KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Şubat 2026 Cuma
°C

25 milyon domuz gribi aşısı için anlaşıldı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: "İlk dozları bu ayın sonuna kadar alacağız"

25 milyon domuz gribi aşısı için anlaşıldı
09 EKİM 2009 CUMA 08:51
0
1266
0
AA aa
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 25 milyon doz domuz gribi aşısıyla ilgili sözleşmeyi bitirdiklerini belirterek, ilk dozları bu ayın sonuna kadar alacaklarını bildirdi.

Akdağ, Makedonya Sağlık Bakanı ile görüşmesinde bir gazetecinin, ''(2010 domuz gribi yılı olacak, kitlesel ölümler olacak) şeklinde açıklamanız oldu. Türkiye'de ne gibi tedbirler alındı?'' sorusu üzerine, domuz gribi salgınını dünyada en az hasarla atlatacak ülkelerden birinin Türkiye olacağını söyledi.

Akdağ, ''3 ayrı firmadan aşı alıyoruz. Bu firmalardan biriyle anlaşmamız bitti. 25 milyon doz aşıyla ilgili sözleşmemizi bitirdik, tamamladık. İlk dozları bu ayın sonuna kadar almış olacağız. Bunu da ilk defa açıklıyorum. Aşağı yukarı 18 milyon doz aşıyla ilgili olarak da anlaşmamızı bu ay içinde bitirebileceğimizi düşünüyoruz. Önümüzdeki 6 ay içerisinde bu aşılar Türkiye'ye gelecek. Aşağı yukarı 20 milyon doza yakın, 17-18 milyon doz aşının yıl tamamlanmadan elimizde olacağını ümit ediyoruz. Anlaşmaları bu şekilde yaptık'' diye konuştu.

Çok ciddi tedbirler aldıklarını ve bunları geliştirerek yollarına devam ettiklerini vurgulayan Akdağ, etraflıca hazırlanmış faaliyet planları üzerinde yoğun biçimde çalıştıklarını belirtti.

Domuz gribinden korunmada toplumda farkındalığın artmasının önemine işaret eden Akdağ, halkın en azından el yıkama konusunda çok bilinçli olması ve bu konuyu önemsemesi gerektiğini belirtti.

Bunun bir çok canı kurtarabileceğini ifade eden Akdağ, ''Evet 2010 dünyada domuz gribi yılı olacak. Çok sayıda insan hastalanacak, hastanelere yatacak, yoğun bakım gerektiren ağır hastalığa yakalanacak ve bu insanların bir kısmı maalesef hayatını kaybedecek. Biz Türkiye açısından bunu asgaride tutmak için toplum olarak birlikte çalışmalı ve gayret etmeliyiz'' diye konuştu.

Bir başka soru üzerine, grip mevsimi olmamasına rağmen dünyada binlerce insanın bu virüsten hayatını kaybettiğine dikkati çeken Akdağ, bütün ülkelerin bu hususta çok çalışıp gayret göstermesi gerektiğini söyledi.

Bu salgında, imkanların bu kadar gelişmediği önceki grip salgınları kadar ölüm beklememek gerektiğini kaydeden Akdağ, ''Evet, önemli bir tehlike var. Kış ayları itibarıyla önemli bir salgın kapıdadır. Ama biz gerekenleri yaparsak, yani sadece sağlıkla ilgili kuruluşlar değil, toplumca gerekeni birlikte yaparsak, bunu en az hasarla atlatabilecek durumdayız'' şeklinde konuştu.

-AŞI PLANI-

''Belirlenen risk gruplarından öncelikle kimlere aşı yapılacağı'' sorusu üzerine de Akdağ, hem Dünya Sağlık Örgütü'nün hem de hastalık kontrol çalışmaları yapan önemli merkezlerin tavsiyeleri doğrultusunda bilimsel kurulun bir sıralama yaptığını bildirdi.

Öncelikle hamilelerle sağlık çalışanlarının, daha sonra 6 ay-3 yaş arası çocuklar ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilecek sürekli hastalığı olanların, ardından da itfaiye ve güvenlik görevlileri gibi önemli kamusal görevleri yerine getirenlerin aşılanacağını bildiren Akdağ, ''Bu arada sırasıyla 3 yaşından başlayarak 24 yaşına kadar olan yaş grubundakileri süreç içinde aşı elimize geçtikçe aşılamış olacağız'' diye konuştu.

Önemli risk grubu olarak görülmediği için yetişkin yaş grubunu aşılamayacaklarını bildiren Akdağ, bunlar için de korunma tedbirleri uygulanacağını söyledi.

-İSTANBUL'DAKİ GÖSTERİLER-

Akdağ, bir başka soru üzerine, İstanbul'da önceki gün yapılan gösteriler sırasında atılan gaz bombalarıyla bir vatandaşın hayatını kaybettiğine dair ellerinde hiç bir bilgi olmadığını kaydetti.

Kendisine gelen ön bilgilere göre, bir vatandaşın kalp krizinden hayatını kaybettiğini, bu kişinin hastaneye ulaştırılmasını da gösterilerin engellediğini anlatan Akdağ, ''Bir ambulansın kapısını tekmeleyerek, kapısının açılmasına yol açanlar, yarın çıkıp 'gaz bombası atıldığı için bu oldu' iddialarında bulunuyorlar. Bu iddialar aslında yersiz iddialardır'' dedi.

Bu kişinin ölüm sebebiyle ilgili olarak adli tıbbın kesin kararı verebileceğini hatırlatan Akdağ, Türkiye'de polisin kendi hayatını da tehlikeye atarak bu saldırıları engellemeye çalıştığını kaydetti.

Demokratik hakkın kullanılması anlamında gösteri yapmanın doğal olduğunu belirten Akdağ, ama bunun insanların hayatını etkileyecek, mala ve cana zarar verecek biçimde yapılmasının kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Bu tür gösterileri yapanları eleştiren Akdağ, olaylarda eline taş ve molotofkokteyli alanların, toplumun sağlığına yönelik saldırı içinde olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.


haberturk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.02.2026
18:15
'Zazalar Kürt mü?' tartışması yeniden gündemde
Sosyal medyada yeniden alevlenen 'Zazalar Kürt'tür / değildir' tartışması akademik çevrelerde yıllardır sürerken, sosyal medyada karşıt görüşlerin birbirini etiketlediği ve tartışmanın ideolojik bir zemine kaydığı görülüyor.
05.02.2026
18:11
DEM Parti`den Çalıkağıl tepkisi! `17 Kilometrelik Yol Yıllardır Yapılmadı`
DEM Parti'den Çalıkağıl tepkisi! '17 Kilometrelik Yol Yıllardır Yapılmadı'
DEM Parti Bingöl İl Genel Meclis Grubu, Yayladere'ye bağlı Çalıkağıl Köyü'nün yol ve elektrik sorunlarının ciddi mağduriyetlere yol açtığını belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
05.02.2026
17:08
Bingöl, TÜBİTAK Proje Yarışmasında Zirvede
Bingöl, TÜBİTAK Proje Yarışmasında Zirvede
TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ön değerlendirme sonuçlarına göre Bingöl, 8 il arasında 20 projeyle birinci sırada yer aldı.
05.02.2026
16:45
Bingöl`de şehir içi toplu taşımaya zam!
Bingöl'de şehir içi toplu taşımaya zam!
Bingöl Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edilen yeni tarife, 07 Şubat 2026 Cumartesi günü itibariyle yürürlüğe girecek. Yeni tarifeyle şehir içi toplu taşıma ücretleri şöyle olacak;
05.02.2026
14:58
YKS 2026 başvuruları başlıyor
YKS 2026 başvuruları başlıyor
Üniversite hayali kuran milyonlarca adayın katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. 20-21 Haziran'da yapılacak YKS'de başvurular 06 Şubat 2026 Cuma günü başlıyor. Adaylar ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden başvuru işlemlerini yapabilecek.
04.02.2026
15:41
Dinç: Dillere Düşmanlık Fıtrata ve Allah`ın Taksimatına Düşmanlıktır
Dinç: Dillere Düşmanlık Fıtrata ve Allah'ın Taksimatına Düşmanlıktır
HÜDA PAR'ın Bingöl'de düzenlediği 'Anadilimi Seçiyorum' panelinde konuşan Mersin Milletvekili Faruk Dinç, dil çeşitliliğinin ilahi bir nimet olduğunu belirterek, dillere yönelik düşmanlığın fıtrata ve Allah'ın taksimatına karşı çıkmak anlamına geldiğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın