KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Temmuz 2025 Cumartesi
°C

zağ mağaraları koruma altına alınmalı

Doç. Dr. Çapak: “Çatlaklıklar ve dökülmeler var. Önlem alınmazsa 3–5 yıl sonra mevcut kalıntıları da göremeyiz”...

zağ mağaraları koruma altına alınmalı
03 AĞUSTOS 2009 PAZARTESİ 11:20
0
1763
0
AA aa
Arşiv Vesikalarına Göre Bingöl Kolokyumu' adlı bir bilimsel toplantı için Bingöl'e gelen akademisyenler, Zağ Mağaralarına tur düzenlediler.

1–2 Ağustos 2009 tarihleri arasında Kültür Merkezi'nde ‘Arşiv Vesikalarına Göre Bingöl' adlı bir bilimsel toplantı gerçekleştirildi. Sempozyuma Türkiye'nin çeşitli üniversiteleri ve arşivlerin de çalışan akademisyenler ve uzmanlar katıldı.

‘Arşiv Vesikalarına Göre Bingöl Kolokyumu' programında, Bingöl'deki yer adları, demografik yapı, sosyo-kültürel yapı, idari yapı, ekonomik faaliyetler, imar faaliyetleri, yörede yaşamış âlimler ve idareciler ile yörenin eğitim yapısı hakkında ayrıntılı bir bilgilendirme gerçekleştirildi.

Programın 2. gününde Bingöl'ün Genç İlçesine bağlı Kuşburnu Köyü'nde bulunan Zağ Mağaralarını ziyaret eden akademisyenler, buranın koruma altına alınması ve turizme kazandırılması gerektiğini söylediler.

Konuyla ilgili görüşleri alınan Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Çapak, Zağ mağaralarını ilk defa gördüğünü belirtti.

Zağ Mağaralarının muhteşem bir tarihi kalıntı olduğunu ancak ciddi anlamda ilgisiz, sahipsiz ve yarıya kadar dökülmüş olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çapak: “Orada 360 veya 380 odalardan bahsediliyor. Geçmişte büyük ihtimalle burası belki bir köy, belki de sancak kadar insanların barındığı yer olabilir. Oraya yakın mezarlıkları da duruyor. Ulaşım yok, yol yok bir şekilde mutlaka turizme kazandırılması lazım. Turizm Bakanlığı yâda belediye bu tarihi mekâna sahip çıkmalı” dedi.



“Araştırmak, sahip çıkmak ve koruma altına almak lazım”

Zağ Mağaralarının Bingöl'ün tarihi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Çapak: “Yani ne kadar eskiye gidersek o kadar eskiyi orda buluyoruz. Tahmin ediyorum bu mağaralar milattan önce 200 yıllık bir tarihe sahip. Eski olduğu ve Bingöl'ün tarihi olduğu kesin. Konuya bu yönüyle bakmak ve değerlendirmek gerekiyor. Özellikle şunu göz ardı etmemiz lazım. Dışarıdan gelenler, biz dâhil olmak üzere Bingöl'ün tarihini konuşurken, tarih kalıntıları çok fazla gösterme imkânımız olmuyordu. Zağ Mağaraları bu anlamda ciddi bir delil, ciddi bir tarihtir. Mutlaka Bingöl'ün ileri gelenlerinin bunu değerlendirmesi gerekiyor. Solhan'daki Kale Köyü kalıntılarının olduğu bölgeye baraj kuruluyormuş. Bu kalıntıları mutlaka değerlendirmek ve mümkünse kurtarmak gerekiyor. Bununla ilgili sorumluluk yine Bingöllülere ve Bingöl'ün yetkililerine düşüyor. Bunun dışında da söylenilecek yerler var. Özellikle bugün incelemelerde bulunduğumuz Zağ Mağaraları çok harika bir yer ama uzak ve ulaşılması zor bir yerde olduğu için rahat ulaşılması için gerekli çalışmaların yapılması ve oranın bir şekilde koruma altına alınması gerekiyor.  Çatlaklıklar ve dökülmeler var. Aksi halde 3–5 yıl sonra olan kalıntıları da göremeyiz. Daha önce fark edilip önlem alınmış olsaydı, şuan da oralar sağlam kalırdı” şeklinde konuştu.

Zağ Mağaraları Özellikleri:

Murat Nehri'ne bakan tarafı yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan mağaranın birinci katında zahire depoları, orta katta oturma odaları, en üst katta ise iki harem odası yer alıyor. Katlar arası geçişlerin yuvarlak bacalarla sağlandığı mağaranın en üst tarafında gözetleme kuleleri bul


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.07.2025
17:33
Bingöl Belediyesi`nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi'nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi, şehir genelinde haşereyle mücadele çalışmalarını yoğunlaştırdı. İlaçlama faaliyetleri, planlı bir şekilde tüm mahallelerde sürdürülüyor.
04.07.2025
16:55
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yeğeni Şiyar Güneş, Ankara'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Güneş'in cenazesi, 5 Temmuz 2025 Cumartesi tarifeli uçakla Bingöl'e getirilecek.
04.07.2025
16:29
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç`tan şok açıklama!
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç'tan şok açıklama!
Bingöl'de kara paranın TOKİ ve diğer emlak sektörü üzerinden aklandığını savunan Nihat Baraç; 'Kendi şehrimizde yabancı olduk, yaşam artık lüks. Kara para aklayanlar için biz neden eziliyoruz? Devlet kurumlarının sessizliği halkta büyük hayal kırıklığı yaratıyor' dedi.
04.07.2025
16:10
Bingöl`de seyir halindeki tır alev topuna döndü
Bingöl'de seyir halindeki tır alev topuna döndü
Sürücünün inmesinin ardından bir anda alev topuna dönen tır, yanarak kullanılamaz hale geldi.
04.07.2025
15:08
Bingöl`de kamyonla uyuşturucu sevkiyatı! 49 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de kamyonla uyuşturucu sevkiyatı! 49 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda Bingöl'den Ankara'ya uyuşturucu taşıyan kamyonda 49 kilo 600 gram kubar esrar maddesi ele geçirildi.
04.07.2025
15:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın