KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Temmuz 2025 Perşembe
°C

30 yıl sonra 'biz niye dövüştük' dediler

12 Eylül 1980 öncesi Türkiye'de karşıt görüşlü gruplar arasında yaşanan çatışmalarda birbirlerini hasım gören ve kavga eden aynı okulun iki öğrencisi, 30 yıl sonra bir araya gelerek barıştı

30 yıl sonra `biz niye dövüştük` dediler
28 EYLÜL 2010 SALI 09:37
0
1778
0
AA aa

12 Eylül 1980 öncesi Türkiye'de karşıt görüşlü gruplar arasında yaşanan çatışmalarda birbirlerini hasım gören ve kavga eden aynı okulun iki öğrencisi, 30 yıl sonra bir araya gelerek barıştı.

Kayseri'nin en eski okullarından Sümer Lisesi'nden 1980 yılında mezun olan yazar Güner Dinçarslan ile okulu bir dönem sonra bitiren Hanife Yeniay, '1. Mezunlar Buluşması'nda bir araya geldi. İki arkadaş buluştuklarında, geçmişte yaşadıkları ortak anıları paylaşarak nasıl kavga ettiklerini anlattı.

Güner Dinçarslan, o dönemde herkesin bir tarafı tutmak zorunda olduğunu ve taraf tutmayanların daha çok zarar gördüğünü ifade ederek, 'Taraf tutmayan bir kişi, her iki taraftan da dışlanır ve dayak yerdi. Bu nedenle mecburen bir taraf seçmemiz ve karşı tarafı da hasım olarak görmemiz gerekiyordu' dedi.

1980 öncesi Sümer Lisesi'nde okurken arkadaşı Hanife Yeniay ile farklı siyasi görüşlerde olduklarını belirten Dinçarslan, şunları anlattı: 'Bir gün okul bahçesinde voleybol oynuyorduk. Baktım, Hanife, bana karşı oynuyor. Topu aldım ve Hanife'nin üzerine doğru gittim. Topu onun yüzüne öyle bir hışımla attım ki, anında yere düştü ve yüzü kıpkırmızı oldu. Uzun süre yerden kalkamadı, bir süre sonra arkadaşlarının yardımıyla yerden kalktı ve gitti. O zamanki duygu ve siyasi görüşüm nedeniyle bu yaptığım işin ne kadar kötü bir şey olduğunu kavrayamamıştım. Ama yıllar geçtikçe bu yaptığım hareketin ağırlığı altında ezilmeye başladım. Bir fırsatını bulup, Hanife'den özür dilemek istedim. Bu fırsatı da ancak bu toplantıda ele geçirdim.'

Güner Dinçarslan, 12 Eylül 1980 öncesi yaşanan sağ-sol çatışmalarını anlattığı 'Ve Kar Yağdı Üzerimize' isimli kitabının son bölümünde, farklı görüşlerde olan ve birbirleriyle sürekli tartışan, çatışan iki arkadaşın yıllar sonra bir araya gelip kol kola yürüyüp gitmelerinin, arkadaşı Hanife hanımla karşılaşmalarıyla gerçek olduğunu söyledi.

Dinçarslan, 'Hanife'yi mezunlar buluşmasında karşımda görünce çok sevindim ve hemen gidip boynuna sarıldım. Kendisinden o gün yaptığım yanlış davranışımdan dolayı özür diledim ve beni affetmesini istedim. 30 yıl önce top vurduğum o yüzü, koklayıp öpüyorum' dedi.

Hanife Yeniay da, 'Bizler, siyasi olaylar nedir, sağ ve sol ne demektir bilmeden kendimizi bir tarafın içinde bulduk. Daha çocuktuk ve Türkiye'de olup biten pek çok şeyin farkında değildik. Hatta şu an düşünüyoruz da ne için kavga ettiğimizi dahi hatırlamıyoruz' diye konuştu.

Dinçarslan'ı affettiğini belirten Yeniay, 'Aradan 30 yıl önce geçmesine rağmen o günü hala hatırlıyorum. O günler çok kötü günlerdi ve bizim dönem için kayıp günler oldu. Sağ-sol çatışmaları yüzünden biz gençliğimizi ve geleceğimizi kaybettik. O günlerin telafisi mümkün değil' dedi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.07.2025
17:53
Bingöl`de tabanca ve fişek ele geçirildi
Bingöl'de tabanca ve fişek ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, tabanca ve fişek ele geçirildi.
02.07.2025
15:56
Depoları fulleyin! Akaryakıta otomatik zam!
Depoları fulleyin! Akaryakıta otomatik zam!
Yılın ilk 6 ayına ait Yİ-ÜFE verileri doğrultusunda benzin, motorin ve LPG fiyatlarında dikkat çeken oranlarda artış bekleniyor. Akaryakıt fiyatlarına yarın (Perşembe) itibarıyla ÖTV kaynaklı otomatik zam yansıyacak.
01.07.2025
14:59
Hayvan pazarları acil koduyla kapatıldı!
Hayvan pazarları acil koduyla kapatıldı!
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ildeki müdürlüklere 'acil' ibareli bir yazı gönderdi. Şap hastalığında yaşanan artış nedeniyle, ülke genelindeki tüm hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatılması talimatı verildi.
01.07.2025
13:10
Bingöl Basın Konseyi`nden karikatür tepkisi!
Bingöl Basın Konseyi'nden karikatür tepkisi!
Açıklamada; 'İnançlara hakaret eden, toplumsal barışı zedeleyen ve vicdanları yaralayan bu tarz yayınları en güçlü şekilde kınıyor, hem hukuki hem ahlaki sorumluluğun takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz' vurgusunun altı çizildi.
01.07.2025
11:28
Bingöl`de aranan suç makinesi yakalandı
Bingöl'de aranan suç makinesi yakalandı
Polislerin şok baskınıyla çembere alınan şahıs kıskıvrak yalandı. Şahıs, işlemlerinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
01.07.2025
11:18
Türkiye yanarken Bingöl`de montlar giyildi, sobalar yakıldı
Türkiye yanarken Bingöl'de montlar giyildi, sobalar yakıldı
Türkiye'nin birçok ili sıcaktan kavrulurken 1940 rakımlı Karlıova'da kış yeniden geldi. Soğuklar nedeniyle ilçedeki kahvehaneler sobaları tekrar kurup yakmaya başladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın