KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Mart 2026 Perşembe
°C

270 yıl sonra bir araya geldiler

Yaklaşık 270 yıl önce Bingöl'de birbirinden ayrılıp Anadolu'nun değişik yerlerine dağılan 7 kardeşin torunları Urfa'da yapılan yemekli mevlit etkinliğinde bir araya geldiler.

270 yıl sonra bir araya geldiler
14 KASIM 2013 PERŞEMBE 22:18
0
2791
0
AA aa

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan mevlide Hür Dava Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Lokman Yalçın, Hür Dava Partisi Eyübiye Merkez İlçe Başkanı Mehmet Şılaş Alkanat, Hür Dava Partisi Mersin İl Başkanı Salih Demir, Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi Başkanı Nuri Güler ve çok sayıda partili katıldı.

Mevlitte açılış konuşması yapan Şahine aşiretinin bir kolu olan Kahraman ailesinden Mehmet Ali Kahraman, bu toplantıyı düzenlemelerinin amacının akrabalık bağlarını ortaya çıkarmak olduğunu söyledi. Bundan sonra gerek Urfa'da gerek Diyarbakır'da gerek Mardin'de ve gerek diğer yerlerde bulunan kardeşlerimize düşen görev, yekvücut olup bu akrabalık ve kardeşlik bağını pekiştirmek ve bu bağı sürdürmek olduğunu belirten Kahraman, 270 yıl önce 7 kardeşin neden birbirinden ayrıldığını ise şöyle anlattı: "Yıllar önce dedelerimiz İslam dininin talimatı doğrultusunda kendi şeref ve iffetini korumak ve ona sahip çıkmak uğruna başka yerlere göç etmek zorunda kalmışlardır. Örneğin Bingöl, Diyarbakır, Mardin ve diğer yerlerde olduğu gibi ama Cenabı Allah'a hamdolsun ki bizleri buluşturup kıyamete kadar sürecek olan bağımızı dedelerimizin yazmış olduğu şecere sayesinde yeniden inşa edeceğiz Allah dedelerimizin düştüğü bu ayrılığa bizi bir daha düşürmesin." dedi.

Kürtçe konuşan Molla Kerbela Şanlı, konuşmasına muharrem ayı olması dolayısı ile Hz. Hüseyin ve Kerbela olayını anlatarak başladı.

Zamanında birbirinden ayrılan ailelerin bugün burada bir araya geldiklerini ifade eden Molla Kerbela, 'Kim zengin olmayı istiyorsa. Serveti olsun istiyorsa, fakirlikten yoksulluktan kurtulmak istiyorsa, akrabanın hakkını hukukunu yerine getirsin sıla-i rahim yapsın." hadisini hatırlatarak, sıla-i rahimin önemine değindi.

"Akrabalık bağını kesen cemaatimizde oturmasın"

"Resulullah, 'akrabası ile ziyareti kesen cemaatimizde oturmasın' dediği zaman bir genç kalkıp gitti kısa bir süre sonra geldi. Resulullah o gence neden gidip tekrar geldiğini sorduğunda ise benim teyzem ile aram iyi değildi onu düzeltip halellik dileyip geldim" dediğini anlatan Molla Kerbela, "Kardeşliğimizi İslam üzerine tesis edelim. Akrabalığımız İslam kardeşliği üzerine olsun. Resulullah'ın yolu sahabelerin yolu, tabiinlerin yolu üzerine olsun. Zulüm üzerine olan kardeşlik ahret gününde azaptır." şeklinde konuştu.

Kardeşliğin önemi üzerine konuşmasını sürdüren Molla Kerbela, "Adamın biri bir ölüm döşeğinde iken akrabalarını topluyor. Onlara bir demet çubuğu göstererek bunu kırmalarını istiyor. Fakat çubuk demetini kıramıyorlar. Ondan sonra ölüm döşeğinde olan adam o çubukları tek tek çıkarıp kırıyor ve diyor ki, işte siz de böyle parçalanırsanız tek tek sizi kırarlar ama siz İslam kardeşliği üzerine birlik olursanız size kimsenin gücü yetmez diyor.

Keçi kılı tek başına zayıf olur ama binlerce kılın bir araya gelmesi ile kalın kopmaz ipler meydana gelir. Hıristiyanlara, Yahudilere ve kâfirlere karşı İslam ümmetinin birlik içinde olması gerektiğini, aksi halde bizi parçalara bölüp yutacaklarını ki zaten şuan da yapmaya çalıştıkları tek şeyin bu olduğunu" söyleyerek muhacir ve ensar kardeşliğini anlattı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.03.2026
17:07
Rakip takılmasa halimiz duman!
Rakip takılmasa halimiz duman!
Lider 12 Bingölspor, sahasında konuk ettiği Kahramanmaraşspor'la 1-1 berabere kaldı. Yeşil beyazlı temsilcimiz, en yakın takipçisi Silifke Belediyespor'un yenilgisiyle puan farkını bir arttırarak korudu.
25.03.2026
16:56
Bingöl İHH`den Ramazan`da 10 Milyon TL`lik Yardım
Bingöl İHH'den Ramazan'da 10 Milyon TL'lik Yardım
Bingöl İHH, 2026 Ramazan ayında yurt içi ve yurt dışında toplam 9 milyon 810 bin TL'yi aşkın ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Yardımların önemli bölümü Gazze başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine gönderildi.
25.03.2026
14:09
Sınıfta gaz paniği! Bingöl`de 30 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
Sınıfta gaz paniği! Bingöl'de 30 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
Bingöl merkezde bir ilkokulda öğrencinin sınıfta kar spreyi sıkması sonucu gazdan etkilenen ve nefes darlığı, baş dönmesi, mide bulantısı ve halsizlik şikayetleri görülen 30 öğrenci hastaneye kaldırıldı.
25.03.2026
13:22
Bingöl`de 2026`ın ilk Yelıng satışı başladı
Bingöl'de 2026'ın ilk Yelıng satışı başladı
C Vitamini açısından da oldukça zengin olan ve kokusuyla bilinen Yelıng, düşük gelirli vatandaşların ve seyyar satıcıların geçim kaynağı olurken, ilk mahsuller de tezgâhlardaki yerini aldı.
25.03.2026
12:46
Park Halindeki Otomobil Kundaklandı
Park Halindeki Otomobil Kundaklandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde gece saatlerinde park halindeki bir otomobil kundaklandı. Mahalle sakinlerinin erken müdahalesi, yangının büyümesini önledi. Otomobil, kullanılamaz hale geldi.
25.03.2026
12:35
Türkiye`nin bir ucundan diğerine 40 yıllık vefa
Türkiye'nin bir ucundan diğerine 40 yıllık vefa
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 1980-1985 yılları arasında görev yapan emekli okul müdürü Kazım Germiyanoğlu, bayram ziyareti için bulunduğu Manisa'nın Gördes ilçesindeki baba ocağında, kırk yıl öncesine dayanan kadim dostunu ağırladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın