KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mayıs 2025 Pazartesi
°C

500 yıllık isfahan bey camii, onarılmayı bekliyor

Depremde Hasar Gören Bingöl'ün Tek Tarihi Yapısı Ve İlk Camisi 500 Yıllık İsfahan Bey Camii Harabeye Döndü

500 yıllık isfahan bey camii, onarılmayı bekliyor
09 EKİM 2006 PAZARTESİ 00:05
1
2897
0
AA aa
Bingöl'de 1 Mayıs 2003'te meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde hasar gören Bingöl'ün tek tarihi yapısı ve ilk camisi 500 yıllık İsfahan Bey Camii, 3 yıldır onarılmayı bekliyor.
Bingöl'ün en eski yerleşim yeri Aşağı Çarşı'da bulunan tarihi İsfahan Camii 1 Mayıs 2003 depreminde hasar gördü. Minaresi yıkılan, duvarlarında çatlak oluşan ve camları kırılan cami 3 yıldır bakımı yapılmayınca harabeye döndü.
İsfahan Bey Cami'inin Bingöl'ün ilk camisi olduğunu belirten mahalle sakini 72 yaşındaki Şükrü Aktaş, depremin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen caminin yapılmamasına tepki gösterdi. Aktaş, mahallerinde başka cami olmadığını kaydederek tarihi İsfahan Bey Cami'inin onarılmasını istedi.
Aktaş, “Ben 34 doğumluyum. Kendimi bildim bileli bu cami var. Bingöl'de başka cami yoktu. 1971 bin depreminde hasar gördü ve tamir edildi. Son depremde de bu hale geldi ve tamir edilmedi. Mahallemizde başka cemi olmadığı için namaza gitmek için merkezdeki camilere gidiyoruz. Bu da Ramazan aylarında çok zor oluyor” diye konuştu.
İsfahan Bey Camiin mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olduğunu belirten Bingöl İl Müftülüğü yetkilileri, bu nedenle camiyi onaramadıklarını tüm yetkinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olduğunu aktardılar.
Öte yandan Vakıflar Genel Müdürlüğü Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nün caminin mimarisinin korunması için 3 kez rapor düzenlendiği ve camiyi tekrar onaracağı öğrenildi.
Şimdiye kadar birçok deprem geçirdiği ve onarıldığı için orijinal yapısını kaybeden yığma taş yapılı İsfahan Bey Camiinin Osmanlı mimarisinin izlerini taşıdığı, Çapakçur Beyi İsfahan Bey tarafından 1500'lü yıllarda inşa edildiği belirtiliyor. İsfahan Bey Camii Bingöl'de şehir merkezinde bulunan tek tarihi eser ve ilk cami olma niteliğini taşıyor

Bingöl Kent Haber
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.05.2025
14:40
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, Dolandırıcılık ve Göçmen Kaçakçılığı suçlarından 4 yıl 10 ay 10 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı.
05.05.2025
14:39
20 günlük ömre kıyanın cezası araba parası!
20 günlük ömre kıyanın cezası araba parası!
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde ters laleler çiçek açtı. Yılda sadece 20 gün açan ve nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için korunan çiçeği koparmanın cezası ise 577 bin lira.
05.05.2025
14:38
Bingöl`de motosiklet çalan 3 şüpheli yakalandı
Bingöl'de motosiklet çalan 3 şüpheli yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, motosiklet çalan 3 şüpheli yakalandı.
04.05.2025
15:08
Genç Muratspor yarıfinalde
Genç Muratspor yarıfinalde
Play-Off Çeyrek Final maçında Solhanspor'u penaltılarda eleyen Ayral Grup Genç Muratspor, yarı finale yükseldi. Gözler, finalde….
04.05.2025
14:48
Yılmaz`dan ‘Terörsüz Türkiye` vurgusu
Yılmaz'dan 'Terörsüz Türkiye' vurgusu
KİSİAD yeni dernek binası açılışındaki konuşmasında terör örgütlerinin silahlarını bırakmasını ve illegal faaliyetlerini durdurmasını beklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: 'Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte köklü bir şekilde bu sorun ülkemizin gündeminden kalkacak. Terörsüz Türkiye'de hem demokrasi hem kalkınma yeni bir atmosfere kavuşacak. Çok daha hızlı ve çok daha etkili bir şekilde standartlarımızı yükseltmiş olacağız' dedi.
04.05.2025
14:47
Bingöl`de şehit çocuğu jandarmada unutulmaz bir gün geçirdi
Bingöl'de şehit çocuğu jandarmada unutulmaz bir gün geçirdi
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde teröristlerle çıkan çatışmada 9 yıl önce şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Kadir Karaman'ın oğlu, Bingöl İl Jandarma Komutanlığında unutulmaz bir gün geçirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın