KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Haziran 2025 Pazartesi
°C

4 yaşında, ama 3 büyük kalp ameliyatı geçirdi

Henüz 4 yaşında olan Asım Seha Doğru, yaşıtları gibi koşup oynama şansını yakalayabilmek için 3 büyük açık kalp ameliyatı geçirdi. Küçük Asım, Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal'ın yaptığı ve "Norwood operasyonu" denen 3 ameliyatlık seriyi sorunsuz atlatan dünyada az sayıdaki hasta arasına girdi.

4 yaşında, ama 3 büyük kalp ameliyatı geçirdi
11 EYLÜL 2007 SALI 09:36
0
1033
0
AA aa
ADAPAZARLI Rahime ve Faruk Doğru'nun ikinci çocukları olarak dünyaya gelen Asım Seha'da bir aksilik olduğunu annesi kısa zamanda anladı. Solunum sıkıntısı çekiyordu, hiç meme emmek istemiyordu. 9 günlükken doktorlar kalbinde doğumsal ve ciddi bir sorun bulunduğunu saptadı. Anatomik bozuklukları nedeniyle kalbi yetersiz çalışıyordu. Yaşamını böyle devam ettirmesi mümkün değildi.

ADIM ADIM AMELİYAT

Asım Seha, Çamlıca Medicana Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal tarafından serinin en riskli ve zor olan ilk ameliyatına alındığında 2.5 aylıktı. Önce kalbin kulakcıkları arasındaki delik büyütüldü. Akciğer damarı ile kol damarı arasında kalp etrafındaki zardan elde edilen damar yerleştirildi. Bu bağlantı, kanın kol damarı aracılığıyla akciğerlere geçmesini sağladı. Ameliyat riskliydi. Ameliyat olan her 3 hastadan biri kaybedilirdi. Neyse ki her şey yolunda gitti. İlk operasyon başarıyla tamamlandı. Emmek istemeyen, hiç gülmeyen bebek artık sürekli süt arıyordu. Çehresi değiştir, neşeli bir bebek oldu. Minik yüreğindeki düzelme keyfini yerine getirmişti.

İkinci operasyon için 6.5 ay beklendi. Asım Seha, 9 aylık olunca bu kez vücudun üst bölgesinden kalbe gelen ve kirli kanı taşıyan damar, sağ akciğerin atar damarına bağlandı. Kirli kan kalbe uğramıyordu artık. Bu bebeğin kanındaki oksijenlenmeyi dolasıyla efor kapasitesini artırdı. Gelişimini yoluna koydu. Operasyonun riski yüzde 5'di. Bu da başarıyla atlatıldı.

Üçüncü ameliyatta ise bu kez vücudun alt kısmından gelen kirli kanı taşıyan damar, araya 8 santimetre uzunluk, 18 milimetre genişlikte damar yaması yapıldıktan sonra yine sağ akciğer damarına bağlandı. Böylece hastanın sağ karıncığı devre dışı bırakıldı. Bütün kirli kan direkt akciğerlere gönderildi. Damarlarda kanın basıncının yükselme ihtimaline karşı, kan kalbe girebilsin diye sağ kulakcığında pencere açıldı. Bu operasyonun da riski yüzde 5-10 arasında değişiyordu. İşler bir kez daha yolunda gitti. 3 ameliyatlık maraton mutlu sonla bitti.

Asım Seha, ameliyattan sonra ayağa kalkar kalkmaz hastanenin girişindeki akvaryuma koştu. Hastaneden taburcu olan Asıl Seha, artık yaşıtları gibi, normal bir yaşam sürebilecek.

Sporcu olamayacak ama normal yaşam sürdürecek

Çamlıca Medicana Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, şunları söyledi:

"Asım Seha gibi anomalilerle doğan çocukların önünde iki seçenek olur. Ya kalp nakli ya da Norwood ameliyatları. Kalp nakli iyi bir çözüm değil. Hastaların 10 yılda ancak yüzde 40'ı hayatta kalıyor. Bizim uyguladığımız ameliyat daha başarılı sonuç veriyor. Birçok ülkede bu ameliyat riskli görüldüğü ve düşük başarı oranı nedeniyle yapılmak istenmiyor. Sadece belli başlı birkaç merkezde başarıyla uygulanıyor. Asım Seha da ameliyat olmasıydı haftalar, aylar içersinde kaybedilirdi. Norwood operasyonu dünyanın sayılı merkezlerinde başarıyla yapılabiliyor. Asım Seha belki sporcu olamayacak ama normale yakın bir yaşam sürdürecek."


Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.06.2025
21:59
Binler Çaytepe`de buluştu!
Binler Çaytepe'de buluştu!
Zıkte Aşireti'nin merhum lideri Eski Milletvekili Kazım Ataoğlu, Çaytepe Köyü'nde düzenlenen Mevlid-i Şerif programıyla anıldı. 2 bini aşkın kişinin katıldığı anlamlı buluşmada Aşiretin yeni lideri olarak ilan edilen İbrahim Ataoğlu, Zikte Aşireti'nin yüzyıllardır süregelen bir gönül bağı olduğunu vurguladı: 'Toprağa, mala, menfaate değil; sevgiye, sadakate, saygıya ve gönül birliğine dayanan bir yapımız var. En büyük gücümüz birbirimize olan bağlılığımızdır. Bu bayramla birlikte geleceğe daha umutla bakmak, bu birlikteliği kalıcı bir bayrama dönüştürmek istiyoruz.'
07.06.2025
21:58
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu! Takibe alınan otobüste yakalandı!
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu! Takibe alınan otobüste yakalandı!
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 156 gram kokain ile yakalanan şüpheli, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
07.06.2025
21:57
Kazayı telefon uygulaması 112`ye bildirdi
Kazayı telefon uygulaması 112'ye bildirdi
Bingöl-Diyarbakır karayolunda yoldan çıkan bir araç, takla attı. Araçta bulunan bir cep telefonunun kaza algılama programından 112'ye ihbar düşmesi sonucu bölgeye giden ekipler, ilk müdahalelerin ardından yaralıları hastanelere sevk etti.
07.06.2025
21:55
Bingöl-Elâzığ yolunda kaza! 2`si ağır 4 yaralı
Bingöl-Elâzığ yolunda kaza! 2'si ağır 4 yaralı
Kazayı gören diğer sürücülerin haber vermesi üzerine olay yerine sağlık, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi.
06.06.2025
00:45
Bingöl Basın Konseyi kuruldu
Bingöl Basın Konseyi kuruldu
Bingöl'de gazetecilerin öncülüğünde 'Bingöl Basın Konseyi' kuruldu. Basının birleştirici gücünü ortaya koymayı hedefleyen konsey, yerel ve ulusal basın temsilcileriyle iş birliği içinde çalışarak kentin sosyal, kültürel ve ekonomik dinamiklerine katkı sunmayı planlıyor.
06.06.2025
00:43
Kazım Ataoğlu için Mevlid okutulacak
Kazım Ataoğlu için Mevlid okutulacak
Bingöl siyasetinde iz bırakanlar arasında yer alan Zıkte Aşireti Merhum Lideri Bingöl Eski Milletvekili Kazım Ataoğlu için 7 Haziran 2025 Cumartesi günü Çaytepe Köyü'nde Mevlid-i Şerif okutulacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın