KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Nisan 2026 Perşembe
°C

3'ü bir arada uygulaması'na günde 95 bin başvuru

Kimlik kartı, ehliyet ve pasaport işlemlerine günlük ortalama 95 bin başvuru alınırken, bu sayı dönem dönem 120 bine kadar çıkıyor.

3`ü bir arada uygulaması`na günde 95 bin başvuru
01 EKİM 2018 PAZARTESİ 04:29
0
2411
0
AA aa

Kimlik kartı, ehliyet ve pasaport işlemleri, uluslararası standartlara uygun, vatandaşların sahtecilik ve mükerrerlikten dolayı mağduriyet yaşamamaları için gerekli tüm kontroller yapılarak yerine getiriliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ehliyet ve pasaport işlemleri, 2 Nisan 2018 itibarıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredildi.

Yapılan yeni düzenlemenin ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, işlemler sırasında parmak izin alınan vatandaşların sahtecilikten dolayı mağduriyet yaşamalarının engellenmesi amacıyla biyometrik verilerin sorunsuz bir şekilde alınması için yoğun mesai harcadı.

Bu kapsamda parmak izi alım işlemleri, uluslararası "NIST Fingerprint Image Quality (NFIQ)" standartlarında "FBI Appendix-F" sertifikalı sistem tarafından gerçekleştirildi.

İzler sahteciliğe karşı kontrol ediliyor

Bu standartlar doğrultusunda, 10 parmak düz basım ve çevirmeli parmak izi alımlarında alınan izlerin sırasının kontrolü yapıldı ve kalite eşik değerlerinin oluşmaması durumunda iz alımı yenilendi. Söz konusu kontrollerin, vatandaşların sahtecilikle karşı karşıya kalıp mağduriyet yaşamaması için hayati öneme sahip olduğu belirtildi.

Yeni düzenleme, kimlik kartı, ehliyet ve pasaport işlemlerinden herhangi birisi için verilecek parmak izinin, diğer işlemlerde de kullanılmasına imkan tanıdı. Böylece vatandaşların her bir işlem için ayrı ayrı parmak izi vermesinin önüne geçildi.

Parmak izi alınan bir kişinin, daha sonra yapacağı başvurular sırasında sadece parmak izinin doğrulanmasıyla işlemini tamamlamasının ve çevirmeli izler ile kriminal olay yeri inceleme sonucunda kişinin kimlik tespitinin yapılmasının, alınan bu izlerinin sırasına ve düz ya da çevirmeli alınıp alınmadığına bağlı olduğu bildirildi.

Yarım işlem baştan başlatılıyor

Alınan izlerin verimli kullanılabilmesi için işlem sırasında sebebi ne olursa olsun yarıda kalan iz alım işleminin kaldığı yerden başlatılmaması gerektiği vurgulandı.

Başlatılması durumunda yapılan kontrollerin bozulacağı, bunun da bir sonraki başvurusunda vatandaşın doğrulanamaması ve yaşanacak kriminal olayda olay yerinde kimlik tespitinin yapılamaması sorunlarını ortaya çıkarabileceği kaydedildi.

Bu nedenle işlemler sırasında bir aksaklık yaşanması durumunda kayıt kaldığı yerden değil, bilinçli olarak en baştan başlatıldı.

Mükerrerlik kontrolü

İl ve ilçe nüfus müdürlüklerinde belgelerin mükerrerlik kontrolünün yapılmasına da ayrıca önem verildi.

Sahteciliğin ve vatandaşların yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önüne geçmek için yapılan bu kontrol, elektronik belge başvurusu almanın ve belgenin en güvenli şekilde kişiselleştirilmesinin olmazsa olmazı olarak değerlendirildi.

İşlemler sırasında alınan her bir parmak izinde, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün veri tabanındaki tüm parmak izlerine karşı mükerrerlik kontrolü yapıldıktan sonra ilgili belgenin üretimine onay verildi.

Vatandaş-memur etkileşimi

Parmak izi alımının en iyi şekilde yapılabilmesi için izi alan memur ile vatandaşın etkileşimine de özel önem gösterildi.

Bu doğrultuda görevli memurdan parmak izini veren vatandaşı yönlendirmesi, mümkünse vatandaşın elini tutarak izi bizzat kendisinin alması istendi.

Yetkililer, devir işlemlerinin üzerinden yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen amaçlanan hedeflere ulaşılmak üzere olduğunu belirterek, günlük alınan ortalama 95 bin başvurunun, dönem dönem 120 bine çıktığını ve alınan verilere ilişkin doğrulamaların ilgili birimler tarafından sürekli tekrar edildiğini bildirdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.04.2026
12:48
Bingöl İçin Kuvvetli Yağış Uyarısı! Bir Hafta Sürecek
Bingöl İçin Kuvvetli Yağış Uyarısı! Bir Hafta Sürecek
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl genelinde gök gürültülü sağanak yağışların bir hafta boyunca etkili olacağını duyurdu. Yetkililer, sel, su baskını, yıldırım ve çığ riskine karşı vatandaşları uyardı.
30.04.2026
11:56
İsrail`den Sumud Filosu`na müdahale! Filo`da Bingöllü iki isim var
İsrail'den Sumud Filosu'na müdahale! Filo'da Bingöllü iki isim var
İsrail'in Gazze ablukasını kırmak ve buraya insani yardım götürmek üzere yola çıkan Küresel Sumud Filosu'na, İsrail donanması tarafından uluslararası sularda Yunanistan yakınlarında müdahale edildi. İsrail, 22 tekneye müdahale etti, 18 tekneyle iletişim kesildi. Sumud Filosu'ndan yapılan açıklamada 18 Türk aktivistin, İsrail askerleri tarafından alıkonulduğu açıklandı. Bunlardan ikisi Bingöllü…
30.04.2026
11:30
Bingöl`de Heyelan Köy Yolunu Ulaşıma Kapattı
Bingöl'de Heyelan Köy Yolunu Ulaşıma Kapattı
Bingöl merkeze bağlı Elmalı köyü Alatepe mezrasında meydana gelen heyelan nedeniyle köy yolu tamamen kapanırken, bazı yerleşim yerlerine ulaşım sağlanamaz hale geldi. Ekipler yolu yeniden açmak için çalışma başlattı.
30.04.2026
11:29
TUTAP ile Türkiye Sigorta`dan `Dünya Mirası Türkiye` İçin Güç Birliği
TUTAP ile Türkiye Sigorta'dan 'Dünya Mirası Türkiye' İçin Güç Birliği
Türkiye'nin kültürel ve tarihi mirasını uluslararası alanda daha görünür kılmayı amaçlayan 'Dünya Mirası Türkiye' projesi kapsamında, Türkiye Tanıtma Platformu (TUTAP) ile Türkiye Sigorta arasında sponsorluk anlaşması imzalandı. Yapılan iş birliğiyle, Türkiye'nin sahip olduğu eşsiz kültürel değerlerin küresel ölçekte daha geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor.
29.04.2026
19:40
10 Milyar TL`lik Hibe İçin Başvurular Başladı
10 Milyar TL'lik Hibe İçin Başvurular Başladı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2026 yılı Kırsal Kalkınma Yatırım Programı kapsamında üreticilere 10 milyar TL bütçeli destek sunulacak. Başvurular 12 Haziran 2026'ya kadar yapılabilecek. Proje tutarının KDV dahil olmak üzere yüzde 50 ile yüzde 70'i arasında hibe desteği verilecek.
29.04.2026
18:52
Belediye`den Hülakü`ye Sert Yanıt:
Belediye'den Hülakü'ye Sert Yanıt: 'Olayı ortaya çıkaran da gereğini yapan da biziz'
Plaka ihalesi sonrası münferit yapılan usulsüzlükle ilgili soruşturma ve yargı sürecini başlatan Bingöl Belediyesi, DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Hülakü'nün 'Ticari Plaka Usulsüzlüğü İçin Meclis Araştırması' açıklamalarına tepki gösterdi; 'Olayın gerçekliğini bilmelerine rağmen tek amaçları siyaset devşirmek ve bu konu üzerinden yıpratma politikası geliştirmek. Usulsüzlüğü tespit eden de, idari süreci başlatan da, ilgili personeli görevden alan da Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan da bizzat Bingöl Belediyesi'dir. Soruşturmanın neticesi de şeffaflıkla kamuoyuyla paylaşılacaktır.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın