KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mayıs 2025 Perşembe
°C

33 er dosyası bulundu ama içi boş çıktı!

Bingöl’de 33 askerin PKK'lılar tarafından şehit edilmesiyle ilgili kayıp olan dosya, Elazığ Askeri Mahkemesi'nin arşivinde bulundu. Birinci dereceden sorumlu olduğu iddia edilen üst düzey komutanlar hakkında hiçbir işlem yapılmadığı ortaya çıktı. 6 subay ve bir erin görevi ihmalden aldığı cezalar Askeri Yargıtay'dan dönerken sadece santral görevlisi er, 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmış.

33 er dosyası bulundu ama içi boş çıktı!
01 NİSAN 2013 PAZARTESİ 11:07
0
1620
0
AA aa

Bingöl'de 24 Mayıs 1993'te izinden dönen silahsız 33 erin şehit edilmesi olayıyla ilgili askeri mahkemece hazırlanan dava dosyası, Diyarbakır'daki savcıların ısrarlı çalışması sonucu bulundu.

Alınan bilgiye göre, Elazığ Askeri Mahkemesi'nin arşivinden çıkan dosyanın içinde adeta hiçbir şey yok. Olayın meydana geldiği dönemde birinci derece sorumlu olduğu iddia edilen üst düzey yöneticiler ve komutanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmamış. 1993'te Asayiş Bölge Komutanı olan emekli Orgeneral Necati Özgen, Diyarbakır Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Hasan Kundakçı, olay yerine giden ilk kişi olduğu belirtilen Ergenekon tutuklusu emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ'la ilgili herhangi bir soruşturma yürütülmemiş. Dosya kapsamında bir yarbay, 3 yüzbaşı, 2 üsteğmen ve bir erin 'görevi ihmal'den ceza aldığı görülüyor. Ancak Askeri Yargıtay, kararı bozarak dosyayı Bingöl Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderiyor. Bu mahkeme de dosyayı Bingöl İl ve İlçe İdare Kurulu'na sevk ediyor. Sanıkların bu kurullarda ceza alıp almadığı bilgisinin bulunmadığı dosyadaki bilgilere göre, sadece santral görevlisi er, 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılıyor. Bunun için sunulan gerekçede ise olayın gerçekleştiği dönemde santral görevlisi olan erin, üst komutanlara zamanında haber vermediği iddia ediliyor.

Türkiye'de genel af ve PKK'nın silah bırakmasının konuşulduğu 1993 yılında birbiri ardına karanlık olaylar yaşandı. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Jandarma Komutanı Org. Eşref Bitlis, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğg. Bahtiyar Aydın ve gazeteci Uğur Mumcu şüpheli bir şekilde öldü. 24 Mayıs 1993'te de izinden dönen silahsız 33 er, PKK'lılar tarafından şehit edildi. Faili meçhul cinayetleri araştıran Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise geçtiğimiz aylarda 33 er katliamıyla ilgili yeni bir çalışma başlattı. Soruşturma kapsamında dosyayı isteyen savcılığa Elazığ Askeri Mahkemesi tarafından dosyanın kaybolduğu belirtildi. Ancak savcılar, dosyanın peşini bırakmadı. 33 er olayıyla ilgili askeri mahkemede yargılanan emekli bir binbaşıyı 'tanık' sıfatıyla ifadeye çağırarak dava süreci hakkında bilgi aldı.

İfade veren binbaşının, dosyanın Elazığ 8'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde olduğunu ve daha önce avukatı aracılığıyla aldığını belirtmesi üzerine savcılar ikinci kez mahkemeden dosyayı talep etti. Askeri mahkeme bu kez dosyanın bir nüshasını savcıya gönderdi. Soruşturma kapsamında incelenen dosyada, dönemin sorumluları hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı öğrenildi. Dosyada bir yarbay, 3 yüzbaşı, 2 üsteğmen ve bir er 'görevi ihmal'den cezaya çarptırıldı. Ancak Askeri Yargıtay bu kararı bozarken, sadece santral görevlisi bir er 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı. 1993'te Asayiş Bölge Komutanı olan Org. Necati Özgen, Diyarbakır Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Hasan Kundakçı ile emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ'la ilgili de herhangi bir soruşturma yürütülmedi.

Dosya kapsamında dönemin Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı Askerî Savcısı Hâkim Binbaşı İnayet Taş'ın ilginç tespitleri de yer aldı.

Saldırı öncesinde alınan istihbarat raporlarına geniş yer veren Taş, Elazığ sınırları içinde güvenliğe dikkat edilmediğini, Bingöl il sınırında ise daha yoğun güvenlik önlemlerinin alındığını kaydetti.

Savcı İnayet Taş, katliamın hemen ardından iddianame hazırlamıştı

Olayın vahametini gözler önüne seren Taş, iddianamede özetle şu ifadelere yer vermişti: "Böyle bir olayın yaşanacağını herkes biliyor. Örgüt mensuplarının karayolunda yoğun eylem planladıkları bildirildiği halde, Malatya İl Jandarma Komutanlığı'ndan 24 Mayıs günü, 16 araçla 582 erin Bingöl'e konvoy meydana getirilmeden, eskort olmaksızın ve her aracın içerisine silahlı askerler bindirilmeksizin sevkiyatın yapıldığı görülmektedir."

33 erin katledilmesi, Ergenekon soruşturması çerçevesinde de gündeme gelmişti.

Olayla ilgili Genelkurmay Askerî Savcılığı'nın elindeki delil ve soruşturma dosyalarını isteyen Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e, "Elimizde bu olayla ilgili hiçbir belge ve dosya yoktur." şeklinde cevap verilmişti.

Ergenekon davasında tanık olarak dinlenen PKK'nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık ise "1993'teki olaylar planlıdır. Özal, Ersever, Bitlis, (Musa) Anter gitti. Kilit noktadakiler ortadan kaldırıldı. Çatışmaların başlaması için eylem gerekiyordu (33 er olayıyla), oluşturdular. Bunlar birbirinin devamı olaylardır. 93, 12 Eylül'den daha kanlı, daha köklü, daha korkunç bir darbe oldu" şeklinde konuşmuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.05.2025
17:39
Bingöl`de yabancı uyruklu hırsız deport edildi
Bingöl'de yabancı uyruklu hırsız deport edildi
Bingöl'de bir bank üzerinde unutulan telefonu çalan yabancı uyruklu şahıs, polis tarafından tespit edilerek yakalandı. Vatandaşın zararı karşılatılırken, şahıs, İl Göç Müdürlüğü tarafından alınan karar ile ülkeden deport edildi.
15.05.2025
16:37
Bingöl Engelliler Platformu Kuruldu
Bingöl Engelliler Platformu Kuruldu
Bingöl'de farklı kategorilerde çalışma sürdüren engelli dernekleri bir araya gelerek platform oluşturdu. Platform başkanlığına Bingöl Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mücahid Korkutata getirildi.
15.05.2025
14:25
Liselere yeni ders geldi: Not verilmeyecek…
Liselere yeni ders geldi: Not verilmeyecek…
Millî Eğitim Bakanlığı 12 yıllık zorunlu eğitim tartışmaları sürerken liselerle ilgili dikkat çeken bir karara daha imza attı. Lise son sınıf öğrencilerinin akademik başarısını artırmak ve üniversiteye hazırlık sürecini desteklemek için müfredata yeni bir ders daha ekliyor. İşte liselerdeki yeni ders ile ilgili detaylar…
15.05.2025
14:17
Memura Haciz Şoku! Ödemeyen yandı!
Memura Haciz Şoku! Ödemeyen yandı!
Memurlara 2012 yılından beri yapılan 'giyim yardımı'nın Sayıştay'a takıldığı öğrenildi. Sayıştay'ın 2021 yılında ödenen giyim paralarını faiziyle geri istediği, ödemeyene haciz gönderileceği aktarıldı. İlk uygulamanın ise DSİ çalışanlarına yönelik olduğu belirtildi.
15.05.2025
13:56
HüDAPAR, kanun teklifi için toplumsal destek turuna çıktı!
HüDAPAR, kanun teklifi için toplumsal destek turuna çıktı!
Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Bingöl İl Başkanı ve beraberindeki heyet, Meclis'e sunulan 'Ailenin Korunması, Sapkınlığın Suç Sayılmasına Dair Kanun Teklifi'ne yönelik toplumsal desteğin sağlanması kapsamında sivil toplum örgütlerini ziyaret edip destek istediler.
15.05.2025
13:33
Bingöl Umut Kervanı`nda Deprem Semineri
Bingöl Umut Kervanı'nda Deprem Semineri
Umut Kervanı Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Afet Yönetimi Başkanı Cafer Ökmen, Bingöl Umut Kervanı Arama ve Kurtarma Birimine deprem semineri verdi. Afet anı ve sonrasında yapılacaklarla ilgili bilgi veren Ökmen, yürütülecek hazırlıklar için de bilgiler paylaştı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın