çekerek istihdam yetersizliğinin gençleri sosyal hayattan uzaklaştırdığını belirtti. Emiroğlu, çözüm için eğitim ve istihdam alanlarının genişletilmesi gerektiğini vurguladı.
28.04.2026
19:23
Bingöl`de Trafik Masaya Yatırıldı
Bingöl'de Trafik Masaya Yatırıldı
Bingöl'de İl Trafik Komisyonu Toplantısı, Vali Cahit Çelik başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda şehir içi ulaşımda yaşanan sorunlar ele alınırken, vatandaşlardan gelen talepler de değerlendirilerek karara bağlandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın