KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Nisan 2026 Pazartesi
°C

250 bin ticari araç cezalı duruma düştü

Ulaştırma Bakanlığı'nın şirketlere ağırlığı 3,5 tonun altındaki kiralık araçlarla hizmet vermesini yasaklayan yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği, kiralama şirketlerini zor durumda bıraktı. Cezaların kesilmeye başlanmasıyla birlikte bu şirketler de ellerindeki araçları satmaya başladı.

250 bin ticari araç cezalı duruma düştü
19 MAYIS 2010 ÇARŞAMBA 09:26
0
1623
0
AA aa

Arif Bayraktar'ın haberi

Ulaştırma Bakanlığı'nın lojistik sektörünü yeniden düzenlemek için yürürlüğe koyduğu yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği sebebiyle 250 bin ticari araç illegal duruma düştü.

Bu rakamın denetimlerin Anadolu'ya yayılması halinde en az ikiye katlanması bekleniyor. Çünkü şu an K belgesini almış olan araç sayısı toplam 380 bin civarında. Türkiye'deki toplam ticari araç sayısı ise 4 milyona yakın. Bu araçlara uygulanacak 2 bin liralık ceza özellikle köprü başlarında, yol ayrımlarında kesilmeye başlandı.

Cezanın kaynağında Ulaştırma Bakanlığı'nın alınmasını mecburi kıldığı 30 farklı yetki belgesi yatıyor. Geçen yıl sonunda epey tartışma konusu olan düzenlemeyle ilgili yönetmeliğin 1 Mayıs itibarıyla uygulanmasına başlanması sonucu ticari araç kiralama şirketleri atıl pozisyona düşen 30 bin ticari aracını satmaya başladı. Düzenleme yüzünden kiralama sektörünün bünyesindeki araçların yüzde 14'ü depolara çekilip satıldı. Bu sebeple birçok küçük ve orta ölçekli şirket iş yapamaz hale geldi. Birçoğu otomobille taşıma yapmaya başladı. Vakko, Volvo, HSBC, Pınar Su, TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği, Viessmann Isı Teknikleri, Adecco Danışmanlık gibi firmalar ise ticari araç satın aldı. Ülker, kendi lojistik firmasını kurarak problemi çözmeye yöneldi. Türk Telekom ruhsatsız konumdaki binlerce aracını rölantiye aldı. Kiralama sektörünün öncü firması Intercity de 4 bin 300 ticari aracını nisan ayında geri çekti. Bunların 3 bin 500'ü KOBİ'lerde aylık 300 ile 400 lira arasında kiradaydı.

1 Mayıs itibarıyla bu araçların tamamının atıl duruma düştüğünü vurgulayan Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, 4 ay içinde bu araçların tamamını daha fazla zarar etmemek için satmak zorunda olduğunu ifade etti. Şu ana kadar 300'e yakınını elinden çıkardığını açıklayan Ak, 'Sektörde toplam 130 bin kiralanabilir araç bulunuyor. Bunların 30 bini ticari araçlardan oluşuyordu. 4 bini şu an satıldı. 26 bin aracın da yıl sonuna kadar satılması planlanıyor. Bu durum sebebiyle 2 ay öncesine göre ikinci el ticari araç fiyatları da yüzde 7-8 değer kaybetti. Yani Ulaştırma Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmelik hem Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nı hem KOBİ'leri hem ticari araç sahibi olan vatandaşları olumsuz etkiledi.' diye konuştu. Türkiye'nin sahip olduğu 14 milyon araç parkının 4 milyonu ticari araçlardan oluşuyor.

ARAÇLAR YİNE YAŞLANACAK

Zaman Gazetesi'nin geçen hafta düzenlediği Sektör Buluşmaları'nda Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile bir araya gelen Intercity'nin patronu Vural Ak, kiralama sektörünün her 2-3 yılda bir araçlarını yenilediğini, fakat kendi aracını satın almak zorunda kalan küçük şirketlerin en iyi ihtimalle 7-8 yılda bir araçlarını değiştireceğini ifade etti. Bu durumun otomotiv sanayiini de rahatsız etmesi gerektiğini ifade eden Ak, 'Aslında şu an satışlar iyi gidiyor olmasaydı otomotivciler de yanımızda yer alacaktı.' dedi. Bu arada Ulaştırma Bakanlığı'nın da 35'e yakın aracı kiralayarak kullandığı öğrenildi.

(Zaman)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.04.2026
23:24
TEİAŞ 402 Sürekli İşçi Alacak! Bingöl`e 5 Elektrik Teknikeri Kontenjanı
TEİAŞ 402 Sürekli İşçi Alacak! Bingöl'e 5 Elektrik Teknikeri Kontenjanı
TEİAŞ, önlisans mezunu 396 tekniker ve yardımcı hizmetlerde 6 personel olmak üzere toplam 402 sürekli işçi alımı yapacağını duyurdu. İller bazında dağılıma göre Bingöl için 5 elektrik teknikeri kontenjanı ayrıldı.
12.04.2026
23:23
Diyanet İşleri Başkanlığı 3 Bin 209 Personel Alacak
Diyanet İşleri Başkanlığı 3 Bin 209 Personel Alacak
Diyanet İşleri Başkanlığı, KPSS puan sıralamasına göre sözlü sınavla 3 bin 209 aday din görevlisi alımı yapacağını duyurdu. Başvurular 20 Nisan–4 Mayıs 2026 tarihleri arasında çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.
12.04.2026
23:22
Özgür-Der Bingöl Şubesi`nde
Özgür-Der Bingöl Şubesi'nde 'Postmodern Dünyada İslami Kimlik' Konuşuldu
Bingöl'de düzenlenen seminerde postmodern çağın hakikat, kimlik ve tüketim anlayışı üzerinden İslami kimliğin karşı karşıya kaldığı meydan okumalar ele alındı. Konuşmacı Burhan Taşkaya, parçalanmış kimlik yapısının Müslüman birey üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
12.04.2026
23:21
Bingöl`de Zirai Don Alarmı! Üreticilere 48 Saatlik Kritik Uyarı
Bingöl'de Zirai Don Alarmı! Üreticilere 48 Saatlik Kritik Uyarı
Meteorolojik değerlendirmelere göre Bingöl genelinde 12 Nisan Pazar gecesinden itibaren hava sıcaklıklarında ani düşüş bekleniyor. Özellikle yüksek kesimlerde kuvvetli zirai don riski öngörülürken, çiftçi ve üreticilerin tedbirli olması istendi.
12.04.2026
23:19
12 Bingölspor 3 puanı kaptı! Haftaya kutlama var!
12 Bingölspor 3 puanı kaptı! Haftaya kutlama var!
TFF 3. Lig 2. Grup'ta şampiyonluğu garantileyen 12 Bingölspor, Osmaniyespor deplasmanından 2-1'lik galibiyetle dönerek puanını 59'a yükseltti. Yeşil-beyazlı ekip, sezonun son haftasında sahasında oynayacağı Silifke Belediyespor karşılaşmasının ardından şampiyonluk kutlaması yapacak.
11.04.2026
18:19
Bingöl`de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması' geniş katılımla gerçekleştirildi. İl genelinde yapılan sınavda gençler, Umre ödülü için ter döktü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın