KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Mayıs 2024 Salı
°C

500 bin kahvehane önce sigara odasından geçecek

Sigara yasağı kapsamını genişleten kanun teklifinin yasalaşması kahvehaneleri ciddi şekilde sarsacak. Kahvehanelere 18 aylık geçiş süresi tanıyan kanuna uyum için her kahvehanede bir 'sigara bölümü' kurmaya çalışacaklarını söyleyen Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, "Türkiye'de yaklaşık 500 bin kahvehane ve çay ocağı var. Bu yasak sektörün sonunu getirebilir" dedi.

500 bin kahvehane önce sigara odasından geçecek
05 OCAK 2008 CUMARTESİ 09:31
0
915
0
AA aa
TBMM Genel Kurulunda, sigara içme yasağı kapsamını genişleten kanun kabul edilerek yasalaştı. Kahvehane sahipleri 18 aylık geçiş sürecinde her kahvehanede bir 'sigara bölümü' oluşturmaya hazırlanıyor. 1 milyon 500 bine yakın çalışanı olan kahvehanelerin bu yasadan ve yasanın uygulanması sırasında ortaya çıkacak maliyetlerden olumsuz etkileyeceğini söyleyen Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, "Kahvehanelere uygulanan yasak çok ağır oldu. 18 aylık geçiş sürecinde sigara bölümleri yapmaya çalışacağız. Herkes bu sistemi görsün ondan sonra sanıyoruz ki karar tekrar gözden geçirilir. Yoksa sektörün sonu olacak" dedi.

KAHVEHANE SAYISI 50 BİNE DÜŞER: Sigara yasaklarının çok önemli olduğuna değinen Ağaoğlu, "Bu yasakları uygularken her türlü durum göz önüne alınmalı" dedi. Ağaoğlu, 18 aylık geçiş sürecinin çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu geçiş sürecinde kahvehane sahipleri dükkanlarda bölümler oluştursun. Sigara içilebilin bölümlere de en iyi havalandırma sistemlerini kursun. Biz de yetkililerle sürekli görüşme halindeyiz. Biz tabii ki sigara yasaklarına karşı değiliz ancak sektördeki çalışanları da düşünmek zorundayız. Çünkü bu yasaklar uygulanmaya başlayınca bu iş yerlerinin çoğu kapanacak. Kısa bir süre sonra da Türkiye'de kahvehane sayısı 50 bine kadar düşebilir."

20 MİLYON MÜŞTERİSİ VAR: Türkiye genelinde bulunan 500 bin kahvehaneye günde yaklaşık 20 milyona yakın müşterinin girip çıktığını anlatan Ağaoğlu sektörü şöyle değerlendirdi: "Bu kahvehanelerde günde 20 milyon bardak çay tüketimi yapıldığı hesaplanıyor. Sonunda yıllık çay cirosu 1.5 milyar YTL'ye ulaşan bir rakam ortaya çıkıyor. Bunları göz ardı eden bir yasa çıkarılmamalıydı. Uygulanabilecek bir yasa herkesin işine yarayacaktır. Şimdi siz bu kahvehanelerde tamamen sigara yasağı uygularsanız bu sektörü çökertirsiniz. Ancak sigara içilen ve içilmeyen diye bölümlere ayırırsak bu kahvehaneleri, herkese yarayacak bir sisteme de imza atmış oluruz. En azından bu konuda bir adım atılsın."

CEZA ÖDEYEN KENDİNE GELEMEZ: Murat Ağaoğlu "Daha önce kahvehanelere uygulanması gündeme gelen 'eğlence vergisi' konusunda yetkililer bize çok yardımcı oldu. Bu konuda da bize destek olacaklarını umuyorum" dedi. Ağaoğlu ayrıca, bu cezayı bir defa ödeyen kahvehanenin bir daha kendine gelemeyeceğini savundu.

Okey oynarken sigara molası verilmez

TÜRKİYE
Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, kahvehanelerin sigara yasağı getirilen diğer yerlerden çok farklı yerler olduğunu savundu ve "İnsanlar lokantada yemek yedikten sonra çıkıp gidebilirler. Ancak kahvehaneler öyle değil. Kahvehaneler vakit geçirilen yerler. İnsanlar saatlerce burada oyun oynuyor. Okey oynarken, 1 dakika sigara molası verilmezki" dedi.

TESK: Dünyadaki örneklerle geçiş yapılsın

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken'de getirilen sigara yasaklarının birden bire yapıldığını belirterek, "Sağlık her zaman daha önce gelir. Ancak bu yasakları da dünyadaki örnekleriyle uygulayıp, eğitimlerle desteklemek lazım. Önce sigara içilebilen ve içilemeyen alanlar oluşturulmalı" dedi.



Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.05.2024
16:27
Nisan ayında 110 trafik kazası meydana geldi
Nisan ayında 110 trafik kazası meydana geldi
Bingöl'de nisan ayında 110 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 1 kişi hayatını kaybetti, 131 kişi de yaralandı.
13.05.2024
17:46
Bingöl`de JASAT dedektifleri aranan 2 şahsı yakaladı
Bingöl'de JASAT dedektifleri aranan 2 şahsı yakaladı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığına bağlı JASAT dedektifleri, kasten öldürme suçundan dolayı 2 yıldır firari olan şahsı ve cinsel istismar suçundan aranan şahısları yakaladı.
13.05.2024
17:27
Bingöl`de kamu ve özel işletmelere kamera zorunluluğu
Bingöl'de kamu ve özel işletmelere kamera zorunluluğu
Valilik: 'Güvenlik eksikliği tespit edilen kamu işyerlerine ve özel işletmelere, otuz günden az olmamak üzere eksikliklerini giderebilecek kadar makul bir süre tanınacak ve tanınan süre sonunda işyeri alması uygun değerlendirilen tedbirler yönünden tekrar kontrol edilecek ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sahipleri hakkında ilgili mevzuatlar gereğince işlem yapılacaktır.'
13.05.2024
16:45
Bingöl`de özel program! Gönüllerince eğlendiler
Bingöl'de özel program! Gönüllerince eğlendiler
Bingöl Belediyesince düzenlenen farkındalık etkinliğinde bir araya gelen özel gereksinimli bireyler, hem gönüllerince eğlendi hem de hünerleriyle katılımcılara keyif dolu anlar yaşattı.
13.05.2024
14:16
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi açıklandı! Neler kısıtlandı?
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi açıklandı! Neler kısıtlandı?
'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' çerçevesinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlarda zorunlu ihtiyaçlar hariç yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz. Mevcut kiralık taşıt sözleşmeleri de izin alınmadan yenilenmeyecek' dedi. İşte tedbirler ve öne çıkan başlıklar…
12.05.2024
17:39
Bingöl`de bir silahlı olay daha! 1 ölü, 2 ağır yaralı
Bingöl'de bir silahlı olay daha! 1 ölü, 2 ağır yaralı
Bingöl merkez Çapakçur Vadisi'nde iki akraba arasındaki arazi anlaşmazlığı nedeniyle yaşanan gerilimde ateş açan kişi, bir kişinin ölümüne, iki kişinin yaralanmasına sebep oldu. Polis, cinayet zanlısını yakalama çalışmalarını sürdürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın