KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2024 Perşembe
°C

4 ytl'ye tişört, 10 ytl'ye gömlek

Yeni trend discount tekstil! Yeni mağazalar cazip fiyatlarıyla tüketiciyi tavlıyor

4 ytl`ye tişört, 10 ytl`ye gömlek
11 HAZİRAN 2008 ÇARŞAMBA 10:45
0
1232
0
AA aa
Markasız tekstil ürünlerinin uygun fiyatla tüketiciyle buluştuğu zincir market uygulaması perakendecilerin yeni gözdesi oldu. Gıdadan sonra tekstilde de ‘discount' yani indirimli mağazacılık trendi hızla yükselirken, Aziz Zapsu ve Tohum Holding'in başını çektiği bu uygulama yarattığı potansiyelle yeni yatırımcılara da göz kırpıyor. Zapsu'nun Tedi markasıyla 43, Tohum Holding'in ise Semt markasıyla 17'e ulaşan ‘discount' tekstil mağazaları, darboğazdaki tekstil sektörünün yeni umudu mu olacak? “Türkiye'nin geleceği markada” diyenler bu yeni trendi nasıl yorumluyor? Platin işin aslını hem oyunculara hem tekstil ve perakende uzmanlarına sordu…
İndirimli segmentin pazarı büyüyor


Peki nedir bu ‘discount' tekstil mağazacılığı? Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Nuşin Oral'a, Türkiye'nin yeni keşfettiği, Avrupa'da ise yıllardır var olan bu trendi sorduk. Oral'dan dinleyelim: “Discount-indirimli perakendecilik derken, esasen iki türden söz etmemiz gerekiyor: Bunlardan birincisi, farklı markaların çeşitli nedenlerle seri sonu, stok fazlası, gibi indirime girmiş ürünlerini birarada satışa sunan mağaza türü. Özellikle ABD'de yaygın olan bu mağazalara örnek olarak TJMaxx ve Target'i gösterebiliriz.
Konumuzla ilgili olan ikinci tür discount-indirimli mağazacılık ise, özellikle gıda alanında görmeye alışık olduğumuz discount anlayışının hazır giyimdeki paralelini oluşturuyor. Bu discount türü, özellikle Avrupa'da etkinlik gösteriyor. İngiltere'de Primark, Almanya'da Tedi ve Kodi gibi markaların öncülüğünü yaptığı bu indirim perakendeciliği, hazır giyimle birlikte ev tekstili ve aksesuar satışları da yapıyor. Pazarın büyüklüğü hakkında kesin verilere sahip değiliz; ancak dünya genelinde discount-indirimli ve lüks segmentlerin genişlemesi, ara segmentlerin daralması yönünde genel bir eğilim var. Örneğin Almanya'da 2012 yılında tüm gıda satışlarının yarısının discount marketlerde gerçekleşeceği belirtiliyor. Dolayısıyla, hazır giyimde faaliyet gösteren discount türünün de ortalamanın üstünde bir genişleme kaydettiği söylenebilir. Discount-indirimli perakendecilikte başı çeken ülkeleri ABD ve Almanya, Fransa ve İngiltere olarak sıralamak mümkün. Sözünü ettiğimiz discount-indirimli perakendeciliğin öncülerinden olan Primark, Tedi ve Kodi'nin geçmişine baktığımızda, faaliyetlerinin 1970'lere değin uzandığını görüyoruz. Ancak esas olarak bu firmaların, 1990'lı yıllarla birlikte büyük genişlemeler gösterdikleri dikkat çekiyor. Bu da, discount perakendeciliğin dünya genelindeki yükselişiyle paralel bir süreç.”

Markasız alışverişi teşvik etmiyor!


Nuşin Oral'a göre bu mağazaların organize perakende mağazaları olarak görülmesi gerekiyor. Gıda perakendesi alanında yaşanan discount açılımının bir benzerinin hazır giyim perakendesi alanında da yaşandığını ifade eden Oral, “Şüphesiz bu tespit, discount-indirimli hazır giyimin gıda alanındakine benzer bir pazar payına ulaşacağı anlamına gelmiyor; pazar payının ve büyüklüğünün ne olacağını hep birlikte göreceğiz” diyerek bu konudaki çekincesini ortaya koyuyor. Oral, “Türkiye'de hazır giyim perakendeciliği alanında outletleri ve son dönemde çeşitli markaların seri sonlarını biraraya getiren discount satıcılarını görmüştük. Giyim perakendesi alanında güçlü bir alt yapısı olan Türkiye'nin, bu son tür discount-indirimli hazır giyimcilere de alan tanıyacağını öngörüyoruz” diye konuşuyor.
Peki bu model markasız alışverişi teşvik ediyor mu? Oral'a göre discount hazır giyim mağazacılığı markasız alışverişi teşvik ettiği tespiti doğru değil. Neden mi? Nuşin Oral, gerekçesini şöyle açıklıyor: “Olayı bir tüketici segmenti meselesi olarak ele almak daha doğru. Bu mağazalardan alışveriş yapan tüketicinin zaten marka kaygısı olmayan bir kesim olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla, markalı alışveriş yapanların markasız tüketime kayması gibi bir durum, gerçeği yansıtmıyor. Kaldı ki, bu yeni mağazaların hedefindeki tüketiciler, özellikle de Türkiye söz konusu olduğunda, şu ana kadar geleneksel satış kanallarından yani açık pazar, tuhafiye gibi yerlerden alışveriş yapıyorlardı. Organize perakendeye mensup bu yeni zincirlerle birlikte, geleneksel kanallardan satış yapan tüketicilerin de organize perakendeye kazandırılmış olacakları söylenebilir. Bu da, toplam marka bilincini arttıran bir etki yapacaktır.”

Tedi'yi de BİM gibi büyütecek


İndirimli tekstil mağazacılığının oyuncularından tanımadan hemen önce, Türkiye'nin ‘indirimli' mağazacılıkla tanışma hikayesini kısaca hatırlatalım. Cüneyd Zapsu ve ağabeyi Aziz Zapsu'nun 1995'te kurdukları 'ucuzluk marketleri zinciri' BİM, sadece perakende sektörü açısından değil ‘indirimli mağazacılık' anlayışı açısından da bir dönüm noktasıydı. BİM'in önlenemeyen yükselişi, birçok yatırımcıya da referans oldu. 2003 Temmuz'da BİM'in kurucusu kardeşlerden Cüneyd Zapsu ve Azizler Holding, BİM Marketler Zinciri yönetiminden çekildi. Aziz Zapsu yönetim kurulu başkanlığı ve CEO'luk görevini ise 2005'te bıraktı. Bu görevlere yüzde 26.49 payla şirketin ana hissedarı durumuna gelen Mustafa Latif Topbaş getirildi. Ama bu yönetim değişikliği bile BİM'in büyüme hızını hiç kesmedi.
2005'te yapılan açıklamada BİM'de kalan hissesinin yüzde 1'in bile altında olduğu duyurulan Aziz Zapsu bu kez ‘Tedi' ile ‘discount' mağazacılığa hızlı bir giriş yaptığını görüyoruz. BİM mağazalarının eski Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Zapsu, kurduğu 'Tedi Discount Tekstil Mağazacılık' ile BİM'deki 'ucuz gıda perakendesi' modelini tekstile taşımakla kalmadı, kadın, erkek, bebek, çocuk, spor giyim, iç giyim, aksesuar ve kozmetik alanında ucuz tekstil ürünlerinin tüketiciyle buluşturdu. 15 Haziran 2007'de kurulan Tedi  Marketler, şu ana kadar İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasında toplam 43 mağazaya ulaştı bile. Tedi'nin ortakları arasında Texinvest Holding, Moon Capital, Turkey HDR Investors bulunuyor. 7.8 milyon YTL sermayeli Tedi'de 3.95 YTL'ye tişört, 7.5 YTL'ye çarşaf, 9.90 YTL'ye erkek satılıyor.
Tedi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı ise Zapsu'nun üstlendiğini de dip not olarak eklemekte fayda var. Sektördeki oyunculara göre sadece bu isim bile Tedi'nin tıpkı BİM gibi hızla büyüyeceğinin en büyük göstergesi…

‘Salı Pazarı gibi' dedim pot kırdım!


Discount tekstil mağazacılığındaki bir başka oyuncu ise Tohum Holding tarafından kurulan Semt Tekstil Marketleri. Kumaş ticareti ve Sarmaşık adında çok katlı mağazacılık uygulamaları olan Tohum Holding'in discount tekstil pazarına girmesi tıpkı rakibi Tedi gibi geçtiğimiz yılın Haziran ayında başlıyor. Bugüne kadar 17 mağazaya ulaşan Semt'e hem İstanbul içinden hem de İstanbul dışından çok sayıda ‘Bayiniz olalım' teklifi geliyor. Semt Tekstil Marketleri Genel Müdürü Yılmaz Yaman, “Eğer bayilik verirsek, yani arada bir aracı olursa, bu kadar ucuz fiyatlarla çıkamayız. Sonuçta biz üreticiden direkt tüketiciye ulaştırdığımız için kaliteli ürünü bu kadar ucuza mal ediyoruz” diye konuşuyor.
“Yani Kadıköy'deki Salı pazarını herkesin semtine taşıyorsunuz değil mi” diye bir cümle kuracak oluyorum, Yılmaz Yaman şaşkınlıkla “Salı pazarı mı? Biz ona mağaza kalitesinde pazar fiyatı diyoruz” diyerek beni ‘düzeltiyor.' Kırdığım potun ardından Yaman, uzun uzadıya ‘discount tekstil mağazacılığı'nın ne olduğunu anlatıyor. ‘Dersimi almış' bir şekilde ‘Hedef ne?' diye soruyorum. Yıl sonuna kadar ‘İyi giyin, az öde' sloganıyla 30 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini belirten Yaman, “Üç sene içinde 100 mağaza açmayı öngörüyoruz” diye konuşuyor. Ortalama 200 metrekarelik mağazalarda dönüşümlü olarak 500 çeşit ürünü satışa sunduklarını ifade eden Yaman, 50 YTL ve üzerine 4 taksit yaptıklarını, mağazalara gelen müşterilerin ise en çok tişört, pantolon ve gömlek satın aldığını anlatıyor. Semt Tekstil Marketleri'nde en çok satılan ürünlerden biri de fiyatı 1 YTL olan çorap. Yaman, ‘Mağazaya gelen müşteriler para üstü yerine çorap alıyor” diyor. Hala marketten para üstü olarak sakız alanlara duyurulur!


İç piyasadaki durgunluk bu trendi yarattı

Aynur Bektaş TGSD eski Başkanı

“Üzerinde hiçbir marka olmadan tekstil ve hazır giyim ürünleri satan mağazalar zincir olarak ülkemizde de açılmaya başlandı. Outlet ve düşük fiyatlı markaların dışında, her iki türün de altında fiyatlarla satış yapan bu mağaza zincirlerinin iç piyasadaki durgunluğun paralelinde bir gelişme göstereceğini düşünüyorum. 2001 krizinden sonra gıda ağırlıklı perakende alanında başarılı örnekler çıkmıştı, iç piyasada yaşanmakta olan durgunlukta da belki böyle bir sonucu olacak. Sektörün yoğun marka ve koleksiyon yatırımı yaptığı bir zamanda basic ürünleri çok ucuza satan zincirlerin olması ilk başta bir tezat gibi görünse de, Türkiye perakende pazarının büyüklüğü dolayısıyla farklı müşteri kitlesine hitap eden birden fazla marka ve eğilimin aynı anda ve yan yana olması bir tezat değildir. Bu konuda piyasa aklı sonuçta belirleyici olacaktır, karlılık yakalandıkça faaliyetler devam edecektir. Discount tekstil mağazacılığı konusunda az sayıda zincir mağazanın olacağını düşünüyorum, çok niş bir pazar, çünkü hemen üstünde düşük fiyatlı markalar var.”


Ürün geliştirip etkin yönetilen başarılı olur

Nuşin Oral AMPD Başkanı

Türkiye'de son yıllarda organize perakendenin tüm unsurlarıyla birlikte yükselişe geçtiğini görüyoruz. Dolayısıyla, discount-indirimli hazır giyim mağazacılığının da bu tabloda uygun bir yer almasını bekliyoruz. Organize perakendenin her alanında olduğu gibi, bu alanında da etkin yönetim esaslarının uygulanması başarıyı getirecektir. Özellikle discount-indirimli satışlar söz konusu olduğunda tedarik yönetimi, stok ve maliyet yönetimi, fiyat optimizasyonu ve verimlilik çok büyük önem taşıyor. Bu esasları yerine getirenler, bu alanın hedefini doğru algılayanlar başarılı olacak; hatta özel markalı ürün üretme, segment genişletme vb. yollarla genişlemeleri ve ölçek büyütmeleri de söz konusu olacak. 


 Aylin LÖLE/Platin dergisi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.05.2024
10:34
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Uygun fiyat nedeniyle yurt dışından satın alınan telefonlara sınırlama geldi. Buna göre, yurt dışından ikinci bir telefon artık getirilemeyecek.
15.05.2024
20:00
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
15.05.2024
15:29
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Bingöl'de banka hesabını kiraya veren bir şahıs, dolandırıcıların tuzağına düştü, 600 bin TL borçlandırıldı.
15.05.2024
15:28
Bingöl`den Afrika`ya arıcılık eğitimi
Bingöl'den Afrika'ya arıcılık eğitimi
Bingöl Üniversitesi ile Güney Afrika Venda Üniversitesi Arasında 'Arıcılık Alanında İş Birliği Geliştirme Projesi' Altyapı Çalışmaları Başladı. Bingöl'den giden ve bir dizi incelemelerde de bulunan akademisyenler, 'Arı Yetiştiriciliği', 'Ana Arı Yetiştiriciliği' ve 'Bal Arısı Hastalık ve Zararlıları 'eğitimleri verildiler.
15.05.2024
15:27
Bingöl`de `Aile istikbalimizdir` Yürüyüşü
Bingöl'de 'Aile istikbalimizdir' Yürüyüşü
İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 'Desteğe ihtiyacı bulunan her ailenin yanında olduğumuzu ve aynı zamanda ihtiyaç duyulması halinde vatandaşlarımızın aile danışmanlığı hizmetinden ve aile eğitim programlarından ücretsiz olarak faydalanabileceğini vurgulamak isteriz' vurgusunda bulundu.
15.05.2024
15:26
Bingöl Valisi Usta, Genç`te muhtarlarla bir araya geldi
Bingöl Valisi Usta, Genç'te muhtarlarla bir araya geldi
Toplantı, özellikle genel güvenlik ve asayiş konularıyla birlikte, deprem sonrası hasar gören binalar, kira yardımları, yatırımlar, yol, elektrik, meralar, ağaçlandırma, eğitim ve sağlık gibi konulardaki ihtiyaç ve sorunlar ele alındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın