KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Şubat 2026 Pazartesi
°C

28 şubat'tan geriye ne kaldı?

Bir dönemin analizi

28 şubat`tan geriye ne kaldı?
28 ŞUBAT 2009 CUMARTESİ 18:45
0
1122
0
AA aa
Medyanın hükümetleri denetleyen güç olmaktan çıkıp ülkeyi yönetmeye kalkıştığı; hükümet kurup hükümet yıkan, bakan indirip bakan atayan Genel Yayın Yönetmenleri'nin dönemi
Demokratik siyasetin, medya ve sivil toplum kuruluşlarının kullanılarak militarize edilmesinin 12'nci yıldönümü bugün..

Sandıktan çıkan sonucu beğenmeyenlerin 28 Şubat 1997'deki müdahelesine 'post modern darbe' adı verildi.

Bir gelenekti Türkiye'de siyasetin rotasını beğenmeyenlerin kendi dümenlerini devreye sokması, sandığa karşı hukuk ve demokrasi dışı yollara başvurup baskı unsurlarını kullanması.. Kanlı da oldu, post-modern de, internet yoluyla e-muhtıra da..

Görünürde darbeyi yapan askeri komuta kademesiydi, sahadaki uygulayıcılar ise medyanın komuta kademesi.. Merkezi medyanın güçlü gazeteleri
Aydın Doğan ve Dinç Bilgin'in sahibi olduğu Hürriyet ve Sabah komuta gemileri, Ertuğrul Özkök ve Zafer Mutlu başkomutanlarıydı.


Medyanın hükümetleri denetleyen güç olmaktan çıktığı; ülkeyi yönetmeye kalkışan, hükümetler kurup hükümetler yıkan, bakan indirip bakan atayan Genel Yayın Yönetmenleri'nin dönemiydi.

Ankara'nın kilit noktalarından gelen manipülatif her haber, gerekli mizansenler oluşturularak yazıişlerine ulaştırıldı ve 'irtica geliyor' korkusu kamuoyuna manşetten sunuldu. Medyanın komuta kademesi psikolojik darbeyi tamamladığında söz askeri komuta kademesindeydi: "28 Şubat gerekirse bin yıl sürecek"

O Genel Yayın Yönetmenleri sadece siyaseti değil, medyayı da militarize etti. Cengiz Çandar, Mehmet Barlas, Mehmet Ali Birand, Ali Bayramoğlu, Mehmet Altan gibi isimler etkisizleştirildi, Ankara'dan servis edilen haberlere sorgulamadan itibar eden kalemler ön plana çıkarıldı. Özgürlükçü sesler susturuldu. 

Üzerinden ise bin değil, sadece 12 yıl geçti. 28 Şubat mirasını sahiplenenler vazgeçmekte zorlansa da, siyasette ve medyada değişen dengeler
toplumun demokrasi dışı girişimlere artık itibar etmediğinin en büyük göstergesi.

Sarsılmaz görünen 'Medyanın Komuta Gemileri' artık su alıyor. Tercihlerine saygı gösterilmesini bekleyen toplum için merkezi medya 'merkezi' olmaktan
her geçen gün biraz daha uzaklaşıyor.

28 Şubat'ın muhataplarını şöyle bir hatırlarsak;

O dönemin hapse atılmış İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, şimdi ikinci kez seçim kazanmış Başbakan.

O dönemin Devlet Bakanı Abdullah Gül şimdi Cumhurbaşkanı.

Bu iki siyasal figür, bugünün Türkiyesinde yasama ve yürütmenin en tepesindeki isimler..

28 Şubat döneminin kudretli isimleri ise köşeye çekilmiş, itibar sorunu yaşıyorlar.

Bir de hesap vermeyen, toplumsal denetime tabi tutulmadan sırça köşklerinde yaşamaya devam edenler var tabii: Medyanın komuta kademesi..
O dönemde medyayı yönetenler, özeleştiriden bile geçmeksizin amiral gemilerindeki yolculuklarına devam ediyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.02.2026
17:54
Kamu bankalarından şans oyunları ödemeleri kaldırıldı
Kamu bankalarından şans oyunları ödemeleri kaldırıldı
Kamu bankalarının 'şans oyunları' sekmesi 3 kamu bankasının mobil bankacılık sisteminden kaldırıldı. Böylece kamu bankaları siteminden şans oyunlarına yönlendirme yapılamayacak.
08.02.2026
17:45
Lider 12Bingölspor, deplasmandan 1 puanla döndü!
Lider 12Bingölspor, deplasmandan 1 puanla döndü!
3. Lig 2. Grup lideri 12 Bingölspor, Kırıkkalespor deplasmanında 1-0 öne geçtiği mücadelede sahadan 1-1'lik eşitlikle ayrıldı. Maçın ardından Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan, hakem kararlarına tepki gösterirken takıma ve hedeflere olan inancın tam olduğunu vurguladı.
08.02.2026
17:22
Bingöl`de kahreden kaza! Baba ve oğul hayatını kaybetti
Bingöl'de kahreden kaza! Baba ve oğul hayatını kaybetti
Bingöl-Genç yolunda meydana gelen feci kazada baba ve oğul hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı. Kahreden kazada hayatını kaybeden baba ve oğlunun taziyesi Dik Köyü'nde kurulacak.
07.02.2026
21:54
Zikte SÜRKAP`tan 5. Yıl Buluşması
Zikte SÜRKAP'tan 5. Yıl Buluşması
Birlik ve dayanışma mesajlarının verildiği programda eğitim çalışmaları kapsamında hayata geçirilen 'Murat Etüt Merkezi'ne dikkat çeken Platform Başkanı Mehmet Atalay, bir toplumun gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden birinin eğitim olduğunu vurguladı ve bu anlayışla hayata geçirilen Murat Etüt Merkezi'nin kendileri için en anlamlı çalışmaların başında geldiğini söyledi.
07.02.2026
21:39
Bingöl`de göçmen kaçakçılığı operasyonu
Bingöl'de göçmen kaçakçılığı operasyonu
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince göçmen kaçakçılığına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında 12 düzensiz göçmen yakalandı.
07.02.2026
21:30
Öztürk;
Öztürk; 'Bingöl halkı artık bu hastalıklar için başka illere gitmeyecek'
Bingöl Devlet Hastanesi'nde göreve başlayan Hematoloji Uzmanı Dr. Osman Can Öztürk, hasta kabulüne başlayan hematoloji kliniğiyle birlikte kemik iliği ve kan hastalıklarının tanı, tedavi ve düzenli takibinin artık Bingöl'de yapılabileceğini belirterek, yeni hizmetin önemli bir ihtiyacı karşılayacağını ve hastaların çevre illere gitmesine gerek kalmayacağını söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın