KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

4 ayda gelen lezzet!

Yayla kültürünün önde gelen ürünlerinden olan tulum peyniri, kahvaltı sofrasının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Yayladan sofraya tulum peynirin yapılış hikayesini işin erbabı olan göçerlere sorduk.

4 ayda gelen lezzet!
16 TEMMUZ 2016 CUMARTESİ 01:35
0
2045
0
AA aa

Bingöl'ün 2000-2500 rakım yüksekliğine ulaşan yaylalarda biten yüzlerce farklı çiçek bitkisinden otlatılan küçükbaş hayvanların sütünden elde edilen peynir çeşitlerinden tulum peyniri, kahvaltı sofrasının vazgeçilmeleri arasında yer alıyor.

Tulum peynirinin yapılışı sıcakların başlaması ve ardından koyunların yaylaya götürülmesi ile başlar. Bu da Mayıs ile Ağustos ayları arasına denk geliyor. Tulum peynirini diğer peynir çeşitlerinden ayıran en büyük özellik ise çiğ süt ile yapılıyor olmasıdır. Ayrıca iyi bir tulum peyniri elde edebilmek için elde yapılan doğal mayanın kullanılması lazım.

İLKHA, yayla kültürünün ürünleri arasında önemli bir yere sahip olan tulum peynirinin en doğru şekilde yapılışını öğrenmek amacıyla işin erbabı olan göçerlere sordu.

Bingöl'ün Karlıova ilçesine bulunan Kartal dağının 2000 ve 2500 rakım yüksekliğine ulaşan yaylalarında buz kesen suları, olarca çeşit şifalı otları yiyen koyun sütünden yapılan tulum peynirinin yapılış sürecini anlatan sürü sahibi Habib Karakuzu, 3-4 ay kaldıkları yaylada kendilerinin en önemli geçim kaynaklarından tulum peynirinin yapılış sürecini aşama aşama anlattı.

Karakuzu, “Koyunlar sağılarak sütü toplanır. Süzgeçle damıtılarak mayalama durumuna gelir. Dikkat edilecek hususlardan en önemlisi sütün fazla soğutulmamasıdır. Çünkü bu durum mayalamayı geciktirir. Kapta veya kazanda bulunan sütün durumuna göre maya atılarak mayalanmaya bırakılır, yaklaşık 2 saat sonra teleme haline gelir ve teleme kesilerek içindeki suyun çıkması için bez torbalara koyularak, dinlemeye bırakılır. İçindeki suyun tamamen süzmesi için ise yerleri sık devamlı değiştirilir ve aynı zamanda ağızları devamlı sıkılır. Bu işlem peynir iyice sertleşene kadar devam edilir.” dedi.

“OLGUNLAŞAN TULUM PEYNİRİ KOKUSUNU ÜZERİNE ÖRTÜLEN BEZİN DIŞINA VERİR”

Peynirin daha sonra küçük torbalardan çıkarılarak büyük çuvallara konulduğunu belirten Karakuzu, “Doldurulan çuvallar üst üste istif halinde altına ve üstüne temiz taşlar konularak 5 veya 10 gün boyunca süzme işlemi devam eder. Süzme işleminin tamamlanması sonrasında peynirler büyük ve geniş bir kaba boşaltılır ve ezme işlemi yapılır. Ezme işlemi sırasında aynı zamanda tuzlaması da yapılır. Peynirin azlığı ve çokluğuna göre tuz ilave edilir. Ezme işleminin bitmesi sonrasında peynirler yine bez çuvallara ya da hayvan derisinden yapılmış torba tulumlara konularak ağızları sıkı bağlanır ve üst üste bırakılarak, tekrar süzme işlemine bırakılır. 15-20 gün kadar bekletilen peynir bu sürede devamlı ters düz edilir ve kenar tutmaması amacı ile üstüne nemli ve temiz bezler bırakılır. Bir süre sonra olgulaşan tulum peyniri, kokusunu üzerine örtülen bezin dışına vererek kendini belli eder.” şeklinde belirtti.

“TAM KIVAMLI TULUM PEYNİRİ SOĞUK YERDE 2-3 AY DİNLEMESİ LAZIM”

Tulum peyniri yapılışının son aşaması hakkında bilgi veren Karakuzu, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Olgunlaşan ve yeme aşamasına gelen tulum peyniri hazırlanmış temiz derilere hava almayacak şekilde sık olarak basılır ve soğuk hava depolarına konulur. Ayrıca hayvan derisinden yapılan tulum olmayınca sağlık şatlarına uygun olarak yapılan plastik bidonlara da koyularak muhafaza edilir. Tulum peynirinin tam olarak kıvamına gelmesi ve gerçek kalitesine ulaşabilmesi için 2-3 ay soğuk hava depolarında dinlendirilmesi gerekmektedir.” (İLKHA)

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın