KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

4 yıl öncesine müthiş dönüş!

2011 seçimlerine göre 7 Haziran’da Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da oy kaybeden AK Parti’yi muhafazakâr seçmenin yoğun olduğu iller zirveye taşıdı.

4 yıl öncesine müthiş dönüş!
04 KASIM 2015 ÇARŞAMBA 23:26
0
2049
0
AA aa

 Haziran 2011'de yüzde 49,4 oranında oy alan AK Parti, 7 Haziran'daki yaklaşık 9 puanlık kaybın ardından stratejisini değiştirdi. Soyut bir kampanya yerine ekonomik ve günlük vaatlerin öne çıktığı, milliyetçilik vurgusu güçlü, muhafazakâr bir söylemle meydanlarda yer aldı. Bu söylem ve ekonomik istikrarsızlığın üzerine çatışmaların da artması AK Parti'yi tekrar 4 yıl öncekine yakın bir oranla lider yaptı.

43 İLDE OYU ARTTI

AK Parti 2011 seçimlerine göre tam 43 ilde aldığı oyu arttırdı. 38 ilde ise düşüş yaşadı. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki illerin büyük kısmında düşüş yaşandı. Buna rağmen Doğu Anadolu'da Iğdır'da 2.46, Güneydoğu Anadolu'da ise Adıyaman'da 2.12, Şanlıurfa'da 1.09, Kilis'te ise 6.05 puanlık bir artış yakalandı.

AK Parti'nin oyunun düştüğü 38 ilden Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 23 il çıkarıldığında, geride kalan 15 ilde kayıp oranı 2 puanı geçmedi. 2011 sonuçlarıyla kıyaslandığında AK Parti batıda sadece Edirne'de bu tablonun dışına çıkarak 3.41 puanlık bir kayıp yaşadı. Türkiye haritası ise tekrar oldukça benzer bir yapıya büründü.

KÜRT SEÇMEN DE DESTEK VERDİ

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 5 ilde; Elazığ, Erzincan, Erzurum, Malatya, Gaziantep'te kayıp ise 1 puanın altında gerçekleşti. AK Parti'nin kaleleri arasındaki Bingöl'de ise 2011'e göre 2.4 puanlık bir kayıp yaşadı. Ancak hem Bingöl (yüzde 64.67) hem de Bitlis (yüzde 43.81) Kürt seçmenin yoğun olmasına rağmen AK Parti'ye güçlü bir destek verdi. Muhafazakâr Kürt seçmenin olduğu diğer illerde de destek 7 Haziran'a göre arttı.

AK Parti, 2011'e göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki yaşadığı kaybı ise kalelerinde yaşayan, partiyle ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gönül bağı kuran seçmen sayesinde aştı. Öyle ki; 2011'e göre Bayburt yüzde 9.96, Trabzon yüzde 8.08, Karaman yüzde 7.32, Rize yüzde 6.97, Kilis yüzde 6.05, Sakarya yüzde 5.92, Aksaray yüzde 5.53, Sivas yüzde 5.23, Bartın yüzde 5.14 oranlarında desteklerini arttırarak 49,5'lik başarıya güçlü bir destek verdi.

AK Parti seçmeninin fabrika ayarlarına dönmesi için özellikle İç Anadolu ve çevresindeki illerden de önemli bir katkı geldi. Düzce 4.85, Konya 4.78, Bolu 4.32, Çankırı 3.90, Kocaeli 3.79, Tokat 3.65, Aydın 3.37, Osmaniye 3.36, Ordu 3,4, Kütahya 3.02, Afyonkarahisar 3 puanlık artı destekle 2011'e dönüşün mimarları arasında yer aldı. Vatan

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın