KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Ekim 2026 Perşembe

255 milyar dolarlık borsaya kepçe darbesi

İstinye Park önündeki kavşak inşaatı çalışmaları sırasında bir kepçe operatörünün fiber optik kabloyu koparması yüzünden dün İMKB'de işlemler ancak 14.30'da başlayabildi ve tek seans yapılabildi. Geniş bir kitleyi etkileyen arıza ile ilgili olarak inşaat şirketi hakkında tazminat davası açılacak. İMKB yönetiminin bugünkü genel kurulda arıza ile uğranan kaybın tazmin edilmesini görüşmesi bekleniyor.

255 milyar dolarlık borsaya kepçe darbesi
29 KASIM 2007 PERŞEMBE 10:04
0
1131
0
AA aa
İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB), dün İstinye Park önündeki kavşak inşaatı çalışmaları sırasında fiber optik kablonun kopması sonucu işlemler gecikmeli olarak tek seans yapılabildi. İşlem gören tüm hisse senetleriyle piyasa değeri yaklaşık 255 milyar doları bulan İMKB'de işlemlerin yapılmamasına yol açan teknik arıza, İstinye Park önündeki kavşak inşaatında dün sabaha karşı çamura saplanan kamyonu kurtarmaya çalışan kepçe operatörünün dikkatsiz bir şekilde toprağı derin kazması sonucu fiber optik kabloyu koparmasından kaynaklandı.

14.30'A KADAR AÇILMADI: İMKB Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türk Telekom hatlarının kopması nedeniyle veri yayın kuruluşlarından kaynaklanan nedenlerle yatırımcılara veri yayını yapılamadığı bildirildi. Hisse senetleri piyasası seansının açılış saatinin ertelendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, tahvil ve bono piyasası ile yabancı menkul kıymetler piyasası işlemlerini normal seans saatleri içerisinde devam edildiği bildirildi. İMKB veri yayın kuruluşlarını, tüm aracı kurumları ve hisse senedi yatırımcılarını olumsuz etkileyen hat arızası, dün öğleden sonra saat 14.00'te ikinci seansın normal açılışına da yetişmedi. Türk Telekom ve İMKB teknik ekibinin de destek verdiği yoğun çalışmaların ardından İMKB'de ikinci seans 14.30'da başlayabildi. Öğleden sonra yarım saat gecikmeli açılan seans, yarım saat gecikmeli olarak 17.30'da tamamlandı.

TAZMİNAT KONUSU GENEL KURULDA: İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "Bu bir iş kazasıdır. Telekom ve belediye acil müdahalelerinden dolayı teşekkür ederim. Umarım, bir daha başımıza böyle bir şey gelmez" derken, aracı kurumlar bu duruma büyük tepki gösterdi. Turkish Yatırım Genel Müdürü ve İMKB Yönetim Kurulu üyesi /_newsimages/4529077.jpgBerra Kılıç, dün meydana gelen arıza ile ilgili olarak, "Yol üzerinde uzun süredir çok yoğun bir çalışma sürüyordu, bu kaza bizi hiç şaşırtmadı. Hep yüreğimiz ağzımızdaydı, sadece böyle bir felaketle ne zaman karşılaşacağımızı bilmiyorduk" dedi. "Herkes zarar etti, aracı kurumlar kaybetti" diyen Kılıç, şözlerine şöyle devam etti: "Büyükşehir Belediyesi, İstinye Park yol inşaatını yapan özel şirketten tazminat isteneceğini açıklıyor. Acaba bu tazminat talebi sadece kablo bedelini mi kapsıyor, yoksa İMKB'deki iş kaybını da kapsıyor mu bilmiyorum. İMKB'den bireysel olarak dava açan olmayabilir. Ancak ben İMKB yönetim kurulu üyesi olarak genel kurulda bu tazminat konusunu gündeme getireceğim."

GEÇ BAŞLADI, HIZLI YÜKSELDİ: Bu arada İMKB'de, arıza nedeniyle zamanında yapılamayan ve 14.30'da başlayan birinci seansta endeks hızlı yükseldi. İMKB 100 endeksi, gecikmeli tek seansta 1.751 puan arttı ve 52 bin puanın da üzerine çıkarak, 53 bin 94 puana çıktı. Hisse senetleri de, ortalama yüzde 3.19 oranında değer kazandı. Açılış seansı emir girişi 14.30-14.40 arasında yapıldı. Açılış işlemleri saat 14.40-14.45 arasında, sürekli müzayede ise 14.45'te başladı.

Komisyon zararı 1.5 milyon YTL

İSTANBUL
Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) günlük işlem hacmi, değişmekle birlikte ortalama 1.5 milyar YTL civarında gerçekleşiyor. Dün İMKB'de tek seans yapıldığı dikkate alınırsa en az 750 milyon YTL'lik bir işlem hacminin yapılamadığı söylenebilir. Borsa aracı kurumları, yaptıkları işlemlerden binde 1.5 ile binde 2 civarında komisyon alıyorlar. Buradan hareketle 750 milyon YTL işlem hacminde, binde 2 üzerinden hesaplandığında, yaklaşık 1.5 milyon YTL'yi buluyor.

Arıza bir gün sürseydi hesaplar altüst olurdu

TÜRKİYE
Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut, borsada bir süre işlem yapılamaması ile ilgili sorunun yarım günde çözülmüş olmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Öztangut, grevde olan Türk Telekom'un yine de hemen tamir yoluna gittiğini ve önemli bir arızayı yarım gün gibi bir sürede tamir ettiklerini belirterek, "En azından bir işlem gününü işlemsiz geçirmedik. Bir işlem gününü işlemsiz geçirmek çok daha sakıncalı bir şeydi. Yabancı yatırımcılar, dünyanın her yerinde belli işlem günlerinde belli işlemleri yapacağını hesap ederek hareket eden kurumlardır. Onları bir gün işlemsiz bırakmak, hesapları altüst etmek anlamına gelirdi" diye konuştu. Öztangut, aracılık sektörü açısından yarım gün iş yapamamanın bir iş kaybı yarattığını dile getirdi.

Grev yüzünden onarım gecikti

İSTİNYE'de yol inşaatı nedeniyle kazı çalışması sırasında çamura saplanan kamyonu kurtarmak isteyen kepçe operatörünün kopardığı biri bakır, diğeri fiber optik kablonun bağlanmasında Telekom grevi yüzünden sorun yaşandı. İstinye Park Alışveriş Merkezi önündeki kavşak inşaatında çalışan Çakır Yapı'ya ait bir hafriyat kamyonu dün saat 02.00 sıralarında çamura saplandı. Kamyonu kurtarmak isteyen kepçe operatörü Celil Sak, dikkatsiz ve kontrolsüz bir şekilde toprağı derin kazdığı için bölgede İMKB'nin de bağlantılarını sağlayan kabloları koparttı. Dün öğleden sonra fiber optik kablo bağlandı. Ancak bakır kablonun bağlanmasında Telekom grevi yüzünden sorun yaşandı. Kablo onarımı için taşeron şirketle anlaşıldı. Şirket elemanları kabloyu onarırken, Telekom işçileri gelerek tepki gösterdi ve bunun grev kırıcılığı olduğunu ileri sürdü.

Kepçe operatörüne mala zarar vermekten gözaltı

POLİS
mala zarar vermekten hakkında işlem yaptığı kepçe operatörü Celil Sak ile Şantiye Şefi Ragıp Güneşdoğdu gözaltına alarak İstinye Polis Merkezi'ne götürdü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada "Kablonun koptuğu sabaha kadar hiçbir kuruma ve yetkiliye bildirilmedi. Olay İMKB'nin faaliyete geçmesi ve sistemlerin çalışmaması üzerine anlaşıldı. Yapımı süren yol inşaatı, İstinye Park tarafından üstlenilmiştir. Müteahhit firmanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bir ilişkisi bulunmamaktadır. Altyapı Koordinasyon Müdürlüğü, müteahhit firmaya ceza uygulayacaktır" dendi.



Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.10.2026
21:30
Bingöl TSO`da yeni yönetim belli oldu
Bingöl TSO'da yeni yönetim belli oldu
3 Ekim'de gerçekleştirilen Oda Organ Seçimleri sonrası BİNTSO'da yeni dönemin yönetim ve meclis kadrosu netleşti. Kadir Çintay yeniden Yönetim Kurulu Başkanı olurken, ilk Meclis toplantısında Doğan Koç Meclis Başkanlığına seçildi. Yönetim, Meclis, Disiplin Kurulu ve TOBB delegeliğinde görev alacak isimler de belli oldu.
07.10.2026
20:56
Baraç önce teşekkür etti, sonra uyardı: `Yeni statü sahada karşılık bulmalı`
Baraç önce teşekkür etti, sonra uyardı: 'Yeni statü sahada karşılık bulmalı'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Bingöl Devlet Hastanesi'nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüne kavuşmasını önemli bir kazanım olarak değerlendirdi. Sürece katkı sunanlara teşekkür eden Baraç, bundan sonraki aşamada personel alımlarında liyakat ve eşitlik vurgusu yaparak yeni statünün yalnızca tabelada kalmaması gerektiğini söyledi.
07.10.2026
20:45
HÜDA PAR`dan Boğlan`daki GES projesine tepki:
HÜDA PAR'dan Boğlan'daki GES projesine tepki: 'Ekmek teknemiz olan meralarımızı kaybetmeyelim'
HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanlığı, Boğlan Mahallesi'nde planlanan GES projesine ilişkin açıklama yaptı. Yenilenebilir enerji yatırımlarına karşı olmadıklarını belirten parti, hayvancılık ve arıcılıkla geçinen vatandaşların kullandığı meraların projeye tahsis edilmesine tepki göstererek alternatif alanların değerlendirilmesini istedi.
07.10.2026
20:02
Bingöl`de ceviz hasadı başladı: 150 dönümden 6 ton rekolte bekleniyor
Bingöl'de ceviz hasadı başladı: 150 dönümden 6 ton rekolte bekleniyor
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 150 dönümlük ceviz bahçesinde hasat mesaisi başladı. Yaklaşık 12 yıllık ağaçlardan bu yıl 5-6 ton civarında ürün elde edilmesi hedeflenirken, geçen yıl yaşanan don olayının üretimi olumsuz etkilediği belirtildi.
07.10.2026
19:50
Bingöl`de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bingöl'de iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
07.10.2026
19:26
Bingöllü yazar İsmail Avcı`nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöllü yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöl'de doğan yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı Korkuya Alışmak, 1990'lı yıllarda Anadolu'nun doğusunda yaşayan 11 yaşındaki Beşir'in gözünden çocukluğa, aileye, eğitime, dostluğa, vefaya ve geçmişten geleceğe taşınan emanetlere uzanan bir hikâye anlatıyor. Avcı, romanını 'geçmişe bakarken geleceği de unutmamak' duygusuyla kaleme aldığını söylüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın