KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Aralık 2025 Cuma
°C

21 mart dünya ormancılık günü

21 Mart dünya ormancılık günü münasebetiyle basın açıklaması yapan İl Çevre ve Orman Müdürü Bedrettin Taşkesen, Ülkemizde 1972 yılından beri 21 Mart “ Dünya Ormancılık Günü” olarak kutlandığını söyledi.

21 mart dünya ormancılık günü
21 MART 2009 CUMARTESİ 10:56
0
1502
0
AA aa
İl Çevre ve Orman Müdürü Taşkesen, “Dünyanın en önemli doğal kaynaklarından biri olan ormanlara gereken önemin verilmediğini gören Avrupa Tarım Federasyonu (CEA), Kuzey yarım kürede ilkbaharın Güney yarım kürede sonbaharın başlangıcı olan 21 Mart'ın Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) kanalı ile Birleşmiş Milletlere tüm dünyada “ Dünya Ormancılık Günü” olarak kutlanmasını tavsiye etmiş, bu tavsiye benimsenmiş ve 1971 yılından beri tüm dünyada kutlanmaya başlanmıştır” dedi.

Bingöl'ün 202 bin 534 hektar ormanlık alanı olduğunu belirten Taşkesen, Bingöl'ün ormanlık alanının hemen hepsi bozuk meşe ormanlarından oluştuğunu söyleyerek, “İlimizin orman varlığının şefliklere göre dağılımı ise; Merkez 136 bin 526 hektar, Ilıcalar 203 bin 95 hektar, Genç 150 bin 125,5 hektar, Kiğı 213 bin 757 hektar, Solhan 98 bin 140 hektardır” ifadelerini kullandı.

Ülkelerin kalkınmasında ormanların çok önemli katkısı olduğunu vurgulayan Taşkesen, ormancılık sektörünün ülke ekonomisine olan katkılarının artması için ormancılığın sürdürmesi gerektiğini ifade ederek, “Sürdürülebilir kalkınma kavramı 20. Yüzyılın sonlarında uluslararası gündeme taşınmış ve günümüzde de her alanda yaygın olarak kullanılan bir kavram olmuştur. Dünyada yaşanan bu gelişmelere paralelolarak Ülkemizde de sınırlı olan tabii kaynaklarımızın tahrip edilmeden sürdürülebilir şekilde halkımızın istifadesine sunulması benimsenmektedir. Sanayileşmenin hız kazandığı günümüzde; havanın, suyun, toprağın ve bunların oluşturduğu güzelliklerimizin korunması gün geçtikçe önemi artan bir konu olarak hep gündemimizde yer almaktadır” diye konuştu.

Bazı kişiler tarafından ormanlarımızın hızla yok olduğu iddialarına tepki gösteren Taşkesen, “Bazı kişiler tarafından ormanlarımızın hızla yok olduğu iddia edilse de, yapılan envanter çalışmaları ormanlarımızın azalmayıp aksine arttığını göstermektedir. Nitekim, daha önce 20,2 milyon hektar olduğu ifade edilen orman varlığımızın yapılan son envanter çalışmaları sonucunda 21,2 milyon hektara ulaştığı tespit edilmiştir. Orman varlığımızın arttığına ilişkin değerler bizim bu konudaki çabamıza engel teşkil etmemektedir. Aksine, sahip olduğumuz bu kaynakların daha da geliştirilerek halkımızın istifadesine sunulması, dünyada turizm faaliyetleri sonucu oluşan gelirden layık olduğumuz payın alınması, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerle yüklendiğimiz yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi, değişen dünya ve ülke şartları sonucu büyük farklılıklar gösteren orman ve çevreden beklentilerin çağdaş bir anlayışla karşılanması için bu çabalarımızın artan bir çalışma temposuyla sürdürülmesinin ne kadar önemli olduğunun şuurundayız” ifadesini kullandı.

“Dünyadaki orman varlığı sürekli azalırken, ülkemiz orman varlığının artmakta olduğunun tespit edilmesi memnuniyet vericidir” diyen Taşkesen, “Ancak hala ormanlarımızın yarısma yakınının bozuk vasıfta olması da düşündürücüdür. Verimsiz ormanlar kendilerinden beklenen ekolojik, ekonomik ve sosyal fonksiyonlarında yeterince yerine getirememektedir.

Günümüzde yaşanan küresel ısınma ve sonucunda yaşanan iklim değişikliğine karşı alınabilecek en önemli tedbirlerin başında verimsiz ormanların süratle ıslah edilmesi ve uygun yerlerde ağaçlandırma yapılması gelmektedir. 2008–2012 Yıllarını kapsayacak şekilde düzenlenen Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı ile beş yılda 2,3 milyon hektar alanın ağaçlandırılması ve ıslahı hedeflenmektedir. Türkiye topraklarının %27'si ormanlarla kaplıdır ancak, ormanlarımızın yaklaşık % 50'si bozuk niteliktedir. Bu sebepten dolayı Çevre ve Orman Bakanlığı bozuk ormanları rehabilite etmek ve ülkenin toplam kara alanının %30′unun orman la kaplanmasını sağlamak amacıyla ulusal seferberlik kampanyası başlatmıştır. Ağaç bayramı törenleri ilimizde 31 Mart 2009 tarihinde saat 10.00′ da Bingöl Üniversitesi bahçesinde gerçekleştirilecek olup, İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüz binasında da ücretsiz fidan dağıtımı yapılacaktır, bütün Bingöl halkı davetlidir” şeklinde konuştu.

Bingololay Gazetesi

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.12.2025
02:45
Bingöl`de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de yapımı süren yeni devlet hastanesinin, yalnızca sağlık hizmeti sunan bir yapı olmasının ötesinde; hasta ve hasta yakınlarını merkeze alan cami, refakatçi evi, kütüphane ve sosyal ikram alanlarını içeren sosyal donatılarla birlikte planlanması talep ediliyor.
19.12.2025
02:43
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Fırat Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ve Bingöl Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla yürütülecek çalışmada, arıcılıkta verimliliğin artırılması ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
19.12.2025
02:42
Kırmızı ışık ihlallerine ehliyet iptali geliyor
Kırmızı ışık ihlallerine ehliyet iptali geliyor
2024'te 137 can kaybına yol açan kırmızı ışık ihlalleri için yeni dönem başlıyor. İçişleri Bakanlığı, kırmızı ışık ihlallerine karşı en ağır yaptırımı devreye alıyor; tekrar eden ihlallerde ehliyete el konulacak.
19.12.2025
02:41
Kısa Film Festivali Sona Erdi
Kısa Film Festivali Sona Erdi
7. Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali kapanış töreniyle sona erdi. 135 ülkeden 1.787 kısa film başvurusunun yapıldığı festival, üç gün boyunca film gösterimleri, özel seçkiler ve söyleşilerle Bingöl'ü sinemanın buluşma noktası haline getirdi.
19.12.2025
02:40
Vali Usta:
Vali Usta: 'Yeni hastanemiz en kısa sürede hizmete sunulacak'
Kısa sürede açılacağını belirttiği Yeni Bingöl Devlet Hastanesi'nin mühendislik altyapısına da dikkat çeken Vali Usta; 'Tamamlandığında yerli ve milli mühendislerimizin eseri olarak Türkiye'nin en güvenli binalarından biri olacak' dedi.
19.12.2025
02:39
Fuhuş şebekesi çökertildi! 3 tutuklama!
Fuhuş şebekesi çökertildi! 3 tutuklama!
Bingöl ve Mersin'de yabancıların pasaportlarına el koyup fuhuş yaptıran şebeke çökertildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 4 şüpheliden 3'ü tutuklandı, 1'i ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın